Mjukvara
Här tänkte vi titta lite på den medföljande mjukvaran. Ett uttryck som ofta används när man köper en bärbar är att den kommer med “bloatware” alltså en massor onödig mjukvara. Anledningen till att mjukvaran finns där kan vara för att tillverkaren faktiskt ser det som ett mervärde, men en annan anledning kan vara att få ned priset på datorn. Det händer ofta med stationära så väl som bärbara datorer att man inte förstår varför nåt program är förinstallerat. Men i många fall får tillverkarna faktiskt betalt av ett mjukvaruföretag att inkludera deras program i datorn, vilket kan hjälpa till att driva ned priset på modellen.
Positivt är att vi blivit benådade detta med ASUS U46SV, utan det är företagets egna program och verktyg som är installerat. När vi sätter igång datorn möts vi av ett ganska tomt, och stilrent skrivbord.
Det här är vad vi möts av första gången man startar datorn och kommer in i Windows 7. Det första ASUS råder en till är att göra återställningsskivor, en väldigt enkelt process som ligger ett par knapptryck bort. Det finns även en återställningspartition man kommer åt genom att trycka på F9 när man startar datorn. I mappen AsusTools finns samtliga program och verktyg från ASUS själva. Uppe i det högre hörnet finns en ruta “gadget”, från ASUS där man återfinner olika energialternativ som vi ska kika lite närmare på.
I Power4Gear Hybrid som programmet heter finns lättskötta och detaljerade inställningar för olika energialternativ. Alla inställningar går att ställa in manuellt för att optimera en, eller flera profiler efter dina behov. Det är mer avancerat än Windows egna inställningar då det går att ställa in processorn att arbeta som högst i en viss hastighet, och utnyttjar de inställningar som Intel kalibrerat processorn efter. När vi körde med Battery Saving och Maximum processor state (P-state) gick processorn ner till att arbete i högst 1,4 GHz, även spänningen på processorn sänktes. Med tanke på den höga prestanda Sandy Bridge erbjuder, kan det vara ett klokt val att köra den i lägre klockfrekvenser för att få ut längre batteritid om man vet med sig att tillgång till hål i väggen blir mager under dagen.
Sonic Focus är ett mjukvaruföretag som sysslar med inget annat än just mjukvara för att bättra på ljudkvalitén och skeppas i flera olika produktkategorier så som mobiltelefoner, bilstereo, MP3-spelare, TV, mediapselare och stationära så väl som bärbara datorer. Vi var inledningsvis ganska skeptiska till företagets mjukvara, men det gjorde faktiskt en stor skillnad enligt våra egna öron.
Med de inbyggda högtalarna går det knappt vrida upp volymen utan att ljudkvalitén snabbt försämras, men så fort man sätter på Sonic Focus vänds steken. Musiken får plötsligt djup, och en bas, dock är de inbyggda högtalarna inte de bästa så basen låter väldigt grumlig när man ökar den i Sonic Focus. När man använder sig av hörlurar är skillnaden inte lika stor, men den är ändå nämnvärd och man hör klart skillnaden. De olika profilerna för hörlurar är viktiga för att få ut bästa möjliga ljud ur datorn så ställ in efter vilken typ av hörlurar som används. Som väntat
Vi trodde aldrig ett en bit mjukvara skulle göra så stor skillnad på ljudkvalitén, men vi vart helt klart motbevisade och hoppas det är ett tillägg ASUS kommer fortsätta med även i framtiden. Sonic Focus kan varmt rekommenderas om ni har några planer på att lyssna på musik, se på film eller helt enkelt få någon typ av ljud ur datorn. Ljudkvalitén går självklart inte att jämföra med ett riktigt ljudkort, men det låter bättre än vad man kan förvänta sig av en Realtek-krets.
Vi tänkte ta ett kort avsnitt om NVIDIA Optimus här. Det är mycket enkelt att i drivrutinerna ställa in manuellt om vilka program som ska nyttja NVIDIA:s grafikkort, eller det integrerade från Intel. I de allra flesta fallen för drivrutinerna jobbet väldigt bra, men ibland väljer den det diskreta grafikkort även när det inte behövs. För de användare som vill optimera sin batteritid kan det vara värt att ställa in vad som ska användas till vissa program manuellt.
För ett längre avsnitt om hur Optimus fungerar rekommenderar vi våran artikel från 2010 där vi fick ett smakprov på tekniken när den lanserades. Medan mycket har hänt sedan dess fungerar tekniken precis likadant i praktiken.
Här är samtliga program som kommer förinstallerade på datorn. Vi har faktiskt inte några större klagomål, för att vara en bärbar dator är det minimalt med bloatware Totalt tar program och drivrutiner bara upp 1,11 GB vilket är väldigt lite i jämförelse vad man kan få med förinstallerat från många andra tillverkare. Helt klart förtjänar ASUS ett stort plus i kanten för detta.
Genomgående en bra artikel!
Mycket intressant med temperaturerna vid olika belastning och på olika ställen! Underbart 🙂
Testade ni använda mikrofon/hörlurs utgångarna samtidigt som USB 3.0 användes?
För många andra ägare, även för mig, så uppstår ett irriterande brummande ljud i headsetet, även motparten på tex Skype hör ett irriterande surr.
[quote name=”-Tjalve-“]Genomgående en bra artikel!Mycket intressant med temperaturerna vid olika belastning och på olika ställen! Underbart :)[/quote]Kul att det uppskattades! 🙂 [quote name=”fredix”]Testade ni använda mikrofon/hörlurs utgångarna samtidigt som USB 3.0 användes?För många andra ägare, även för mig, så uppstår ett irriterande brummande ljud i headsetet, även motparten på tex Skype hör ett irriterande surr.[/quote]Är det just med den här modellen du pratar om eller laptops överlag? Det kan bero på att ljudutgångarna och USB 3.0 delar på strömförsörjningen, som kan orsaka störningar. Efter min långa tid med datorn så var det inte ett problem jag märkte av i alla… Läs hela »
[quote name=”smartidiot89″]Är det just med den här modellen du pratar om eller laptops överlag? Det kan bero på att ljudutgångarna och USB 3.0 delar på strömförsörjningen, som kan orsaka störningar. Efter min långa tid med datorn så var det inte ett problem jag märkte av i alla fall, men jag kan inte intyga att ja använde just USB 3.0-porten ihop med 3.5mm ljud-ingångarna.[/quote] Det är just denna modell då jag äger den själv.Problemet är både med USB 2.0 och 3.0 uttagen på vänstersidan vid ljudutgångarna. Problemet är inte konstant nu när jag bytte till en SSD disk istället för mekanisk.Tack… Läs hela »
Inga problem, men det är bara en gissning från min sida! Intressant att problemet vart mindre uppenbart när du bytte till en SSD dock.
Vad tycker du om datorn annars fredix?
[quote name=”smartidiot89″]Inga problem, men det är bara en gissning från min sida! Intressant att problemet vart mindre uppenbart när du bytte till en SSD dock.
Vad tycker du om datorn annars fredix?[/quote]
Utöver detta så är jag riktigt nöjd med datorn.
Byggkvalitet är väldigt bra, gillar designen och det räfflade mönstret och hur det känns. Jag kan rekommendera den varmt om man kan stå ut med det jag beskriv 🙂
Har denna dator som jag är nöjd med men på senare tid har fläkten börjat gå korta tider även vid låg belastning och det är lite störande. Går det möjligen att påverka detta. Sen undrar jag hur mkt man tjänar i snabbhet med en ssd?