ASUS UX21: Första generationens Ultrabook [Test]

6

Vad är en Ultrabook?

Så vad exakt är en Ultrabook? Vi vet redan att det är Intel som håller i konceptet, och ger tillverkarna vissa riktlinjer de måste följa för att de ska platsa in i den här kategorin och inte i bli en i mängden i svärmen av bärbara datorer på marknaden. Intel har inlett det man vill kalla för “First phase”, alltså första generationens Ultrabooks där man satt upp stenhård krav som tillverkarna fått kämpa med att uppfylla. Varje fas kommer att höja både prestanda och funktionalitet, men även krav på resterande hårdvara i datorn. Men First phase handlar mestadels om att få namnet Ultrabooks ut på marknaden, och att nå fram till konsumenterna.

Ultrabook

First phase – Sandy Bridge 2011

Första fasen inleds med Intels Sandy Bridge. Intel har ett stort urval Sandy Bridge-processorer där man pressat TDP-värdet till 17W för att få ned värmeutvecklingen och strömförbrukningen. Man har även pressat upp klockfrekvenserna i den mån det går, så den processor som rekommenderas som minimum för en Ultrabook är Core i5-2467M på 1,6 GHz och 2,3 GHz i turbo-läge med ett TDP-värde på just 17W. Det är även denna processor som vi finner i dagens recension av ASUS UX21.

När vi tittar vidare på lagringsutrymme är en SSD ett måste. Tillverkarna får kombinera en hårddisk, med då måste en SSD användas som cache-minne. Anledningen för detta är just den tunna designen, men även att datorn ska vara responsiv eller som Intel själva kallar det “Ultra responsive”. Datorn måste även ha någon typ av Instant On-teknik, som gör att man kommer in i Windows och kan börja arbeta eller surfa inom loppet av ett fåtal sekunder. Då finns inte många andra alternativ än att använda en SSD.

En Ultrabook ska vara mindre än 20 mm på höjden, och får inte väga mer än 1,4 kg. Batteri ska självklart också finnas, och det man har sagt är att en Ultrabook ska ha en batteritid på minst 5 timmar.

Kraven ovan ser riktigt bra ut och det börjar genast bli lätt att visualisera sig en sådan bärbar dator framför sig. Men någonting som är minst lika viktigt i konceptet som dess hårdvara och funktioner är priset. Intel sa från början att alla Ultrabooks ska kosta under 1 000 dollar. Men som vi rapporterat om har tillverkarna gång på gång sagt att det är omöjligt om de ska följa Intels riktlinjer.

ultrabooks2

Intel har dock vägrat sänka priserna på sina processorer och styrkretsar, vilket har gjort att många Ultrabooks kommer kosta över 1 000 dollar. ASUS UX21 vi har på testbänken idag är en av få som klarat av att hålla priset nere och ligger på 999 dollar –

i Sverige.

Men det beror inte bara på Intel, utan med en Ultrabook blir bokstavligt talat allt dyrt. Med ett starkt och stadigt men samtidigt tunnt chassi, tunna Litium-Ion Polymer-batterier, tunna skärmpaneler, SSD-enhet så förstår man att kostnaderna snabbt drar iväg. Men redan under nästa år ska man ha gjort framsteg att få ned priserna på alla punkter, då man fått upp högre volymer på de komponenter som krävs. År 2011 handlar alltså mer om att få ut namnet och konceptet Ultrabooks hos konsumenterna, för att förbereda för en större våg. Redan i början på nästa år ska flera nya Ultrabook-modeller anlända förutom det lilla antal som redan blivit tillkännagivna och lanserade.

En nödvändig kompromiss – inget diskret grafikkort

Ultrabooks ser på pappret ut som riktigt tunna datorer, med tillräckligt hög prestanda för att göra det mesta man kan tänka sig med en bärbar dator. Ett problem som dyker upp med de pressade måtten är att ett diskret grafikkort plötsligt känns mer eller mindre omöjligt att få in. Alla Ultrabooks kommer att förlita sig på Intels integrerade grafik, och i dagsläget är det deras HD 3000 klockad till 350 MHz som kan gå upp till 1,15 GHz och uppåt i turbo-läge.

Men Intel kommer att arbeta på att göra bättre grafik framöver och vi kommer få se stora förbättringar med Ivy Bridge som är nästa generations processorarkitektur från företaget, och även Haswell som kommer året därefter. Grafikkretsen i Sandy Bridge och därmed kommande Intel processorer är mer än tillräckliga för det allra mest, så det känns som en utveckling som går åt rätt håll. Ivy Bridge nya grafikkrets ska i teorin ha 100 procent högre IPC än den i Sandy Bridge, så att de kan köra den i lägre klockfrekvenser men ändå få ut högre prestanda. I praktiken väntas däremot en prestandaökning på grafikfronten med närmare 60 procent.

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
hirsch
13 Årtal sedan

Jag tycker att skärmramen ser alldeles för bred ut i förhållande till skämstorleken, ser ganska omodernt ut…

shaglord
13 Årtal sedan

[quote name=”hirsch”]Jag tycker att skärmramen ser alldeles för bred ut i förhållande till skämstorleken, ser ganska omodernt ut…[/quote]
Håller med fullständigt. Varför kan det inte ser ut som bilden på andra sidan i testet? Där har vi en fin tunn kant. Mumma. /s

n0pax
13 Årtal sedan

Jag brukar klaga på att ni inte har populära spel med när ni testar. Men denna gång måste jag ge beröm att ni använder “stora” spel dvs sc2 crysis så man ser hur datorn presterar.
Nu ser man hur den kan tänkas köra med fps och strategispel. Skulle själv kunna tänka mig sc2 och en laptop, och slöspela lite mission tex. Det enda vi saknar är att asus lottade ut den här på nh ^^ blink* blink*

Silvervinge
12 Årtal sedan

Är det inte lite konstigt att kritisera UX21 för undermålig grafikprestanda när datorn faktiskt inte är tänkt som en speldator? Mac Book Air får sällan kritik för att den är ett uselt alternativ just för spelare, och det är ju trots allt på Ultrabookmarknaden UX21 kommer – och ska – prestera. För övrigt tycker jag det känns som att recensenten hade bestämt sig för att datorn var sämre än en MBA redan innan recensionen? För mig känns Zenbook som en snyggare och skönare upplevelse än MBA..för övrigt så undrar jag nu – och alltid – varför betraktningsvinkel någonstans någonsin kan… Läs hela »