Ultrabook: Andra och tredje fasen
Second phase – Ivy Bridge 2012
Intel kommer att satsa på Ultrabooks en lång tid framöver och redan under första halvan av nästa år inleds det man kallar för fas två. Fas ett med Sandy Bridge får alltså ses som en period där man testat på och experimenterat med konceptet, och blir väldigt kortlivad. Med fas två ska Ivy Bridge-processorer användas och konceptet drar iväg på allvar.
Ivy Bridge är baserad på Sandy Bridge men bygger på en helt ny 22nm-process med Tri-gate-transistorer. Vad vi kan vänta oss är högre prestanda och lägre strömförbrukning, men även grafikdelen kommer att få sig ett lyft. Intel visade under IDF upp Ivy Bridge och 17W-modellerna riktade mot Ultrabooks ska kunna nå samma frekvenser som dagens 35W-Sandy Bridge. Ultrabooks med Ivy Bridge bör alltså kunna erbjuda lika hög prestanda som dagens ordinarie bärbara med en 35W Sandy Bridge.
Intel har lagt ned mycket energi på den inbyggda grafiken, allt från att höja bildkvalitén i film och spel, till att öka prestandan. Ivy Bridge inbyggda grafik kommer med 16 beräkningsenheter, istället för 12 som finns i Sandy Bridge. Vi ska enligt uppgifter få se 60% högre grafikprestanda, men hur detta kommer reflekteras i Ivy Bridge-modeller för bärbara datorer och Ultrabooks får vi se.
ASUS har tidigare kommenterat att Ultrabooks med Ivy Bridge kommer att kosta mellan 600 till 900 dollar, allt från tusen, till flera tusen kronor billigare än de modeller som släpps på marknaden med Sandy Bridge. Så även priset har man till viss mån löst då 600 dollar är tillräckligt för att konkurrera med vanliga bärbara datorer på marknaden.
- Över 30 Ultrabooks kommer att finnas på CES i januari
- Ultrabooks blir billigare 2012 i samband med lanseringen av Ivy Bridge
- Hybridhårddiskar ska dra ned priserna på Ultrabooks
- Ivy Bridge Ultrabooks från Foxconn, Pegatron och Inventec
- Ivy Bridge tar Intel upp till AMD A6-seriens grafikprestanda
- Intel Ivy Bridge får variabelt TDP-värde och Thunderbolt
- Intel Ivy Bridges variabla TDP detaljerad
Förutom en ny processor kommer andra funktioner också att komma under fas två. Intels nya styrkretsar kommer att stödja USB 3.0 så det kommer att finnas i samtliga modeller. Vissa modeller kommer även att nyttja det nya gränssnittet Thunderbolt från Intel. Vad vi även kan vänta oss är tunnare och lättare designer, men om det är någonting Intel har satt upp som ett krav vet vi inte i dagsläget.
Även nya funktioner i form av mjukvara ska finnas tillgängligt. Rapid Start ska kunna väcka upp datorn från djup vila på mindre än fem sekunder. Smart Connect Technology kommer att låta datorn koppla upp sig och hämta uppdateringar till social medier som Facebook, Twitter, mail med mera så att den informationen finns tillgänglig så fort man slår på datorn. Även flera lösningar för bättre säkerhet och online-transaktioner ska finnas tillgängliga men hur dessa kommer att fungera är ännu oklart.
Ultrabooks handlar alltså inte bara om att kombinera strömsnåla komponenter med en SSD-enhet i ett tunnt format, utan mjukvara är en minst lika stor del i konceptet. Men vissa tillverkare kommer inte använda sig av en helt vanlig SSD. En så kallad hybrid-hårddisk som använder en liten SSD som cache-minne och vanliga mekaniska diskar kommer att börja användas i större utsträckning framöver. Detta är som ett sätt att driva ned kostnaderna för de allra billigaste Ultrabook-datorerna. Men vi förväntar oss att större delen fortfarande kommer ha en ordinarie SSD.
Men man har inte avslöjat allt om vad som ska anlända i fas två, så det är någonting värt att vänta på. Vad vi vet är att fas två, med tillhörande Ultrabooks kommer att släppas i samband med lanseringen av Ivy Bridge som sker mars-april nästa år. Vad vi kan säga med säkerhet är att Ultrabooks kommer ha andra funktioner förutom att vara tunna och har lång batteritid, för att locka konsumenter – för att stå ut från mängden.
Blandningar mellan surfplatta och bärbart med Windows 8
Det ska komma Ultrabooks med touchskärm och liknande design-koncept som ASUS Transformer Prime
Några månader efter lanseringen av Ivy Bridge har vi Windows 8 på ingående från Microsoft. Förutom prestandaoptimeringar kommer även det nya Metro-gränssnittet speciellt framtaget för surfplattor. Men det ska även kunna användas på vanliga datorer med tangentbord och mus.
- Intel lovar pekvänliga ultrabooks nästa år med Windows 8
- Paul Otellini manar HP att behålla PC-divisionen
Intels vd Paul Otellini har sagt att i samband med Windows 8 kommer vi få se flera intressanta lösningar för Ultrabooks. Det ska anlända vad han kallar för hybrid-lösningar som kombinerar funktionaliteten mellan en surfplatta och Ultrabook. Vilka typer av designer vi kommer få se är ännu oklart och bara fantasin kan sätta gränser här, men innan Windows 8 ska inga Ultrabooks komma med touchskärm. Detta då nuvarande version av Windows (Windows 7) inte är speciellt välanpassat för touch.
Vi kan bekräfta att det ska komma designer lika ASUS Transformer, men även med roterbar skärm som går att vika ned för att mer eller mindre få en surfplatta. Ultrabooks är inte bara Intels sätt att kontra den växande surfplattsmarknaden, utan man vill kombinera två populära kategorier till en.
Third phase – Haswell 2013
Tredje fasen i konceptet är idag mer oklart än den arkitektur den ska baseras på – Haswell. Vad vi kan säga om Haswell är att den är designad med mobilitet i åtanke, där målet varit att få ned störmförbrukningen ytterligare, samtidigt som man drivit upp prestandan. Man ska dessutom ha lagt ett ännu större fokus på grafikprestanda än med både Sandy Bridge och Ivy Bridge – då pratar vi inte bara om en optimerad grafikarkitektur. Haswell väntas bli en mer heterogen arkitektur som ska använda grafiken till annat än bara spel.
Intel hoppas att Haswell blir tillräcklig, för att ersätta majoriteten diskreta grafikkort i bärbara datorer
Sandy Bridge, och kommande Ivy Bridge har grafik i två olika utföranden som kallas för GT1 (HD 2000, HD 2500 för Ivy Bridge) och GT2 (HD 3000, HD 4000 för Ivy Bridge). Detta kommer även vara sant för Haswell på den stationära sidan där bara GT1 och GT2-grafik ska finnas närvarande, men det ska finnas i ett tredje utförande vid namn GT3. GT3 kommer enbart att användas i processormodeller för bärbara datorer, och Intel hoppas att den är tillräcklig för att ersätta majoriteten diskreta grafikkort för bärbara datorer.
- Haswell blir en SoC-design från Intel med större fokus på grafik
- Intel Haswell designen färdigställd, fokus på mobilitet
- Intel Haswell blir SoC-design för ultrabooks, får ny socket
För Ultrabooks har man en speciellt framtagen Haswell-produkt med processor och styrkrets i en SoC-konfiguration. Detta gör att man kan få ned strömförbrukningen ytterligare, då den väntas ligga på 15W för Ultrabooks. Ivy Bridge kommer likt Sandy Bridge, ha Ultrabook-processorer med TDP på 17W plus styrkrets som ligger på runt 3W så det är en nämnvärd skillnad.
Vad vi kan vänta oss av Ultrabooks med Haswell är strömsnålare och högre presterande komponenter, tunnare designer, mer Ultrabook-exklusiv mjukvara och vissa modeller med touchskärm. Men med tanke på att Ultrabook-konceptet kontinuerligt är under utveckling vet knappt Intel själva vad Third phase innebär. Vi kan bara anta att Intel har en “Fourth phase” under utvecklingsstadie med Haswell krympt till 14nm under nament Broadwell. Men det är för långt fram i tiden för att ens spekulera i vad det kommer handla om då – eller hur marknaden ser ut för den delen.
Jag tycker att skärmramen ser alldeles för bred ut i förhållande till skämstorleken, ser ganska omodernt ut…
[quote name=”hirsch”]Jag tycker att skärmramen ser alldeles för bred ut i förhållande till skämstorleken, ser ganska omodernt ut…[/quote]
Håller med fullständigt. Varför kan det inte ser ut som bilden på andra sidan i testet? Där har vi en fin tunn kant. Mumma. /s
Jag brukar klaga på att ni inte har populära spel med när ni testar. Men denna gång måste jag ge beröm att ni använder “stora” spel dvs sc2 crysis så man ser hur datorn presterar.
Nu ser man hur den kan tänkas köra med fps och strategispel. Skulle själv kunna tänka mig sc2 och en laptop, och slöspela lite mission tex. Det enda vi saknar är att asus lottade ut den här på nh ^^ blink* blink*
Jag upplevde faktiskt inte att ramen var för stor, men självklart får den gärna vara mindre/tunnare. Det är säkert nåt som kommer framöver.[quote name=”n0pax”]Jag brukar klaga på att ni inte har populära spel med när ni testar. Men denna gång måste jag ge beröm att ni använder “stora” spel dvs sc2 crysis så man ser hur datorn presterar.Nu ser man hur den kan tänkas köra med fps och strategispel. Skulle själv kunna tänka mig sc2 och en laptop, och slöspela lite mission tex. Det enda vi saknar är att asus lottade ut den här på nh ^^ blink* blink*[/quote]Tackar! Våra… Läs hela »
Är det inte lite konstigt att kritisera UX21 för undermålig grafikprestanda när datorn faktiskt inte är tänkt som en speldator? Mac Book Air får sällan kritik för att den är ett uselt alternativ just för spelare, och det är ju trots allt på Ultrabookmarknaden UX21 kommer – och ska – prestera. För övrigt tycker jag det känns som att recensenten hade bestämt sig för att datorn var sämre än en MBA redan innan recensionen? För mig känns Zenbook som en snyggare och skönare upplevelse än MBA..för övrigt så undrar jag nu – och alltid – varför betraktningsvinkel någonstans någonsin kan… Läs hela »
Jag får nästan känslan av att du hakat upp dig på enbart det negativa vi hade att säga om UX21. Det är en väldigt bra dator, och ett väldigt bra försök på företagets första Ultrabook. Fixa till tangentbordet, ett lättare sätt att öppna den på (men främst tangentbordet) och självfallet ha fungerande drivrutiner till touchpaden – då hade UX21 varit kandidat till [i]”Referensprodukt”[/i] vilket är den högsta utmärkelsen vi har på NordicHardware. Men då vi inte känner att UX21 var en sådan fullträff fick vi ge ut Rekommenderar istället. Vi tycker att grafikprestanda är viktig oavsett plattform. Sen kan vi… Läs hela »