ASUS UX21: Första generationens Ultrabook [Test]

6

Bilder på datorn och ergonomi

Vi har ni kommit till det avsnitt då det är dags att ta en närmare titt på världens första Ultrabook. Vi kan börja med att det är ett sant kvalitétsbygge, byggt i 100 procent aluminium.

Datorn_1

Datorn är till större delen grå, men får en lila-aktig ton i mörker och vid olika ljusförhållanden där man befinner sig. I mitten av datorn syns ASUS-loggan där ett ringformat mönster – likt ringar i vatten går ut ifrån det. Man känner dock inte av det ringformade mönstret, utan det är mer en visuell effekt.

Innan vi visar någonting mer av datorn har vi en viktig sak att påpeka. Datorn kan i vissa fall vara svår att öppna, då det endast sticker ut en liten bit aluminium att ta tag i när man ska öppna den. Vi har därför kört ett blindtest på datorn med över 20 olika personer, varav de allra flesta fick problem att öppna datorn. Även efter att ha haft datorn i två veckor ser vi det som en svårighet. Problemet ska inte vara lika uppenbart med storebror UX31 men det är ingenting vi har kunnat bekräfta.

Datorn_2

Datorn_3

En av punkterna ASUS arbetet hårt med är att få UX21 till en stilren design. De flesta datorer kommer oftast med massor klistermärken överallt. Endast det som ASUS måste ha på datorn finns, med bland annat diverse certifikat och en liten klisterlapp med ett serienummer på.

När man väl öppnat datorn möts vi av någonting nytt, vilket är två udda logotyper från Intel och Microsoft. Det är faktiskt intressant att ASUS frågade både Microsoft och Intel att ta fram speciellt framtagna logotyper för deras UX21. Detta då två färglada klistermärken mycket väl skulle kunna förstöra helhetsintrycket. Även Windows-licensen som borde sitta på undersidan av datorn är ett krav från Microsoft, och även här har man bett Microsoft om tillåtelse att få sätta fast den på sidan av laddaren istället som tidigare nämnt.

Datorn_4

ASUS kommer med en relativt stor touchpad i sin 11,6-tumsdator UX21. Tangentbordet är nedsänkt i själva chassit och vi ser att Power-knappen sitter tillsammans med övriga knappar. Råkar man komma emot den är det ingen katastrof, då det som kommer hända är att en ruta dyker upp på skärmen med olika alternativ. Bland annat får man välja om man vill försätta datorn i viloläge (Instant On), stänga av den men det går självklart bara att trycka bort den.

Datorn_5

Datorn_6

Här ser vi både fram och baksidan av datorn. Framsidan vittnar om datorns minsta mått på endast 3mm, medan i bak ser vi området där dator och skärm går ihop.

Datorn_7

På datorns vänstra sida ser vi några av utgångarna UX21 har att bjuda på. En 3.5 mm-ingång som fungerar både som ljud-in och ljud-ut, en standard USB 2.0 och en Mini VGA. Mini VGA-porten används ihop med den medföljande adaptern och anledningen till varför ASUS helt enkelt inte utrustat datorn med en vanlig VGA är brist på plats. Vi antar även att man valt att inte göra detta då den uråldriga och faktiskt ganska fula VGA-standarden skulle förstöra designen de arbetat så hårt med.

Datorn_8

På dess högra sida ser vi en liten lampa som lyser när datorn är igång. Av någon anledning blinkar den i viloläge för att visa att den är redo för Instant On – faktiskt ganska lustigt då tanken är att datorn ska dra så lite ström som möjligt i detta tillstånd. Vi hittar även en micro HDMI-port, en USB 3.0 och ingången för datorns laddare.

Ergonomi och användning

Nu har vi kommit fram till det troligen viktigaste avsnittet, nämligen ergonomi och användning. Det är lätt att stirra sig blind på prestanda och specifikationer men hur presterar UX21 när man faktiskt använder den? Det är en av de tunnaste designerna som släppts på marknaden, och tyvärr har man behövt göra vissa kompromisser för att nå den. Men vi hittade även en intressant fördel vi gärna vill se i framtida Ultrabooks.

Datorn_9

Det finns mycket att prata om här, så vi börjar på touchpaden. Fingrarna glider lätt över den och känns överlag väldigt bra att arbeta med, men drivrutinerna sätter käppar i hjulen. I vissa fall registreras det inte när man sätter ned ett finger – alltså händer det inte så mycket när man försöker navigera muspekaren. Vi har även upplevt att muspekaren har “hoppat” för oss och fått ett eget liv. Det här är med största sannolikhet inget fel på hårdvaran, utan ASUS har varit väldigt öppna med att det är ett mjukvaruproblem. ASUS håller på att arbeta med drivrutinerna för touchpaden och när det är löst kan vi inte svara på. Det här gör det även svårt för oss att sätt ett bra betyg på touchpaden.

Den känns bra för handen, men resultatet på skärmen är inte alltid önskvärt. Det finns däremot en hel del snabbkommandon som fungerar bra. Två fingrar åt vänster/höger backar/går framåt i din session på webbläsaren, tre fingrar nedåt minimerar samtliga fönster och tre fingrar uppåt vice-versa. Att “nypa” med två fingrar för att zooma in och ut fungerar även det bra. Det finns många fler snabbkommandon men här krävs arbete med drivrutinerna då de är väldigt svåra att få till, de vi nämnde här i texten är däremot lätta att använda.

Över till tangentbordet så finns det inga drivrutiner att skylla på. Tangentbordet känns väldigt svampigt och grunt, man får inte riktigt något motstånd när man skriver på det. Vad det innebär är att man inte känner av om man råkar missa en tangent som man annars brukar göra. Det här är ett större problem för användare med snabba fingrar, men vi tror inte att andra användare som skriver långsammare kommer att se detta som ett problem.

Vi fick däremot chansen att jämföra UX21 sida vid sida av en Apple MacBook Air (2011), och skillnaden är som dag och natt på tangentborden. Vi upplever inte på samma sätt att MacBook Air är för grunt att skriva på, och touchpaden fungerar bättre. Vi upplever dock att touchpaden på UX21 egentligen är bättre än hur den känns idag, men de felande drivrutinerna förstör helhetsintrycket. Vi hoppas att ASUS löser problemet med drivrutinerna så snart som möjligt, och hoppas att nästa generation Ultrabooks från företaget får ett vettigare tangentbord i klass med Apple MacBook Air. Men tangentbordet kan säkert passa vissa individer och är precis som vanligt en vanesak, så får ni chansen rekommenderar vi er att testa den i butik innan ett köp. Vi kan bara säga att efter två veckor har vi ännu inte vant oss vid tangentbordet.

Soffpotatisar rejoice!

Datorn_10

Någonting som kanske inte många tänker på, men som vi tyckte var värt att nämna var hur ASUS löst kylningen i datorn. Man gör ingen hemlighet av att datorn behöver kylas, så ventilationen syns under skärmen men förstör inte helhetsintrycket på designen. De flesta datorer har ventilationen antingen på sidorna eller under, något som kan orsaka problem i vissa situationer.

Sitter man i soffan inlindad i ett täcke, eller är sängliggandes blir bärbara datorer oftast väldigt varma och högljudda då någonting täcker ventilationshålen. Detta händer inte med UX21 då kylningen har sitt utlopp under skärmen och snett uppåt, datorn blir varken varm eller högljudd även om allt förutom översidan blir begraven av ett tjockt täcke. Det är de små detaljerna som gör det, och i det här fallet ansåg vi att det var en detalj värd att poängtera.

Skärmen kommer med TN-paneler

Screen

ASUS UX21 kommer tyvärr utrustad med TN-paneler i skärmen. TN-panaler är dock standard i dagens datorer, då alternativ som IPS helt enkelt är dyrare. Vi har hört att TN och IPS kommer möta varandra under 2012 och nå liknande priser, någonting vi hoppas stämmer.

Men över till UX21 så kan vi säga att det är skillnad på TN och TN. Skärmen ger ifrån sig fina färger och ett bra djup, och betraktningsvinklarna kunde ha varit värre. Det fungerar bra att titta från sidan av datorn, men när vi lutat skärmen lite för mycket fram eller bak blir det ett störelsemoment. Betraktningsvinklarna är klart bättre än de flesta andra datorer som är utrustade med TN-paneler. Skärmen är helt enkelt bra för att komma med TN-paneler, men vi hade hellre sett andra paneler än dessa och återigen är man inte riktigt på par med Apple och MacBook Air i detta avseende som faktiskt också bygger kring en TN-panel.

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
hirsch
12 Årtal sedan

Jag tycker att skärmramen ser alldeles för bred ut i förhållande till skämstorleken, ser ganska omodernt ut…

shaglord
12 Årtal sedan

[quote name=”hirsch”]Jag tycker att skärmramen ser alldeles för bred ut i förhållande till skämstorleken, ser ganska omodernt ut…[/quote]
Håller med fullständigt. Varför kan det inte ser ut som bilden på andra sidan i testet? Där har vi en fin tunn kant. Mumma. /s

n0pax
12 Årtal sedan

Jag brukar klaga på att ni inte har populära spel med när ni testar. Men denna gång måste jag ge beröm att ni använder “stora” spel dvs sc2 crysis så man ser hur datorn presterar.
Nu ser man hur den kan tänkas köra med fps och strategispel. Skulle själv kunna tänka mig sc2 och en laptop, och slöspela lite mission tex. Det enda vi saknar är att asus lottade ut den här på nh ^^ blink* blink*

Silvervinge
12 Årtal sedan

Är det inte lite konstigt att kritisera UX21 för undermålig grafikprestanda när datorn faktiskt inte är tänkt som en speldator? Mac Book Air får sällan kritik för att den är ett uselt alternativ just för spelare, och det är ju trots allt på Ultrabookmarknaden UX21 kommer – och ska – prestera. För övrigt tycker jag det känns som att recensenten hade bestämt sig för att datorn var sämre än en MBA redan innan recensionen? För mig känns Zenbook som en snyggare och skönare upplevelse än MBA..för övrigt så undrar jag nu – och alltid – varför betraktningsvinkel någonstans någonsin kan… Läs hela »