Temperaturer och överklockning
För att sätta pricken över i passade vi även på att göra några snabba temperaturmätningar på korten. Samma metod användes som tidigare, 10min full belastning i Furmark för att få en maxtemperatur och sedan vilande i Windows skrivbord för en temperatur utan belastning.
Tyvärr ville vår kylare på Radeon HD 4870X2 inte spela med riktigt utan låg konstant på full fart och gjorde det omöjligt att få fram vettiga temperaturmätningar. Men det hindrar inte Radeon HD 5870 från att återigen visa sig från sin bästa sida. MEd sin oerhört låga strömförbrukning i viloläge och en mycket effektiv kylare håller kortet sig vid en temperatur på 34 grader, bara drygt 12 grader över rumstemperatur. Vid belastning ökar temperaturen ganska kraftigt men hamnar på samma nivå som för GTX285 som har en betydligt högre ljudnivå.
Överklockning begränsas än så länge av mjukvara
Tanken var att vi skulle ägna oss åt lite seriös överklockning av AMD nya grafikkort. Särskilt intressant skulle det bli att försöka pressa den nya 40nm GPUn till nya höjder. Tyvärr blev våra överklockningsförsök något grusade av AMDs drivrutiner. Med endast ATI Overdrive som överklockningsredskap fanns det ingen möjlighet för oss att öka GPU-klockfrekvensen över 900MHz men vi passade i alla fall på att göra två snabba tester med kortet överklockat till 900/1250MHz. Vilket betydde att vi i alla fall nådde 5000MHz effektiv klockfrekvens på GDDR5-minnet.
Prestandaskillnaden är nästan obefintlig men då har vi också bara ökat klockfrekvenserna på GPU och minne med 50MHz vardera. Vi kommer ge oss på mer seriös överklockning av Radeon HD 5870 när vi får in våra första konsumentkort och bättre stöd i mjukvaran.
AMD Radeon HD 5870 har med en optimerad strömförbrukning och en riktigt effektiv kylare återigen satt konkurrenterna på plats. Efter en stor dos teori och en hel del praktik är det nu dags att summera våra åsikter av AMDs nya grafikkortsflaggskepp.