Uppgradering och reparation
Den som köper en bärbar dator idag kan knappast räkna med samma uppgraderingsmöjligheter som på sin stationära dator, men inte minst bland speldatorer finns det många anledningar att vilja ha en uppgraderingsbar dator. Mängden minne och lagring som förväntas av en dator förändras med tiden, och även om du kanske klarar dig på minimumnivån idag så kan en framtida uppgradering vara ett prisvärt sätt att blåsa nytt liv i datorn.
På den här sidan kikar vi närmare på vad som finns under huven på respektive dator, och vilka möjligheter som finns för dig som användare att uppgradera efter hand.
Asus GL702VM
Undersidan av GL702VM sitter endast fast med ett fåtal skruvar, men är trots det förhållandevis omständig att öppna. Utöver skruvarna sitter baksidan fast med plasthakar längs med kanterna. Medan det går att öppna dessa med en platt skruvmejsel riskerar det att repa och skada chassit, så istället är det lämpligast – om än något smärtsamt – att använda naglarna för att försiktigt bända upp kanten längs med hela skalet.
Väl öppen ser vi att GL702VM inte har något överflöd av uppgraderingsmöjligheter. I vår upplaga finns det en ledig minnesplats av totalt två tillgängliga. Det finns två lagringsplatser, en M.2 (med SATA) samt en 2,5-tums SATA-plats för hårddiskar, båda upptagna. Ovanpå SSD:n sitter det dessutom en mjuk bit tejp som löper mellan lagringsenheten och kylanordningen, som behöver plockas bort ifall du planerar att byta ut enheten.
Vi passar även på att notera att det är SK Hynix som står för flashlagringen och minnesmodulen, samt att hårddisken är tillverkad av HGST.
MSI GS43VR
MSI:s kompakta speldator är den enklaste i skaran att öppna, relativt sett. Åtta Philipsskruvar behöver lossas för att plocka bort skalets undersida, som varken är limmad eller fäst med starka plasthakar. Däremot täcks en av skruvarna med ett klistermärke som understryker att du bryter garantin genom att öppna datorns chassi.
Invändigt ser vi att det finns en 2,5-tumsplats för SATA-anslutna hårddiskar eller SSD-enheter, en M.2-plats med PCIe 3.0 X4 samt två SO-DIMM-platser för DDR4-minne. Samtliga är lättåtkomliga, och inga problem att byta ut vid behov. Det finns dock inga oanvända platser för minne eller lagring, så vid en uppgradering behöver du byta ut de ursprungliga komponenterna.
Vi noterar även MSI:s val av SSD och hårddisk. HGST står för den mekaniska lagringen, medan flashlagringen kommer i form av Samsungs populära OEM-SSD SM951, nära besläktad med konsumentenheten 950 Pro.
Batteriet sitter rejält säkrat med skruvar. Att byta ut det vore inte omöjligt, men med kablar och andra komponenter monterade nära inpå själva batteriet blir processen mer komplicerad än för XMG:s eller Webhallens datorer.
Webhallen Config
Config är en smått gigantisk dator, och dess underrede är säkrat med hela 19 Philipsskruvar. Det krävs med andra ord en hel del tålamod för att komma åt innanmätet, även om processen inte är komplicerad. Hela undersidan lossnar enkelt så fort skruvarna är ur vägen, utan något garantiklistermärke, något lim eller några starka plasthakar.
Väl innanför skalet ser vi två använda SO-DIMM-platser för DDR4-minne, två M.2-platser och en hårddiskvagga. Vill du uppgradera minne behöver du byta ut de moduler som sitter förmonterade i datorn.
Här noterar vi att Webhallen använder en SSD från Crucial, MX300 på 256 GB. SSD:n använder SATA via M.2, men det finns stöd i porten för PCI Express. Vår upplaga har ingen medföljande mekanisk lagring, men värt att notera är att hårddiskvaggan har två 2,5-tumsplatser. Med andra ord kan du uppgradera datorn med två hårddiskar eller SSD-enheter i 2,5-tumsformat.
Vi noterar även att det utöver den extra M.2-platsen finns det lödpunkter på moderkortet för en tredje. Däremot finns det ingen fysisk port på plats.
Batteriet sitter endast fast med ett fåtal skruvar och en kabel som är enkel att koppla loss. Förutsatt att du hittar reservdelar bör det med andra ord inte vara komplicerat att byta ut batteriet när det blir slitet.
XMG P507
I och med att XMG använder samma grunddesign som Webhallen Config är öppningsprocessen praktiskt taget identisk. Här används något färre skruvar, men fortfarande så pass många att öppningsprocessen blir tröttsam.
Intressant nog har P507 ännu mer flexibla uppgraderingsmöjligheter än Webhallens modell, trots sitt mindre format. Det finns utrymme för att lägga till två eller tre extra lagringsenheter samt två extra minnesmoduler utan att behöva byta ut de medföljande komponenterna. Totalt finns med andra ord fyra minnesplatser, tre M.2-platser och två 2,5-tums SATA-platser.
Notera att inga minnesmoduler syns i bild. Båda de två lättåtkomliga SO-DIMM-platserna är tomma, så det medföljande minnet sitter istället på andra sidan moderkortet, bakom tangentbordet. Fördelen med det är att du har två helt lediga minnesplatser tillgängliga för uppgradering utan att behöva byta ut det existerande minnet, och att du därmed kan fördubbla minnesmängden förhållandevis enkelt. Nackdelen är att det är desto svårare att komma åt det existerande minnet ifall du skulle behöva byta ut det.
Hårddiskvaggan har två SATA-platser, varav en används till en 2,5-tums WD Blue-hårddisk på 7 200 RPM och den andra är ledig. Den primära M.2-platsen används till en Samsung 950 Pro på 256 GB, medan ytterligare en finns ledig bredvid.
Vi noterar även att det finns ytterligare en M.2-plats. Den här är i första hand inte till för lagringsenheter, utan snarare för att lägga till ett 3G- eller LTE-modem.