Sitter du länge vid din bildskärm eller långt in på nätterna kan det för många kännas ansträngande för ögonen. Vi går igenom vad du kan göra åt det.
Har du någonsin hört att du kan dina ögon blir fyrkantiga om du sitter för länge framför skärmen? Det är en skröna som kanske inte riktigt håller sig till sanningen. Vad som däremot kommit fram genom forskning är att skärmens ljus är ansträngande för ögonen och kan påverka sömnen då hjärnan använder sig av det blåa ljuset för att justera sömncykeln. Det finns fler och fler aktörer som skapat produkter för att minska ansträngningen för ögonen.
Blått ljus
Enligt forskningen är blått ljus det som ögat har svårast att filtrera bort inom det visuella spektrumet. Detta beror på att våglängden är kortare och ljuset innehåller därmed mer energi. Ultra Violett eller UV-strålar har ännu kortare våglängder vilket är de strålar som reagerar med huden och kan ge en rejäl solbränna.
Blått ljus är även det ljus som hjärnan använder för att läsa av dygnscykeln och ställa in kroppens dygnsrytm. För mycket blått ljus nattetid kan påverka sömnen negativt då hjärnan får svårt att styra sömnen.
Lösningar för ansträngda ögon
De flesta har tagit fasta på är att flimmer och blått ljus är de största problemen för ögonen. Här är några exempel på lösningar som tagits fram för att minska ansträngningen. Asus har exempelvis skapat en produktkategori de kallar för ”Eye Care Monitors”. Gemensamt för alla dessa skärmar är att de strålar mindre blått ljus, är flimmerfria, har anti-reflexbehandlats och att de är ergonomiska.
Ett annat hjälpmedel för att filtrera skadligt ljus är speciella glasögon. Gunnars har specialiserat sig på glasögon som ska minska ansträngningen för ögonen. Även här filtreras det blåa ljuset och så är glasen anti-reflexbehandlade.
Båda dessa lösningar kostar pengar och det finns ingen garanti hur det kommer att fungera för just dig. Vill du ändå testa att underlätta för ögonen finns alternativ som är gratis.
F.lux
F.lux är ett program som ändrar bildskärmsinställningarna baserat på bland annat på den informationen du angett om din belysning, tid på dygnet och geografisk plats. Den minskar mängden blått ljus som strålar ut från bilden med hjälp av ljusstyrka och färginställningarna vilket kan ge en behagligare upplevelse på kvällen och natten.
Du kan även manuellt ställa in hur programmet ska justera ljuset efter dina egna önskemål och det är mycket smidigare än att själv ändra på skärmens inställningar.
Resultat
Fungerar det då? Ska vi tro på forskningen så minskar vi ansträngningen på ögonen genom att minska på det blåa ljuset som ögat utsätts för. Hur du känner av det i praktiken är individuellt. En del mår bättre av det och säger sig få bättre sömn medans andra inte känner någon skillnad.
Det finns så klart även fler tillverkare som försöker lösa samma problem som ovan nämnda företag men vi kan inte nämna alla här. Börja att testa med F.lux då det är gratis.
Fler Tips & Tricks på NordicHardware
- Skärmdump i Windows 10 – hur gör man egentligen? (7/20/2020)
- Så pausar du uppdateringar i Windows 10 (7/8/2019)
- Do-It-Yöursjälv: Tangentbordsbygge – Konstruera ditt drömbord! (7/23/2018)
- Do-It-Yöursjälv: Modifiera tangentbordsbrytare – Vi gör Ergo Clears (7/5/2018)
- Brytarguiden – Den ultimata ledstjärnan i tangentbordsdjungeln (3/28/2018)
- Trådlös laddning? Vad innebär det? Vi reder ut tekniken! (9/29/2017)
- Byta DNS i Windows – så här byter du från din operatörs DNS (2/14/2017)
- Tips: Kolla ditt Youtube-beroende i Google Dashboard (2/2/2017)
- Hur öppnar jag UEFI på Gigabyte-moderkort? (1/31/2017)
- Hur öppnar jag UEFI på MSI:s moderkort? (1/31/2017)
Bra artikel, måste testa det, tack!
Tack! Dela gärna med dig om du upplever någon skillnad
“Enligt forskningsrapporterna är blått ljus det som ögat har svårast att filtrera bort.”
“Ska vi tro på forskningen så…”
Vilka forskningsrapporter?
Var är källhänvisningarna till dessa och är det forskningsrapporter som är publicerade i något av dom kända seriösa medier för dessa?
Mvh
Tack för din kommentar.
När det gäller ögats förmåga att filtrera ljus har jag förtydligat att blått svårast av det synliga ljuset. UV-strålar med kortare våglängder är så klart ännu svårare för kroppen att filtrera.
Här är några källor som går igenom sömnproblemen
Chang et al. Evening use of light-emitting eReaders negatively affects sleep, circadian timing, and next-morning alertness. DOI: 10.1073/pnas.1418490112
http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/blue-light-has-a-dark-side
Detta är ju något som faktiskt varit känns sedan LED monitorerna började göra intåg på marknaden och någon som tillverkarna jobbat med. Varit på flera mässor där man pratar med monitor tillverkare om detta problem/fenomen och deras olika lösningar på att LED ofta är lite för kallt ljus för att vara bra för ögat. CRT monitorer hade inte alls detta problemet, de hade då problem med flicker i stället som minst lika illa. Glasögon nämns ovan, finns även glasögon med gul-färgade linser som faktiskt gör monitorn betydligt behagligare att titta på i längden. Men och detta är ett stort MEN… Läs hela »
Jag men jag får känslan av att problemen kommer på tal mer och mer nu. Jag sitter själv med glasögon från Gunnar Optiks med gula linser när jag sitter på kvällarna.
Jo det är helt klart sant, vilket också är bra, Allt typ av ergonomi bör man tala mycket om då det kan ge enorma fördelar i längden, tycker det är synd att det går så långsamt bara. Varför anser folk att ögonen/huvudet är lägre prioriterat än rygg och nacke, för att ta ett exempel som prioriteras högt när det kommer till ergonomi.
Sedan ska också tilläggas att det är stor skillnad på paneltyper här. Paneltyper som är återger färger hjälper en hel del, en av anledningarna att jag aldrig mer skulle återgå till en TN panel.
Min personliga teori är att vi på något sätt lever kvar i du tittar för mycket på TV-mentaliteten. Dvs vi skyller på för mycket tv-tittande utan att orka gå in på vad det är som orsakar problemen i själva skärmtittandet.
Paneltyp är absolut en faktor precis som belysning med mera. Det här skulle gå att skriva ganska mycket om. I alla fall om vi vill täcka större delen av ämnet. Denna artikel bör nog ses som en lätt introduktion.
Så vidt jeg husker var ett stort argument for LCD at du skulle redusere flimmer, årsaken til dette er vel faktisk LCD sin “svakhet” med latency/forsinkelser. På mine gamle CRT skjermer opplevde jeg bildet som flimmerfritt i vanlig surfing og kontorarbeid på 90hz. Langt mer naturlig og flytende enn “grøtete etterslep” på 60hz med LCD. Husker godt Unreal med CRT på 90hz, spilte mest på hastighet 1,25. Hadde 88% treff med minigun som primærvåpen.
Men vi har ihvertfall fått større bildeflater og høyere oppløsning, samtidig som materialbruken har gått litt ned.
Större bild är något många strävar efter i dagens läge. De flesta som köper skärmar tittar egentligen bara efter tum, upplösning och ms. Bildkvalité och ergonomi har hamnat i andra hand.