Trött på begränsade brytarval, undermåliga byggen och överprisade tangentbord ute på marknaden? Bygg ditt eget! Vi visar hur i dagens DIY-bygge.

Den här artikeln är en del av Svenska Tangentbordsguiden 2.0, Sveriges djupaste test av tangentbord. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla våra tangentbordstester och andra relaterade artiklar.

Likt ett datorbygge så vet vi exakt vad vi får när vi själva bygger ett tangentbord, med den skillnaden att det faktiskt är dyrare att bygga- istället för att köpa ett färdigbyggt tangentbord. Trots det väljer många entusiaster att bygga egna tangentbord, och det blir alltid exakt efter eget tycke – vissa väljer även att fräsa ut egna chassin. Möjligheterna är oändliga, men vi håller oss idag till grunderna.

Idag kommer vi att bygga ett tangentbord i 60%-formfaktorn med något billiga, men prisvärda komponenter. Fördelen med att bygga ett eget tangentbord är att vi inte är bundna till undermåliga komponenter där tillverkare väljer att spara in på material för större vinst, och vi är inte begränsade till specifika brytar- och komponentval. Cherry MX-brytare dominerar vår marknad i dagsläget, men i vårt tycke är Cherry MX bland bottenskrapet vad gäller tangentbordsbrytare – vi har därför valt att i del 1 av DIY-serien göra våra egna brytare.

I sann Do-It-Yöursjälv-anda så vill vi trycka på att det här verkligen är något som genomsnittsanvändaren klarar av att göra. Om vi, som är helt obegåvade när det gäller att vara händiga klarar av det, så gör även du det; vi lovar!


Del 1 av Do-It-Yöursjälv-serien, Modifiera tangentbordsbrytare – Vi gör Ergo Clears

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Janzon
Janzon
5 Årtal sedan

Skitbra artikel! Är själv tangentbordsnörd och har byggt en del, men snappade ändå upp lite nya tricks här. Perfekt att denna guide finns på svenska så att man kan peka hit folk som är sugna på att bygga sitt första tangentbord! Keep em coming!