CES 2021 på mindre än 10 minuter

0

CES är världens största teknikmässa, som vanligen hålls i Las Vegas. I år är mässan digital men det finns ändå gott om nyheter. Nu ska vi gå igenom alla viktiga nyheter från mässan. Håll i hatten för jag har mååånga nyheter att bjuda på. Nu kör vi.

Vi börja med TV. LG presenterade nya OLED-TV-apparater. Bland nyheterna finns en ny panel som inkluderar ett aluminium-laminat och nya material för att öka effektivitet och i slutänden ljusstyrka. LG har inte bekräftat hur mycket bättre den nya panelen är men i år kommer den bara till företagets dyra produktserier, såsom G-serien.

LG visade också en ny serie av LCD-TV-apparater. QNED Mini LED-TV använder ny bakgrundsbelysning från mini LED-lampor för att öka antalet dimming-zoner från de tidigare vanliga 2–400 till nya 2 500. Det ska ge bättre lokal belysning för högre ljusstyrkor, bättre kontrast och mindre problem med blooming. Alla nya TV-modeller från LG ska komma med stöd för Google Stadia och senare i år för GeForce Now.

LGs nya TV får Google Stadia och GeForce Now

Även Samsung visade nya TV-apparater med mini LED. Samsung kallar sina nya produkter för Neo QLED. TV-apparaterna inkluderar en ny fjärrkontroll som drivs av solceller, stöd för FreeSync Premium Pro för FreeSync i HDR och stöd för Google Duo för att ha gruppvideosamtal med TVn.

Samsung bekräftade också att deras microLED-teknik lanseras som två modeller under 2021 i 110 och 99 tums format. Även om Samsung försöker få det att framstå som att den nya tekniken närmar sig konkurrenter, bekräftar de också att 110 tums-modellen kostar motsvarande 1,3 miljoner kronor.

Mini LED och Freesync Premium Pro i Samsungs nya TV

Bortom de två största TV-tillverkarna har även Sony introducerat nya TV-modeller. Vissa med LGs nya Evo-paneler, som Sony kallar XR OLED Contrast Pro. Panasonic fortsätter att introducera OLED-TV-apparater med egna förbättringar, som tidigare har gett marknadens mest ljusstarka OLED-paneler.

Högupplöst, brett och snabbt

Dell visade världens första välvda 40 tum 5K-upplösta bildskärm med 21:9-format på CES 2021. Den har Thunderbolt 3, 90 watt laddning för laptops och en hubb med stort portutbud. Den höga upplösningen och det stora formatet kan möjligen göra den bra för kreativa användare. Den är inte riktigt tänkt för spel, med tanke på sin höga upplösning och begränsning till 60 Hz.

Dell avtäcker världens första välvda 5K-skärm på 40 tum

På samma sätt har LG visat en skärm kallad UltraFine OLED Pro som har 4K-upplösning över 31,5 tum, med sikte på professionella användare som är ute efter bästa svärta. Här vill jag också flika in en snabb titt på LGs rullbara smartphone som ska lanseras senare i år.

UltraFine OLED Pro är LG:s första OLED-datorskärm

För mer spelorienterad användning har Acer visat en 4K-upplöst bildskärm på 28 tum med 144 Hz-stöd och, ovanligt nog, stöd för HDMI 2.1. Asus kontrade på mässan med en 43 tum 4K-skärm som också inkluderar HDMI 2.1 och stöd för 144 Hz.

Acer lanserar 4K Nitro-skärm med HDMI 2.1

Lenovo har satt datorer i sina bildskärmar. Yoga AIO 7 är en allt-i-ett-dator med en skärm som kan roteras till porträttläge.

Lenovo Yoga AIO 7 sätter spinn på allt-i-ett-datorer

Laptops i stora lass

Lenovo har också en hel drös andra nyheter. Klassikern ThinkPad X1 Carbon har äntligen lämnat 16:9-formatet bakom sig och gått till 16:10. Samma sak gäller X1 Yoga. Utöver det lanseras en ny supertunn X1 Titanium-modell som mäter elva millimeter i tjocklek. ThinkPad X12 blir en ny konkurrent till Surface Pro och Lenovo teasar oss med Lavie Mini som har en åtta tum skärm och modulära tillbehör som gör att den kan konverteras till både en liten laptop och till en Nintendo Switch-liknande speldator. På tal om annorlunda datorer så har ThinkBook Plus uppdaterats med en större bakre skärm, som fortfarande använder e-ink-teknik för att visa bilder till personer som sitter på andra sidan av datorn.

Nya ThinkPads: supertunna, 5G och Surface Pro-design

5G-teknik kommer till många produkter. Det inkluderar fler av Lenovos ThinkPads men även de billigare IdeaPad-modellerna. En annan genomsyrande nyhet är Intel Tiger Lake, som driver de flesta av årets nyheter från Lenovo.

Lenovo konkurrerar med Surface Pro och Dell gör samma sak med Latitude 13 7320.

Surface Pro X utmanas av Dell Latitude 13 7320

HP lanserar en rad nyheter som till stor del inkluderar nya processorer och 5G-stöd. Det inkluderar ny teknik för den ultralätta Elite Dragonfly och Elite Folio, med sin speciella design. Envy 14 uppdateras med 1650 Ti-grafik och sägs erbjuda 16 timmar batteritid. Likt många andra introducerar HP dessutom helt trådlösa hörlurar som ska vara anpassade för att erbjuda bra samtalskvalitet.

Framtidens processorer

Nu vidare till komponenter. Intel bekräftade den kommande Rocket Lake-plattformens flaggskepp i9-11900K, som ska erbjuda två till åtta procent bättre spelprestanda än en AMD 5900X, tack vare en förbättring i IPC på 19 procent. Företaget pratade även om nästa generation bortom det, Alder Lake, som använder en hybridarkitektur med kärnor av olika storlekar och 10 nm-teknik, för en gång skull. Lanseringen är planerad till slutet av 2021.

Intel sjösätter de första Tiger Lake-H-processorerna

Intel visade också en högprestanda-variant av Tiger Lake kallad Tiger Lake-H. Den kommer till speldatorer under våren.

Även AMD har nya kretsar för speldatorer. 5000H är en serie baserad på den nya Zen 3-arkitekturen, som väntas ge förbättringar i prestanda över en kärna. 5000U introducerades också för ultratunna datorer.- I U-serien är det dock bara vissa modeller som faktiskt använder Zen 3. AMD bekräftade också att den 128 kärniga Threadripper Pro kommer att börja säljas i mars.

AMD vill ta bärbara gamingkronan med Ryzen 9 5980HX

Mer Ampere

Nvidia introducerade RTX 3060, den billigaste modellen med nya Ampere-arkitekturen. Den ska leverera shader-prestanda i klass med ett 2080 Ti men kosta 100 kronor mindre än 3060 Ti, alltså 3 500 kronor, och ändå komma med otroliga 12 GB GDDR6-minne.

Nvidia avtäcker RTX 3060 med 12 GB videominne

Samtidigt presenterades laptop-versioner av RTX 3060, 3070 och 3080. 3060 siktar på att leverera minst 90 FPS i Full HD-laptops med Ultra-intällningar, medan 3070 ska höja ribban och ge bra prestanda på 1440p-upplösta skärmar. RTX 3080 är grafikkortet för prestandalaptops som ska ge minst 240 FPS i spel såsom Overwatch och Fortnite, på 1440p-skärmar.

Nvidia visar RTX 3060, 3070 och 3080 för laptops

Asus har för övrigt inte bara byggt in RTX 3080 i datorer utan också i en portabel grafikdosa som fungerar som ett externt grafikkort till företagets tunna och lätta speldatorer.

Asus trycker in ett RTX 3080 i krympt grafikdosa

På tal om externa dockor så visade Kingston en modulär dockningsstation med bland annat SD-kortmoduler som kan kopplas ut för att fungera som mobila adaptrar. Kingston bjöd dessutom på en av få SSD-nyheter med en bekräftelse på företagets första PCIe 4-enhet som ska säljas med en imponerande 4 TB-version.

Bortom allt detta finns flera mindre nyheter. Nya laptops från Gigabyte, MSI, Razer, Alienware och många fler, till exempel. Som du kanske märker så har CES 2021 varit ganska laptop-tungt. Det positiva med det är att många av laptop-nyheterna lanseras inom en eller ett par månader. Om du har sett någon bra nyhet som jag inte nämnde, lämna gärna den i kommentarerna och om du tyckte att denna videon var bra. Tryck på gilla-knappen och prenumerera så ses vi snart igen.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments