Ett nytt rykte hävdar av Intel förbereder sig för att lansera “Comet Lake” som blir 14 nanometers tillverkningstekniks sjätte omgång när det kommer till konsumentprocessorer från tillverkaren.

År 2014 sjösatte Intel för första gången processorer baserade på 14 nanometers (nm) tillverkningsteknik. Detta i form av Broadwell som sedan följdes upp av arkitekturen Skylake under år 2015.

Då processortillverkaren stött på otaliga problem när det gäller att ta sig från 14 nm ned till 10 nm har Skylakes mikroarkitektur hängt kvar sedan dess. Dock har den uppdaterats och förfinats för att sedan lanseras i form av Kaby Lake, Coffee Lake och nu senast Coffee Lake Refresh.

Nu hävdar ett nytt rykte att Intel förbereder processorfamiljen “Comet Lake” som, likt sina föregångare, ska baseras på 14 nm tillverkningsteknik. Denna information ska ha härstammat från ett möte mellan Intel och partnertillverkare varpå information som delades under mötet sedan ska ha läckt ut via ett taiwanesiskt internetforum.

Inte mycket information har getts ut angående denna ryktade processorfamilj. Däremot hävdas det att de nya processormodellerna kan få upp till tio kärnor. Det spekuleras även att dessa kommande processormodeller kan komma att utrustas med dubbla ringbussar för att hålla latenser mellan kärnorna i schack.

Information som möjliga klockfrekvenser eller prestandanivå hos en tiokärnig Comet Lake-processor är i dagsläget okänt. Även prislapp och möjligt lanseringsdatum för dessa processorer är något som i skrivande stund är oklart. Däremot hävdar källan till ryktet att Comet Lake blir Intels direkta svar på AMD:s Zen 2-baserade konsumentprocessorer som baseras på 7 nm och förväntas lanseras under nästa år.

Huruvida ytterligare en lansering på 14 nm kan komma att resultera i att lanseringsfönstret för Intels 10 nm-baserade Ice Lake flyttas runt återstår även att se.

Som vanligt med rykten är det värt att ta denna information med en nypa salt. Än så länge har Comet Lake inte dykt upp i några produktplaner från Intel och således är dess existens just nu endast spekulationer och rykten.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments