Cooler Master Centurion 5 Black 350W

0

Från tre “Gamer”-inspirerande chassi är det nu dags att gå vidare med en mer stilren skapelse från den välkända tillverkaren Cooler Master. Centurion5 är en av tillverkarens budgetmodeller med höga ambitioner.

Dags att recensera en låda för er som föredrar det lite mer stilrena utseendet och funktionalitet framför massvis av lysande dioder och annat överflöd. Lådan heter Centurion 5 och tillverkas av Cooler Master som är ett lite större namn på kylningsmarknaden och har även skapat en hel del kvalitetschassi genom tiden. Det här chassit tillhör deras kvalitetschassi fast i den lite lägre prisklassen än vad deras flaggskepp ligger på. Med ett medföljande nätaggregat så är det här en komplett låda med en del fina funktioner som trots allt hamnar på en relativt låg prislapp för en stadig låda.


CM Centurion 5 Black 350W : Specifikationer
Lådtyp:
ATX Miditower
Sidpanel:
Sidopanel med fläktplats och gallerhål
Dimensioner:
202.0 mm ( W ) x 435.0 mm ( D ) x 480.0 mm ( H )
Moderkort:
12″ x 9.6″ (ATX),

9.6″ x 9.6″ (Micro ATX) ,

12″ x 13″ (Extend ATX)
Kylningssystem:
120*120 mm fläkt bak
80*80*25 mm fläkt fram
Plats för fläkt på sidopanelen
Färg:
Svart
Material:
Plåt och Aluminium i fronten
Interna enheter:
4 x 3.5″
Externa enheter:
5 x 5.25″, 1 x 3.5″
Nätaggregat:
350W
+3.3V – 18A
+5V – 25A
+12V – 16A
-12V – 1.0A
+5Vsb – 2.0A
Maxlast totat: 350W
Maxlast 3.3V & 5V: 160W
Övrigt:
Gallerfront som ger bättre luftflöde
Skruvlösa funktioner överallt
Pris:

~800:-

Den här lådan är alltså av den lite mer stilrena typen där de har satsat mer på stilrenhet och funktionalitet än att försöka få den att se sticka ut från mängden, ett i våra ögon fungerande koncept. Lådan är gjord i plåt förutom fronten som är tillverkad av aluminium för att öka det stilrena utseendet. Chassit är av standard ATX typ så det finns gott om plats för diverse ATX-moderkort.

Man har valt att skicka med två fläktar och ett nätaggregat i chassit för att det ska bli en så komplett produkt som möjligt vilket är en stor fördel i vår mening. Det finns ganska lite 3,5″ platser men är tillräckligt om man inte har extrema behov av hårddiskutrymme.

Priset på den här lådan landar på under tusenlappen vilket gör den till ett attraktivt köp även för den med lite sämre budget.


Utseendemässigt är den här lådan väldigt trevlig och stilren att titta på, man har med andra ord inga problem att ställa chassi synligt även i öppna miljöer. Den är gjord i plåt med aluminium i fronten för att den ska vara lättare att plocka bort vilket är ett måste när man skall installera enheter då de har satt filter innanför den perforerade plåten i fronten för att förminska dammet som kommer in i chassit.

Sidopanelen är ganska standard med lite hål utgjorda för att dra in luft samt en fläktplats för en 80*80*25 mm fläkt som hamnar rakt ovanför processorn. Det är tumskruvar som gäller på den här sidan fast man dock måste använda sig av en skruvmejsel om man av någon anledning vill ta bort den andra sidan på lådan.

Baktill ser man inte särskilt mycket ovanligt förutom att fläktplatsen bak är gjord för 80*80, 90*90 och 120*120 mm fläktar, det följer dock redan med en tystlåten 120*120 men vill man ha lite extra drag i den så är den enkel att byta ut. Framtill är den här lådan väldigt stilren och knappt så man ville installera en CD-Rom då den drar ner utseendet på lådan, mer eller mindre beroende av din modell. De har som sagt valt att sätta USB, Firewire och ljudkortsanslutningarna längst ner i fronten och istället för att dölja dem så har de sett till att de passar in i designen och förbättrar utseendet istället, väldigt snyggt gjort. Det är även blåa indikeringslampor i fronten som ger ett passande sken till denna låda och de har valt att inte sätta till en massa extraljus utan de har jobbat hårt på det stilrena utseendet.

 


Med detta chassit har man också valt att satsa på funktionalitet. Alla kortplatser har skruvlösa snap-on funktioner men de har även valt att göra funktionerna så att du kan sätta dit skruvar, så att du inte ska behöva bekymra dig om snap-on grejerna skulle råka gå sönder. På hårddiskplatserna har de även där använt sig av en skruvlös funktion och hårddiskarna sitter som berget. Vi hittar även en fläkt framför hårddiskarna för bättre kylning. Baktill hittar vi en 120*120 mm fläkt som gör sitt bästa med att tömma lådan från varmluft. Det medföljande 350W nätaggregatet har sleevade kablar till moderkortet vilket gör att man slipper en del kabelstrul.

 

 

5,25″ platser finns det mer än tillräckligt av med sina fem platser och även här är det skruvlösa funktioner dock så går det även här att skruva fast enheterna också ifall att deras skruvlösa funktioner skulle börja bli dåliga. För att kunna installera en 5,25″ enhet eller en diskettstation så måste man ta loss fronten och skruva loss gallren frampå lådan som alla har dammskydd i sig för att förbättra luftintaget men ändå hålla dammet utanför. Instruktionsmanualen som medföljer visar detta noggrant hur man går till väga och är inte svårt alls.

 

 

När det gäller kylningen i den här lådan så är den tillräcklig redan vid inköp då det är två fläktar som medföljer. Deras system med att ha galler i fronten och stor fläkt baktill funkar riktigt bra dock så rekommenderar vi att byta ut den bakre fläkten mot något kraftigare om du är i behov av bättre kylning. Det finns även ett luftintag samt en fläktplats på sidopanelen som kan komma väl till användning, det går även att fästa en fläkt i luftintaget nertill om man vill. Designen i fronten är gjord för att släppa igenom luft genom att ha små hål i alla frontpaneler (perforerad plåt) med dammfilter bakom vilket ökar kylningspotentialen. Det enda negativa vi kan se är att det finns risk att ljudnivån ökar då mer ljud inifrån chassit släpps ut framtill.


Centurion 5 är ett mycket stilrent chassi och då man även har fyllt den med funktionalitet så har man lyckats få till ett riktigt bra chassi. Nätaggregatet som följer med är inget monster men 350W räcker mer än väl till för de vanliga användarna.

Chassit är riktigt funktionellt invändigt med skruvlösa funktioner överallt, ett stort plus för att de är skapade så att du fortfarande kan använda vanliga skruvar ifall att de skruvlösa funktionerna skulle börja brista efter slitage. Att de har låtit de två viktigaste fläktarna i lådan följa med visar också det ett tecken på att de har tänkt till lite extra.

Lådan är väldigt tystgående med de medföljande fläktarna då det sitter en 120*120 mm fläkt baktill så blir det lagom luftflöde men ändå tyst, dock så råder jag de som vill ha riktigt bra kylning att byta ut denna fläkt mot en snabbare. Då hela fronten är som ett finmaskigt galler kommer det in tillräckligt med frisk luft och dammfiltret gör att du förhoppningsvis ska slippa damma av insidan med tops för att få den ren.

Det går helt enkelt inte att hitta några direkta nackdelar med det här chassit som därför får ses som ett väldigt bra köp, om du gillar det stilrena utseendet så är även det ett stort plus. Eftersom du kan hitta det här chassit för ca 800:- med nätaggregatet inkluderat så är det definitivt ett prisvärt chassi.

Cooler Master Centurion 5 är med andra ord ett av de bättre chassi vi testat här på NH. Det klarar allt ett vanligt chassi ska klara och det med bravur, hade Centurion 5 bjudigt på någon mer unik funktion hade vi nog även gett det en utmärkelse. Men nu var det bara väldigt nära. 

Cooler Master Centurion 5 Black 350W

Fördelar:
+ Stilren
+ Nätaggregat
+ Funktionell
+ Skruvlösa anordningar
+ Tystgående
+ Dammfilter
+ Prisvärd

Nackdelar:
– Det stilrena utseendet kan störas av dina 5.25″ enheter

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments