Testresultat: Garbage Collection & TRIM
I Svenska SSD Guiden så gör vi alltid omfattande test för att se hur en SSD hanterar extremt hög belastning. För att förstå exakt vad de olika värdena betyder och hur Crucial M500 512GB presterar jämfört med alla de andra enheterna vi testat, Gå till Svenska SSD Guiden och läs mer.
Metodiken i testet är följande:
Varje test består av sekventiell skrivning över hela enhetens yta. Från denna tas det fram ett min, ett medel och ett max. Här följer hela testförfarandet.
- Secure Erase (fabriksny)
- Prestandatest 1: (Basvärde för enhetens skrivprestanda)
- Vår testsvit med alla våra tester körs
- Prestandatest 2: (Kontroll av eventuellt påverkad sekventiell skrivprestanda)
- Fyll enheten med okomprimerbar data
- Kör IOMeter som tortyrtest i 40 minuter
- Prestandatest 3: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
- Prestandatest 4: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
- Prestandatest 5: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
- Prestandatest 6: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
- 20 minuters vila för aktivering av eventuell passiv garbage collection
- Prestandatest 7: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter passiv GC)
- Formatera hela enheten (aktiverar TRIM)
- 10 minuters vila
- Prestandatest 8: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter att TRIM aktiverats)
Alla dessa test resulterar i en graf som visar max-, min- och medelvärden för samtliga tester och hur enheternas prestanda påverkas i de olika stegen.
I vårt förra test så presterade Force LS 120GB inte särskilt bra under hård belastning. Här är det däremot tvärtom och Force 120GB presterar mycket bra vilket är lite märkligt. Enheten har tydligen betydligt svårare att hantera slumpmässiga skrivningar än sekventiella skrivningar under tung belastning.
Går vi raskt vidare till 240GB-modellen så presterar denna sämre än minstingen. Detta trots att 240GB-modellen har mer spare-area. Vi misstänker dock att det kan ha något med Phisons “komprimering” att göra. Vi kan exempelvis se att 240GB-modellen skriver i en medelhastighet som är mellan 350 och 400 megabyte per sekund. I våra övriga tester så når 120GB-modellen inte i närheten av de siffrorna. I vilket fall så bådar det ju gott prestandan över en längre tid.
120GB-modellen från Team Group använder en något äldre firmware än de andra enheterna vilket skulle kunna förklara den lägre prestandan som vi ser här. Samtidigt så presterar den bättre än Force LS 120GB i de flesta test. Dessa resultat är inte så dåliga, de är bara inte fullt lika bra som det vi såg hos Force LS 120GB.
240GB modellen från Teamgroup har legat bredvid Corsair LS 240GB genom hela testet. Även här är enheterna väldigt lika, men Dark L3 lyckas faktiskt återhämta sig bättre direkt i test 4 medans Force LS väntade till test 5. Detta kan ha att göra med att Dark L3 240GB har en nyare firmware än vad Force LS har.