Slutledning
Corsair gillar att experimentera och utöka sina modellserier, som vi bland annat märkte med deras 350D när vi testade det förra året. Corsair 350D var deras allra första micro-ATX chassi och lyckades få ett gott omdöme i vårt testlabb.
Vi står nu inför ungefär samma situation där Corsair lanserar deras allra första mini-ITX chassi och det återigen i deras populära Obsidian-serie. Vår upplevelse är mycket positiv och det märks att det ligger mycket tid och utveckling bakom designen till 250D, vilket också kan förklara Corsairs sena inträde på marknaden. Det är en förhållandevis kompakt datorlåda med tanke på vilka delar som faktiskt får plats. Framförallt tänker vi då på utrymme för ett fullstort ATX-nätaggregat samt en 240 millimeters radiator (tänk på att det kan bli trångt mellan fläktarna på radiator och moderkortet). Chassit är även lättarbetat när vi tar bort alla paneler och vi störde oss aldrig på att något var i vägen, det blir bara lite fler tumskruvar att hålla reda på.
Det finns gott om plats för kablar mellan nätaggregatet och frontpanelen, detta gör att det slutgiltliga bygget ser rent och städat ut. Något som är extra välkommet i små chassin där kablar lätt kan hindra luftflödet om det inte finns ordentliga utrymmen att gömma dem på.
Det finns även vissa negativa aspekter där vi kan vi börja med att nämna hårddiskhållarna. Det är förvisso smidigt att nå dem utifrån chassit men de är samtidigt plastiga och har klent med dämpningsmaterial kring hårddiskarnas monteringshål. Tyvärr ett vanligt förekommande problem hos chassitillverkare idag. En ytterliggare nackdel är att det finns ytterst begränsad plats för tornkylare på processorn. Vi mätte upp ett avstånd på runt 13-14 centimeter från processorsockeln till chassitaket vilket gör det svårt att få in större kylare i chassit.
Corsair Obsidian 250D är inte heller det tystaste chassit i klassen med många fläktperforeringar utan någon form av ljuddämpning i chassit. De medföljande fläktarna är dock förhållandevis tysta och ljudnivån i ditt system dikteras till stor del av de komponenter du trycker in, ett högljutt grafikkort blir exempelvis svårt att dölja i detta chassi.
Bästa prestandachassit i ITX-klassen
Överlag är vi nöjda med hur Corsairs 250D presterar och framförallt med tanke på dess pris. Chassit kostar precis under 800 svenska kronor och kan jämföras med exempelvis Bitfenix Prodigy för runt 700 kronor. I denna jämförelse föredrar vi trots allt det mindre 250D med dess mer stilrena design, mindre volym (28 liter mot 36 liter) samt ett stöd för fullstora ATX-nätdelar.
Med sin stilrena design, goda kylningskapacitet och förhållandevis fina uppgraderingsmöjligheter är Corsair Obsidian 250D även ett chassi som fungerar väl för de flesta användare, oavsett om det handlar om en smidig speldator eller kraftfullt kontorsmaskin. Med Corsairs sedvanligt goda byggkvalité är Obsidian 250D ett ITX-chassi väl värt en rekommendation, inte minst för den prestandahungrige användare.
Corsair Obsidian 250D Fördelar: Nackdelar: Corsair 250D passar användare som Corsair 250D passar mindre bra för användare som |
Ska även tipsa om vår Facebook-tävling där ni har chans att vinna ett Corsair Obsidian 250D fram tills den 4:e februari! Ni hittar tävlingen här nedan. 🙂
https://www.facebook.com/NordicHardware/app_143103275748075
Det är intressant om man är ute efter ett mITX chassi för vattenkylning. Samtidigt finns t ex Lian-Li’s V-358, och naturligtvis Prodigy M, båda som är aningen större, men som rymmer mATX… Om man inte ska vattenkyla och vill ha mITX chassi, och kan undvara optisk disk, samt dammfilter så tror jag att att Lian-Li’s PC-Q33, som tar tornkylare upp till 18 cm höjd, och fem diskar, på en endast 18 liters volym.
Bra alternativ är “Cooler Master Elite 130” för strax över 400:-, får dock inte in någon stor kylare, men vattenkylning med 1 st 120 mm radiator med dubbla fläktar utan problem.