Corsair Sabre Optical RGB – en kompakt spelmus med gott om anpassningsmöjligheter

6

corsair_sabre_omslag

Amerikanska Corsair har varit med länge i branschen när det gäller datorkomponenter och chassin men en kategori som de är ganska färska på är gamingmöss. Vi har fått in Corsair Sabre Optical RGB så låt oss se vad den har att erbjuda.

Det börjar närma sig helg och det betyder ytterligare en uppdatering i Sveriges största jämförande test av datormöss, Svenska musguiden. Denna vecka är det Corsair Sabre Optical RGB som hittar in i testlabbet, en mus med fokus på gaming, prestanda och flera belysta zoner som användaren själv ska kunna anpassa helt efter egen preferens.

Det här är en sammanfattande artikel baserad på vårt test i Svenska musguiden. För en mer detaljerad jämförelse med konkurrerande möss, tips om vad du bör tänka på innat ett köp och våra aktuella köprekommendationer kan du ta en titt i den fullstora artikeln!

corsair_sabre_6

Corsair Sabre Optical RGB
Anslutning Flätad USB-kabel – 1,8 m
Antal knappar 8
Sensor Avago S3988
DPI/ CPI Upp till 6400 DPI
Polling rate 125 – 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek S/M
Dimensioner 80 x 34 x 124 mm
Vikt 100 g
Drivrutiner/ programvara Corsair Utility Engine
Cirkapris 649 SEK

 

Form och design

Det första vi lägger märke till är att Sabre är mindre än vad den ser ut att vara och känns lätt i handen. Musen är även kort och det kan således bli problem för personer med längre händer, men om du har större händer än medium och klogreppar så ska det inte vara några ergonomiska problem. Fingergrepp känns inte optimalt med tanke på sabres utformning men användare med handstorlek small till medium bör kunna handflategreppa denna mus utan större problem.

Sabre är lackad med mattsvart gummiaktig lackering för ökat grepp och har urskålningar på både höger- och vänstersidan.

Tittar vi längs med musens vänstersida så hittar vi de tradtionnella tumknapparna samt indikator för vald DPI-nivå och DPI-knapparna. DPI-indiktatorn visar vald nivå genom olika färger och det är lätt att se vilken DPI-nivå som är vald så länge man kommer ihåg vilken färg den är kopplad till.

corsair_sabre_1

På den högra sidan finns inga knappar men på ovansidan så finns givetvis de två huvudknapparna, gummerat scrollhjul samt en extraknapp strax bakom scrollen som kan bindas till valfri funktion. Belysning finns runt scrollhjulet, bakom logotypen och DPI-indikatorn samt längst framme vid den i vårt tycke ganska snyggt tillverkade “grillen”.

Tittar vi på undersidan så ser vi fyra teflonytor i olika storlekar som är ganska tjocka och vi noterar även att sensorn är placerad ovanligt långt bak. Vanligast är att sensorn placeras i centrum. Scrollhjulet är exponerat även underifrån eftersom centrum är ihåligt och som ni kan se går således den flätade USB-kabeln ut från ena sidan istället för mitten som vi vanligtvis ser.

corsair_sabre_5

Dock så måste vi anmärka på en sak när det gäller design och belysning. Corsair trycker mycket på att du ska kunna matcha Sabres belysning efter din övriga utrustning eller precis som du vill men de har valt att trycka texten under sin logotyp i gult, något som vi inte kan ändra på själva och det stör oss lite.

Prestanda och användande

Samtliga knappar på Sabre känns högkvalitativa och har en bra taktil respons. Dock så upplever vi att musknapp 1 känns aning lättare i sitt motstånd jämfört med musknapp 2, ifall det ska vara så eller ifall det är ett fel vet vi inte men det kan vara värt att nämna.

Vid användande så känns musen helt klart annorlunda jämfört med möss som har sensorn placerad i centrum. Detta är en vanesak men det känns lite konstigt i början.

corsair_sabre_4

Vid våra speltester så presterar Sabre riktigt bra och vi märker inte av någon acceleration eller läsproblem från sensorn vid hastiga rörelser och den presterar helt klart bäst på en tätvävd tygmatta utan att tumma för mycket på glidet. Enligt Corsair själva ska musen vara lämpad för alla typer av spel men för oss så känns den mer riktad mot FPS- och RTS-spel.

När vi kör våra prestandatester så har musen inga problem att nå 1 000 hertz i polling rate eller leva upp till inställd DPI-nivå.

Mjukvara

Sabre använder sig av Corsair Utility Engine som i våra ögon har ett ovanligt onödigt och krångligt upplägg. Programmet erbjuder alla tänkbara inställningar så som anpassningsbara DPI- och polling rate-nivåer, binda knappar men även mer avancerade inställningar så som lift off distance, delbara X- och Y-axlar, angle snapping och sniper DPI.

corsair_utility_engine_1

Det grundläggande avsnittet för att justera belysningen är ganska simpelt men det som ska skilja Sabre från mängden är ju möjligheten till att välja exakt vilken kulör du vill, något som för dig till det mer avancerade avsnittet för belysning. Här blir det genast rörigt och det är nästan helt omöjligt att förstå hur man ska göra utan att behöva läsa forum och kolla på instruktionsfilmer. Så här svårt ska det inte vara, Corsair, vad är det för fel på en vanlig RGB pallett?

corsair_utility_engine_3

Positivt är iallafall att Utlity Engine inte drar några onödiga mängder systemresurser när programmet är igång.

Överskuggas av dålig mjukvara

Corsair har verkligen lyckats med att bygga en mus som ger en hög kvalitetskänsla och prestanda som tillfredsställer vilken gamer som helst men tyvärr faller Sabre Optical RGB på den icke användarvänliga programvaran Utility Engine och i synnerligthet belysningsinställningarna.

images/labswedish/artiklar/Kringutrustning/Svenska_Mus-guiden/largethumbnails/corsair_sabre_1.JPG

“Corsair Sabre Optical RGB är överlag en bra gamingmus som ger oss en bra och solid kvalitetskänsla. Sensorn presterar riktigt bra även om det är en aning annorlunda upplevelse när sensorn placeras längre bak. Sabre har inga problem att hantera hastiga rörelser och det finns ingen märkbar acceleration. Corsair har lyckats bygga en stabil design som passar högerhänta personer med lite mindre handstorlek men tyvärr överskuggas den här musen av mjukvaran och särkilt belysningsdelen. Det ska inte vara så invecklat att kunna anpassa sin gamingmus efter sin övriga utrustning, speciellt inte om det är en av musens mest framträdande säljpunkter.” – Svenska musguiden 2015-02-13

Lägstapris på Prisjakt.se:

Marknadsanalys

Vi ser att fler möss i den lägre prisklassen når den nordiska marknaden vilket är en utveckling som är bra för de som söker en instegsmodell och det ska bli spännande att få testa dessa för att se hur mycket det skiljer i byggkvalitet och prestanda jämfört med möss i de högre prissegmentet.

Mer information finns i Svenska musguiden

I Svenska Musguiden hittar du även hela testet av Corsair Sabre Optical RGB tillsammans med massor av andra möss, där jämför vi form, prestanda och pris mellan alla dagens intressanta modeller.

https://www.nordichardware.se/images/labswedish/mus_guiden.png

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Markus_H
9 Årtal sedan

Bra recension, tack!

Tripptrapptrull
Tripptrapptrull
9 Årtal sedan

Kan inte nog understryka hur bra jag tycker att det är att ni anger mått och storlek på musen på ett seriöst sätt. Jag ser direkt bara på måtten att den där musen inte är något för mig.

hymer
9 Årtal sedan

Ni borde recensera Zowie EC1-A