Testresultat: Garbage Collection & TRIM
I Svenska SSD Guiden så gör vi alltid omfattande test för att se hur en SSD hanterar extremt hög belastning. För att förstå exakt vad de olika värdena betyder och hur BX200 presterar jämfört med alla de andra enheterna vi testat, Gå till Svenska SSD Guiden och läs mer.
Metodiken i testet är följande:
Varje test består av sekventiell skrivning över hela enhetens yta. Från denna tas det fram ett min, ett medel och ett max. Här följer hela testförfarandet.
- Secure Erase (fabriksny)
- Prestandatest 1: (Basvärde för enhetens skrivprestanda)
- Vår testsvit med alla våra tester körs
- Prestandatest 2: (Kontroll av eventuellt påverkad sekventiell skrivprestanda)
- Fyll enheten med okomprimerbar data
- Kör IOMeter som tortyrtest i 40 minuter
- Prestandatest 3: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
- Prestandatest 4: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
- Prestandatest 5: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
- Prestandatest 6: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
- 20 minuters vila för aktivering av eventuell passiv garbage collection
- Prestandatest 7: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter passiv GC)
- Formatera hela enheten (aktiverar TRIM)
- 10 minuters vila
- Prestandatest 8: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter att TRIM aktiverats)
Alla dessa test resulterar i en graf som visar max-, min- och medelvärden för samtliga tester och hur enheternas prestanda påverkas i de olika stegen.
Precis som vi sett i de tidigare testerna så är sekventiell skrivprestanda riktigt dålig på BX200. Lite vila gör att enheten återhämtar sig bra men det beror nog snarare på at SLC cachen töms och då kan en del av nästa test skrivas direkt till SLC, vilket ökar prestandan.
Den större 480GB-modellen gör också att medelhastigheten är aningen högre men det gör också att SLC cachen är större. Återigen så ser vi att lite vila har en mycket god inverkan.
Tack för ett bra och utförligt test!
Ang. produkten från Crucial så är den ju under all kritik och har ett på tok för högt pris i förhållande till det lilla man får, men Crucial riktar sig väl in på de människor som bara kollar lägsta pris på den vara de ska köpa och bortser från annat än kanske specifikationer.
[quote name=”SvenTobak”]Tack för ett bra och utförligt test! Ang. produkten från Crucial så är den ju under all kritik och har ett på tok för högt pris i förhållande till det lilla man får, men Crucial riktar sig väl in på de människor som bara kollar lägsta pris på den vara de ska köpa och bortser från annat än kanske specifikationer.[/quote] Det ligger en del i det du säger. Dessa enheter är tänkta för de som använder hårddiskar och vill uppgradera till en SSD för så lite pengar som möjligt. Om vi tittar på Crucials prissättning historiskt, så kommer detta… Läs hela »
BX200 – en SSD att kasta i soptunnan, alltså!
Lägsta priserna NU (4-5 jan 2016) enligt Prisjakt för BX200:
240-250 GB: 764 kr (850 Evo: 820)
480-500 GB: 1458 kr (850 Evo: 1529)
Typ 1000 GB: 3090 kr (850 Evo: 2928)
850 Evo kostar i princip lika lite/mycket. Så varför ska man köpa BX200 istället för 850 EVO? Det kan jag verkligen inte fatta. Känns verkligen dumsnålt att köpa BX200. Som läget är just nu.
Crucial kommer antagligen tvingas sänka sina priser rejält om dom vill konkurrera med Samsung. För rent prestandamässigt är nog 850 Evo betydligt bättre.