Kontroller och minnen
Nygammal kontroller
Innan vi tar oss en titt på själva enheten så ska vi titta lite på vad som är nytt. Crucial M4 använde sig av Marvells 88SS9174-kontroller. M500 däremot använder sig av den något nyare kontrollern 88SS9187. Vi har tidigare sett den här kontrollern i Plextor M5 Pro och troligtvis är det även samma hårdvara som vi såg i OCZ Vertex 4. 88SS9187 är egentligen ingen revolution utan snarare en uppdaterad version av den gamla kontrollern. Det handlar fortfarande om en tvåkärnig ARM-baserad krets. Den största nyheten är stödet för DDR3 och stöd för SATA 3.1.
Nytt minne
Det som verkligen gör Crucial M500 till en intressant SSD är dess minneskretsar. Crucial/Micron har tillsammans med Intel ett företag som heter IM Flash Technologies eller IMFT. IMFT tillverkar en stor del av de NAND-flash som används i dagens SSD-enheter. Detta gör att Crucial har tillgång till NAND-flash från egna fabriker. Detta är viktigt för enhetens prissättning då det är billigare att använda kretsar som man själv tillverkat.
M500 är bestyckad med IMFTs senaste 20 nanometer MLC-NAND med NAND-enheter på 128 gigabit. Faktum är att man var först med att använda 128 gigabits minneskretsar, men på senare tid har även Samsung börjat använda detta i sin nya budgetenhet 840 Evo. I praktiken så betyder det att man inte längre behöver ha lika många NAND-enheter för att nå en viss kapacitet. En vanlig SSD-kontroller har antigen 4 eller 8 kanaler. Dessa kanaler kan sedan använda en teknik som heter interleaving för att kunna prata med upp till 8 NAND-enheter samtidigt på varje kanal. Det gör att en kontroller med 8 kanaler kan maximalt prata med 64 NAND-enheter samtidigt. Den vanligaste typen av NAND som vi har idag, använder sig av 64 gigabit (8 gigabyte) NAND-enheter. Det gör att vi får en maximal kapacitet med dagens NAND på 8x8x8=512 gigabyte. Nu när man går över till 128 gigabit kan man istället lagra hela 16 gigabyte på varje NAND-enhet och därmed kan man få enheter med kapaciteter upp till 1 terabyte. Det gör också att man måste upp på högre kapacitet för att utnyttja kontrollerns prestanda fullt ut. vanligtvis får man max prestanda med enheter på 256 gigabyte och uppåt. Med de nya 128 gigabit-kretsarna måste man alltså upp på 512 gigabyte.
Intel och Micron äger flash-tillverkaren IM Flash Technologies, tillsammans.
Förutom att vi numera har NAND-enheter på 128 gigabit så har Microns nya minneskretsar två andra nyheter. Det ena är att man har ökat sidstorleken. Tidigare har man använt sidor som rymmer 8 kilobyte men nu har man istället gått över till 16. Fördelarna är att man teoretiskt sätt får högre sekventiell prestanda men samtidigt högre latens. Detta gör också att man kan göra chip med samma densitet, på en 17 procent mindre yta, vilket gör minnena betydligt billigare att tillverka.
Den andra nyheten är att man i dessa nya minnen äntligen har fått stöd för ONFI version 3.0. ONFI specifikationen är den som bestämmer hastigheten mellan minneskretsarna och kontrollerkretsen. Fördelarna med ONFI v3.0 är bland annat lägre strömförbrukning och högre hastighet mellan chippen och kontrollern. Där v2 endast kunde leverera ungefär 200 megabyte per sekund, så lyckas man nu få ut ungefär det dubbla. I praktiken borde det inte spela så stor roll när det gäller Crucial M500 då flaskhalsen ligger på annat håll.