Sponsrat – Denna artikel presenteras av Roborock
Vad bråkar vi mest om i våra hem – och vad vill vi ha när det kommer till hushållssysslor? I en nyligen genomförd Sifo-undersökning med nästan 1200 deltagare har vi fått svaren!

För de flesta svenskar kommer det nog inte som en nyhet att städning – eller avsaknaden av densamma – är en stor källa till konflikt. I en nyligen genomförd Sifo-undersökning med nästan 1200 deltagare, står det klart att städning av golv är det som skapar mest osämja i svenska hushåll. Hela 30% av det svenska folket bråkar om dammsugningen, vilket är en betydligt större andel än de som tjafsar om tvätt, matlagning och ekonomi.

Visste du att…
Hela 57% av alla svenskar som äger en robotdammsugare har gett den ett eget namn. Vad heter din?

Men varför bråkar så många om dammsugningen när det finns robotdammsugare? Svaret ligger förmodligen i att tidigare modeller av robotdammsugare inte varit tillräckligt avancerade för att helt ersätta den traditionella dammsugaren och moppen. Enligt Sifo vill svenskarna hellre spendera mer tid med vänner eller vara ute i naturen, än att städa, eller lyfta på en robotdammsugare som kört fast.

Robotdammsugare som faktiskt ger mer tid till annat

Tekniken i robotdammsugare har under de senaste åren utvecklats i raketfart. Från att knuffas mer än radiobilar på tivoli har de vuxit upp till helautomatiska städmaskiner. Numera mappar de upp hela boendet och undviker prylar på golvet med hjälp av kameror, lasersensorer och AI. De moppar samtidigt golven medans de dammsuger och tömmer både damm och smutsvattenbehållaren själv efteråt.

En helautomatiserad robotdammsugare
Roborock S8 Pro Ultra är en robotdammsugare med en helautomatisk dockningsstation. Den kan tömma dammbehållaren, tvätta av den smutsiga moppen och fylla på rent vatten i sitt moppsystem. Inte nog med det. När den är färdig torkar den även moppen med varmluft vilket minimerar risken för bakteriebildning eller att moppen utvecklar en dålig doft.

Men en helautomatiserad städrobot är bara halva svaret på problemet med städningen. För att den ska vara effektiv och uppfylla sina löften om att göra städningen automatiskt behöver den även vara smart. Den får inte fastna på olika saker i hemmet utan behöver kunna klara sig själv. Lösningen på detta kallas AI – artificiell intelligens – och maskininlärning. Med AI kan robotdammsugaren optimera sina städrutter samt känna igen och lära sig att undvika objekt på ditt golv. Men det viktigaste är att den kan känna igen och undvika saker i ditt hem, med hjälp av lidarteknik-sensorer och 3D-strukturerat infrarött ljus. Allt från strumpor till leksaker och husdjur.

Effektivare städning och minskade fastkörningar med AI
Med 3D-strukturerat ljus och infrarött ljus kan Roborock S8 identifiera och undvika hinder på ett effektivt sätt. Det i kombination med lidar-teknik (faktiskt samma typ av teknik som används i självkörande bilar) för att mäta avstånd, gör att Roborock S8 kan optimera den bästa städrutten varje gång. I Roborock-appen får du en detaljerad karta över ditt hem, även om du har flera våningar. I appen kan du enkelt markera förbjudna zoner, ställa in scheman och även välja att ladda under lågpristider. Ingen data delas externt, så ingen får veta hur många smutsiga strumpor som du slängt på golvet.

Hög prestanda och minimalt underhåll – nyckeln till rena golv

Begränsad sugkraft har tidigare varit en stor utmaning med de flesta robotdammsugare. Däremot så har utvecklingen av framtidens städmaskiner gått i rasande takt. Idag har allt fler modeller högre sugkraft och smartare funktioner som gör att de städar mer effektivt och noggrant.

Marknadsledande sugkraft med dubbla rullar
Roborock S8 använder DuoRoller-teknik som i kombination med marknadsledande 6 000 pascal i sugkraft gör den upp till 30% bättre på att fånga smuts i springor och plocka upp hår på mattor. Det fastnar inte heller lika mycket hår i de dubbla gummirullarna vilket resulterar i minskat underhåll, och du kan lägga tiden på roligare saker än att städa bort intrasslat hår.

Som säkert alla vet så är dammsugningen alltid första steget för att få rena golv. Nästa steg, som man också ofta underskattar, är såklart att moppa golvet. Moppning är en tidsödande uppgift som enligt svenska folket nästan är en lika tråkig hushållssyssla som dammsugning, i alla fall enligt Sifos undersökning. Hela 31 procent tycker det, vilket placerar golvtorkning på en fem-i-topplacering över vad vi ogillar mest när det kommer till städning.

Sonisk mopp som vibrerar bort smutsen
Roborock S8 kommer med VibraRise 2.0 som är ett soniskt moppsystem som vibrerar 3 000 gånger i minuten för att gnugga bort smutsen från dina golv. Moppsystemet lyfter även moppen när den upptäcker mattor så att dina mattor inte blir blöta. Utöver det så medföljer det även en dockningsstation till Roborock S8 Pro Ultra som automatiskt tvättar och torkar moppen. Så nu kan du pensionera skurhinken.

Den robotdammsugare som svenska folket vill ha

Enligt Sifo så vill faktiskt nästan hälften av alla svenskar hellre umgås med vänner och familj istället för att ägna tid åt städningen. Undersökningsresultatet från Sifo visar att den typ av robotdammsugare som svensken mest vill ha är den helautomatiserade varianten med smarta funktioner. Den kräver minimalt underhåll och ger dig mer tid till annat som du tycker är både viktigare och roligare.

Visste du att…
Enligt SCB (Statistiska Centralbyrån) så lägger normalsvensken mellan 130-160 timmar per år på att dammsuga och torka golven. Här är några exempel på vad du skulle kunna göra med den tiden istället. 🙂

  • Kolla på 91 fotbollsmatcher
  • Flyga till Thailand 11 gånger
  • Spela 192 matcher Counter-Strike
  • Promenera 80 mil

I den här artikeln har vi använt en Roborock S8 Pro Ultra som ett exempel på en helautomatiserad rovbotdammsugare. Roborock S8-serien kommer i olika varianter beroende på vilken dockningsstation som du föredrar.

Hur ofta dammsuger du och äger du redan en robotdammsugare?

Sponsrat – Denna artikel presenteras av Roborock
Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments