Vi börjar röra oss allt närmare slutet av eran då DDR4 är standarden för internminnen i datorer och den breda utrullningen av uppföljaren DDR5 skymtas på horisonten. Vad är dock skillnaden mellan generationerna dock?

Planerar du att bygga en ny dator inom kort och kan inte riktigt bestämma dig för om det är lika bra att slå till idag eller vänta till nästa generations internminne har landat? Då generationerna inte kommer att vara kompatibla med varandra är det ett bra tips att bestämma sig för om man ska satsa på en av dagens plattformar eller vänta. Vad är då skillnaderna mellan DDR4 och DDR5? Är det ens värt att vänta in den nya generationen?

DDR5DDR4
Lanseringsår20192014
Spänning1.1 V1.2 V
Bandbredd32 GB/s25,6 GB/s
Maximal bandbredd (per pin)6,4 Gbps3,2 Gbps
Prefetch8/16 n8 n
Frekvensspann3 200 - 6 400 MHz1 600 - 3 200 MHz
Maximal minneskapacitet per modul128 GB32 GB
De officiella specifikationerna för minnestyperna. Dessa kan överskridas med hjälp av överklockning.

Inte helt förvånansvärt kommer DDR5 erbjuda högre bandbredd och minneskapaciteter. Det kommer även att erbjuda förbättringar för effektiviteten vilket innebär att modulerna inte kommer vara lika strömhungriga. Även om det rör sig om en relativt liten förbättring är det fortfarande en skillnad.

Kommer DDR5 vara mycket snabbare?

Sett till bandbredden så skiljer sig generationerna en hel del. Bandbredden avgör hur snabbt data kan lagras eller hämtas från minnesmodulerna så det är något vi vill ha så mycket som möjligt av. Kollar vi på den maximala bandbredden per kontaktpin dedikerad till dataöverföring hos DDR4 ser vi här 3,2 Gbps. Hos DDR5 ligger denna på det dubbla, alltså 6,4 Gbps. Däremot förväntas det ta ett tag innan tillverkare lyckas finjustera sina tillverkningstekniker och vi når dessa siffror för den nya generationen.

De två generationerna har lika många datapins per modul. Däremot har de officiella standardspecifikationerna för DDR5 dubbelt så höga klockfrekvenser som DDR4. Det är detta som kommer att se till så den nya standarden kan leverera en högre minnesbandbredd. De officiella specifikationerna för DDR4 sträcker sig upp till 3 200 MHz medans nästa generation går upp till 6 400 MHz. Något som säkerligen kommer att överskridas med tanke på att det idag finns DDR4-minnen som bräckt 5 000 MHz-gränsen. Även om prislapparna stiger markant med frekvenserna.

Är det exakt samma sak bara högre frekvenser?

De två minnesgenerationerna skiljer sig på fler punkter än just bandbredd och klockfrekvens. En av dessa är hur minnena är uppbyggda redan från början. Idag kan användare få flera kanaler minne i sin dator genom att installera flera minnesmoduler i specifika anslutningar på ett moderkort. När en processor har åtkomst till flera kanaler av internminne innebär det att processorn kan komma åt flera uppsättningar data. Lite som hur en processor med flera trådar per kärna fungerar.

Hos DDR5 däremot kommer det vara möjligt för en och samma minnesmodul att ha två kanaler. Något som kan komma att leda till markant förbättrad effektivitet när det kommer till just att en processor ska hantera data på en minnesmodul.

DDR5 kommer även att ha en betydligt större prefetch-buffert. Detta innebär att minnesmodulerna kan förbereda en större mängd data på en och samma gång. Detta utefter algoritmer som låter minnet gissa sig till vilken data processorn kommer att vilja komma åt härnäst. Även om den data som förbereds inte alltid kommer att vara rätt och faktiskt användas är det fortfarande en funktion som öppnar upp för ännu bättre effektivitet.

Sist men absolut inte minst är en faktor väldigt många kommer att bry sig om: kapacitet. Hos DDR4 kan tillverkare montera minneskretsar på båda sidor av en modul i en så kallar Dual Rank-uppsättning. Detta har lett till att en ensam DDR4-modul kan erbjuda upp till 32 GB minne. Hos DDR5 ser vi dock en otroligt ökning i den maximala kapaciteten hos en minnesmodul. Den kommande generationen kommer att kunna erbjuda upp till 128 GB minne hos en enda modul. Även här kommer det dock inte att vara dessa höga siffror redan från början utan det kommer förmodligen dröja innan tillverkare når denna kapacitet.

Lika bra att vänta, eller?

Det är som vanligt nästintill omöjligt att säga om det är bäst att köpa de komponenter som finns tillgängliga nu eller om man bör vänta till dess att nya saker finns på marknaden. DDR5 för med sig en hel rad välkomna nyheter och förbättringar men det är långt ifrån alla som verkligen kommer att märka av dessa i sin vardagliga användning.

Å andra sidan finns det också användare som förlitar sig på sitt internminne väldigt mycket. Är man en sådan och går i tankar att uppdatera sin plattform kanske det är värt att vänta. Den nya generationen internminnen förväntas börja dyka upp hos konsumentplattformar någon gång under 2021 års andra halva om stjärnorna står i linje. Har man möjligheten att vänta kan det således vara värt att hålla på sina pengar i ett par månader.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments