Användning, akustik och batteritid
Dell Vostro 3360 är en dator som inriktar sig mot företagare och då är kanske en av de viktigaste punkterna hur den är att arbeta med? Tangentbordet har en förhållandevis standard layout som är väldigt lätt att vänta sig vid, men vi får känslan av att dess högre sida har fått ett plötsligt avslut. Enter och Backspace känns lite väl små, speciellt Enter-knappen. Vi finner inte det här vara något problem, men det är ändå att det är värt att anmärka på då det kan vara ett problem för vissa. Även om bilden talar för sig själv, så saknas även Numpad-sektionen.
Tangentbordet känns identiskt med XPS 13 och XPS 14, vilket innebär att det har en trevlig slaglängd och fungerar bra att skriva på längre stunder. Överlag ett bra tangentbord som i alla fall vi kom igång att skriva denna artikel på omedelbart utan någon invänjningsperiod.
Pekplattan har en yta som fingret lätt glider över vilket gör att den är lätt att navigera med. Det finns även stöd för väldigt grundläggande multitouchfunktioner som att zooma ut och in, samt att bläddra upp och ned i dokument med två fingrar. Knapparna har en lång slaglängd utöver det normala vilket gör att man inte missar en enda knapptryckning, men de är fortfarande lätt att trycka ned.
På datorns högra sida hittar vi även den nästan obligatoriska fingeravtrycks läsaren. Den fungerar som vanligt att man trycker på den en gång, för att sedan registrera fingeravtrycket på ett valfritt finger. Därefter får man möjligheten att använda denna funktion för att logga in på mailen, banken, facebook etcetra, om man så vill.
Ljudnivå, temperatur och batteritid | |
Tester och testfokus | Ta reda på datorns ljudnivå och yttemperaturer. Vi tittar även på batteritiden vid lättare ordbehandling och filmuppspelning av 720p, HD-material. |
Belastning och tillvägagångssätt | Vi mäter datorns ljudnivå och batteritid vid ordbehandling med hjälp av applikationen Reader’s Test. Vi upprepar därefter testerna med videouppspelning och mäter dessutom av datorns yttemperaturer. Temperaturmätningar utförs inte med Reader’s Test då det som mest skiljer cirka 1 grad celcius. Ljudnivån mäts på exakt 50 centimeters avstånd från datorn i ett rum där bakgrundsbruset ligger på 31,7 decibel. |
Datorns ljudnivå håller sig relativt låg vid användning av Office, surfning och dylikt, fläkten spinner aldrig upp när vi använder datorn. Vi upplever det som att datorn är helt ljudlös, till dess att vi sitter i ett helt tyst rum utan bakgrundsljud då vi hör ett dovt susande från datorn.
Datorns översida hettar till något i dess övre vänstra hörn, men inte så mycket att det borde störa någon. Undersidan håller tillräckligt låga temperaturer för att man utan problem kan sitta med datorn i knät längre stunder.
Batteritiden är lite sämre än vad vi är vana vid i ultrabook-klassen, men den är fortfarande bra. När vi använder datorn med lägre ljusstyrka och Wifi för surfning och ordbehandling räcker batteritiden mellan fyra till fem timmar beroende på användningsmönster. I vårt videotest klarade datorn av fyra timmars drift.
Vad jag inte riktigt förstår när man snackar om dessa ultrabooks är varför de allihopa är så tunga jämfört med reguljära subnotebooks. Själv har jag en ThinkPad X201 med 9-cells batteri och den väger ju 1.9 kg. Med 3-cells skulle den vara lika lätt som den här s.k. ultrabooken. Samtidigt har den betydligt mera möjligheter för expansion (ExpressCard + eGPU = win).Betyder det då att ultrabooks i de flesta fall är samma gamla grej som subnotebooks alltid har varit? (Jag vore dock väldigt interesserad av en ThinkPad X1 Carbon om den hade haft ExpressCard eller Thunderbolt, principen med lätta bärbara… Läs hela »
Vostro 3360 är ingen ultrabook, men den hade kunnat vara det om den utrustats med SSD eller SSD-cache 🙂
Men det du tar upp är EXAKT samma sak jag stör mig på. Intel har satt upp tydliga riktlinjer på många punkter, vilket jag gillar skarpt. Men de har helt förbisett ett viktkrav, vilket gör att en ultrabook kan väga i princip hur mycket som helst bara alla andra kriterier uppfylls. Jag skrev faktiskt ett blogginlägg om min frustration över detta 😛 https://www.nordichardware.se/bloggarv2/554-smartidiot89/45995-blogg-vad-som-helst-far-kallas-ultrabook.html
[quote name=”Jacob Hugosson”]Jag skrev faktiskt ett blogginlägg om min frustration över detta :P[/quote]
Jag minns det, jag läste det då och håller fortfarande med.
Det betyder nog då att jag har byggt en ultrabook nu, i.o.m. att jag har stoppat in en SSD i min bärbara. Så fort kan det gå. 🙂
Klart att man nu gärna vill åt en högupplöst skärm och SSD-enhet i sin ultraportabla, men måste säga att jag blev ärligt imponerad av att 3G-modemet ingår i de flesta konfigurationer. Det kan nog vara ett stort mervärde för flera i denna målgruppen, jag hade inte tackat nej till det när man är iväg på sina resor!
Skulle vara intressant att se en lite mer påkostad modell också med just SSD och lite häftigare skärm. Men verkar vara en prisvärd lösning helt klart.
Jag har en Vostro 3350 som jag är väldigt nöjd med. Har 8GB ram och en SSD i den och tycker den är väldigt rask. Har också Radeon HD 6490 så att man kan spela lite. Väldigt prisvärd måste jag säga.
Angående begreppet ‘Ultrabook’ så håller det bli totalt urvattnat så jag tror inte det blir särskilt långlivat. För mig är en ultrabook nånting som har mindre än 12″ skärm och väger under 1.5kg. Allt över det är ju en vanlig, om än liten, laptop. Det börjar ju snackas om 15″ ultrabooks…pfff
Denna är riktigt prisvärd för det lilla företaget. Om man ändå kunde få en ultra book med quadro kretsar 😀
[quote name=”Wingman”]Denna är riktigt prisvärd för det lilla företaget. Om man ändå kunde få en ultra book med quadro kretsar :D[/quote]
Det här lät faktiskt riktigt intressant. Jag ska hålla utkik efter en sådan för framtida test!