Lagring och förinstallerade applikationer
Det enda som gör att Dell Vostro 3360 inte klassas som en ultrabook är just dess lagring. En ultrabook måste ha en SSD, alternativt en hårddisk med en liten SSD-cache. Prestandan ligger där den bör med en mekanisk hårddisk på 5 400 varv i minuten.
Datorn står sig bra i testsviten PCMark 7 tack vare accelerationslogiken QuickSync för videoomkodning, i Ivy Bridge och grafikdelen HD 4000.
Bloatware till ett minimum
Vi hade ett långt telefonsamtal med en representant på Dell inför det här testet, där vi diskuterade företagsdatorer och vad segmentet betydde för dem. En punkt de ansåg var viktigt var att hålla ned antalet så kallat bloatware. Bloatware kallas ofta den extra mjukvaran som skeppas i datorer, som tillverkarna ofta får betalt för att implementera – för att på så sätt kunna driva ned priserna.
I Dells serier Vostro, Precision och Latitude ska sådana saker inte förekomma, vilket vi ser i listan ovan där vi bara hittar drivrutiner och en del applikationer från Dell. Om man ska göra en större beställning av datorer, kan man även skicka in en Image till Dell som förinstalleras på alla datorer innan de skickas iväg, så att de kan packas upp och komma till användning omedelbart.
Vad jag inte riktigt förstår när man snackar om dessa ultrabooks är varför de allihopa är så tunga jämfört med reguljära subnotebooks. Själv har jag en ThinkPad X201 med 9-cells batteri och den väger ju 1.9 kg. Med 3-cells skulle den vara lika lätt som den här s.k. ultrabooken. Samtidigt har den betydligt mera möjligheter för expansion (ExpressCard + eGPU = win).Betyder det då att ultrabooks i de flesta fall är samma gamla grej som subnotebooks alltid har varit? (Jag vore dock väldigt interesserad av en ThinkPad X1 Carbon om den hade haft ExpressCard eller Thunderbolt, principen med lätta bärbara… Läs hela »
Vostro 3360 är ingen ultrabook, men den hade kunnat vara det om den utrustats med SSD eller SSD-cache 🙂
Men det du tar upp är EXAKT samma sak jag stör mig på. Intel har satt upp tydliga riktlinjer på många punkter, vilket jag gillar skarpt. Men de har helt förbisett ett viktkrav, vilket gör att en ultrabook kan väga i princip hur mycket som helst bara alla andra kriterier uppfylls. Jag skrev faktiskt ett blogginlägg om min frustration över detta 😛 https://www.nordichardware.se/bloggarv2/554-smartidiot89/45995-blogg-vad-som-helst-far-kallas-ultrabook.html
[quote name=”Jacob Hugosson”]Jag skrev faktiskt ett blogginlägg om min frustration över detta :P[/quote]
Jag minns det, jag läste det då och håller fortfarande med.
Det betyder nog då att jag har byggt en ultrabook nu, i.o.m. att jag har stoppat in en SSD i min bärbara. Så fort kan det gå. 🙂
Klart att man nu gärna vill åt en högupplöst skärm och SSD-enhet i sin ultraportabla, men måste säga att jag blev ärligt imponerad av att 3G-modemet ingår i de flesta konfigurationer. Det kan nog vara ett stort mervärde för flera i denna målgruppen, jag hade inte tackat nej till det när man är iväg på sina resor!
Skulle vara intressant att se en lite mer påkostad modell också med just SSD och lite häftigare skärm. Men verkar vara en prisvärd lösning helt klart.
Jag har en Vostro 3350 som jag är väldigt nöjd med. Har 8GB ram och en SSD i den och tycker den är väldigt rask. Har också Radeon HD 6490 så att man kan spela lite. Väldigt prisvärd måste jag säga.
Angående begreppet ‘Ultrabook’ så håller det bli totalt urvattnat så jag tror inte det blir särskilt långlivat. För mig är en ultrabook nånting som har mindre än 12″ skärm och väger under 1.5kg. Allt över det är ju en vanlig, om än liten, laptop. Det börjar ju snackas om 15″ ultrabooks…pfff
Denna är riktigt prisvärd för det lilla företaget. Om man ändå kunde få en ultra book med quadro kretsar 😀
[quote name=”Wingman”]Denna är riktigt prisvärd för det lilla företaget. Om man ändå kunde få en ultra book med quadro kretsar :D[/quote]
Det här lät faktiskt riktigt intressant. Jag ska hålla utkik efter en sådan för framtida test!