Dell Vostro 3360 – Prisvärd och ultraportabel företagsdator

7

Sammanfattning

Dell riktar Vostro 3360 mot små och medelstora företag där mobilitet prioriteras och det känns som att företaget prickat in målgruppen rätt. Vid användning av datorn kom vi upp i fyra till fem timmars batteritid. Datorn mäter dessutom endast 18 millimeter och väger 1,64 kilogram, så den är inte särskilt tung att dra med i väskan. Hade det inte varit för att datorn utrustats med en mekanisk hårddisk, hade den faktiskt kunnat klassas som en ultrabook. Även datorns byggkvalite känns riktigt bra och det enda vi har att påpeka är att tangentbordet flexar lite inåt. Men söker man en dator som inte bygger helt på komposit och har byggkvalite utöver det vanliga, rekommenderas ni att titta på andra alternativ.

Tangentbordet är identiskt med företagets senaste XPS-serie och har därmed bra slaglängd som passar bra för längre skrivsessioner. Det krävdes ingen invänjningsperiod för oss att lära känna tangentbordet som kommer med en förhållandevis vanlig layout, men vi kan tänka oss att de små Backspace och Enter-knapparna kan bli ett problem för vissa användare. Pekplattan är av det mindre slaget men är trots detta bra att arbeta med. Det finns även väldigt grundläggande multitouchfunktioner för inzoomning och att bläddra upp och ned med två fingrar. Knapparna har en riktigt lång slaglängd vilket vi inte upplevde som någonting negativt, tvärtom kändes det bra då knapparna var lätta att trycka ned.

Dator_5

Skärmen på 13,3-tum har standardupplösningen 1 366 x 768 pixlar och har utrustats med sedvanliga TN-paneler. Betraktningsvinklarna är därför inte de bästa, men vi finner ändå inget problem att hitta en arbetsposition som fungerar. Färgerna upplevs lite matta, medan ljusstyrkan håller sig på en helt godkänd nivå. Datorn blir inte heller särskilt varm vid normal användning och håller sig på en låg ljudnivå, men det hettar till vid tung video- och 3D-rendering, alternativt spel. I samma veva går även ljudnivån upp till nivåer som troligtvis kommer upplevas som störande för de flesta.

Med processorn Core i5-3317U och 6 gigabyte RAM har Vostro 3360 tillräckligt med prestanda för att klara av det mesta. Processorkraft finns det gott om och den inbyggda grafiken HD 4000 duger även för lättare speltitlar, samt en del nyare om man kompromissar med inställningarna. När vi tittar på datorns anslutningar hittar vi en 3,5 millimetersanslutning, tre USB 3.0, en HDMI, en VGA, en Ethernet-kontakt, en minneskortsläsare och plats för ett Kensingtonlås. Urvalet får anses vara ganska bra med tanke på datorns 18 millimeters profil. Anslutningen för datorns nätadapter är ganska grov, vilket gör att den inte bryts av av misstag i första taget och bör hålla längre.

Vi ska inte heller glömma Dells ProSupport som ingår vid köp. Man får med det en mer tekniskt kunnig telefonsupport dygnet runt (09:00 – 17:00 vardagar på svenska, övriga tider och helger på engelska), support med mjukvara över telefon och service på plats nästkommande arbetsdag. Om felet går att fastställa över telefon kan Dell även skicka iväg en ersättningskomponent som man får montera själv, detta är självklart under förutsättning att man klarar av ett sådant ingrepp annars är det service på plats som gäller. Det inkluderas ett års ProSupport, som går att utöka till tre år för 695 kronor.

Extra intressant är det senaste tillägget som tillkom nu i augusti med ett WWAN-kort med stöd för 3G/HSDPA. Det här ingår utan någon extra kostnad och är i vår mening ett ypperligt tillägg med tanke på datorns mobilitetsfokus. WWAN-kortet inkluderas på samtliga konfigurationer av Vostro 3360 på Dells hemsida, men konstigt nog inte den dyraste – vi har i samtal med Dell kunnat bekräfta att det inte är ett skrivfel, utan att det här faktiskt stämmer. SIM-kort och abonnemang är dock ingenting Dell bistår med, utan det får man ordna på annat håll.

Dell Vostro 3360 finns att köpa från 5 690 kronor exklusive moms och 6 990 kronor exklusive moms för den konfiguration vi testat. Det som skiljer de olika konfigurationerna ifrån varandra är processorn, RAM-minnet och lagringsmediumet. Är man inte kräsen på dessa punkter kan man alltså välja den billigaste modellen utan att gå miste om övriga funktioner. Vostro 3360 ger oss ett överlag positivt intryck och med dess pris i åtanke är det absolut en dator vi kan rekommendera våra läsare, men inte minst målgruppen små och medelstora företag som behöver en portabel kontorsmaskin med bra batteritid.

Inledning

Dell Vostro 3360

Fördelar:
+ Bra tangentbord
+ Bra batteritid
+ Bra byggkvalité
+ Bra anslutningsmöjligheter
+ Sval även vid tyngre användning
+ Dell ProSupport (ett år inkluderat)
+ Inkluderat WWAN-kort med 3G/HSDPA
+ Bloatware nästan icke-existerande

Nackdelar:
– Skärmens matta färger, betraktningsvinklar och 1 366 x 768 upplösning
– Datorn är byggd helt i kompositmaterial
– Kan bli högljudd vid tung belastning

Dell Vostro 3360 passar användare som:
Är i behov av bra batteritid
Behöver inbyggt 3G/HSDPA
Vill ha en dator med bra kvalitetskänsla
Skriver snabbt och hanterar mycket text
Är i behov av många anslutningsplatser
Är i behov av datorns lagringsutrymme

Dell Vostro 3360 passar inte användare som:
Söker en dator med låg ljudnivå vid tyngre användning
Vill ha ett SSD-baserat och responsivt system
Främst söker ett mobilt system för spel
Behöver en slit-och-släng dator med byggkvalite utöver det vanliga


Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Decryphe
12 Årtal sedan

Vad jag inte riktigt förstår när man snackar om dessa ultrabooks är varför de allihopa är så tunga jämfört med reguljära subnotebooks. Själv har jag en ThinkPad X201 med 9-cells batteri och den väger ju 1.9 kg. Med 3-cells skulle den vara lika lätt som den här s.k. ultrabooken. Samtidigt har den betydligt mera möjligheter för expansion (ExpressCard + eGPU = win).Betyder det då att ultrabooks i de flesta fall är samma gamla grej som subnotebooks alltid har varit? (Jag vore dock väldigt interesserad av en ThinkPad X1 Carbon om den hade haft ExpressCard eller Thunderbolt, principen med lätta bärbara… Läs hela »

Decryphe
12 Årtal sedan

[quote name=”Jacob Hugosson”]Jag skrev faktiskt ett blogginlägg om min frustration över detta :P[/quote]
Jag minns det, jag läste det då och håller fortfarande med.
Det betyder nog då att jag har byggt en ultrabook nu, i.o.m. att jag har stoppat in en SSD i min bärbara. Så fort kan det gå. 🙂

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

Klart att man nu gärna vill åt en högupplöst skärm och SSD-enhet i sin ultraportabla, men måste säga att jag blev ärligt imponerad av att 3G-modemet ingår i de flesta konfigurationer. Det kan nog vara ett stort mervärde för flera i denna målgruppen, jag hade inte tackat nej till det när man är iväg på sina resor!
Skulle vara intressant att se en lite mer påkostad modell också med just SSD och lite häftigare skärm. Men verkar vara en prisvärd lösning helt klart.

Marquzz
12 Årtal sedan

Jag har en Vostro 3350 som jag är väldigt nöjd med. Har 8GB ram och en SSD i den och tycker den är väldigt rask. Har också Radeon HD 6490 så att man kan spela lite. Väldigt prisvärd måste jag säga.

Angående begreppet ‘Ultrabook’ så håller det bli totalt urvattnat så jag tror inte det blir särskilt långlivat. För mig är en ultrabook nånting som har mindre än 12″ skärm och väger under 1.5kg. Allt över det är ju en vanlig, om än liten, laptop. Det börjar ju snackas om 15″ ultrabooks…pfff

Wingman
12 Årtal sedan

Denna är riktigt prisvärd för det lilla företaget. Om man ändå kunde få en ultra book med quadro kretsar 😀