Användning, akustik och batteritid
Vi har tidigare testat både Dell XPS 13 och XPS 14 som båda kom med gedigna tangentbord. Den här gången har Dell gjort någon ändring i tangentbordet till det bättre. Slaglängden är djup och den milt konkava designen på tangenterna gör att vi kan skriva snabbt på datorn utan någon längre inkörsperiod. Det som kan vara ett problem för vissa användare är att återkopplingen inte är den bästa, men generellt sett kommer ni få leta länga för att hitta en ultrabook med ett bättre tangentbord. Det är dessutom bakgrundsbelyst.
Pekplattan kommer med en yta som upplevs lite gummiaktig. Precisionen i pekplattan är riktigt bra och gester fungerar oftast som de ska, Apple och Samsung förblir dock de tillverkare som enligt oss har bäst pekplattor. För den som vill ställa in sina egna gester kommer mjukvaran Cypress Trackpad med ett intuitivt och lättförståeligt gränssnitt där man kan ändra på det mesta efter eget behov.
Dell XPS 12 som surfplatta
Vi ska inte glömma det stora säljargumentet med Dell XPS 12: swivel-skärmen. Det självklara användningsområdet vi kommer att tänka på är som surfplatta. På 1,5 kilogram är det ingenting man använder som en Nexus 7 eller Ipad. Det krävs två händer för att använda datorn/surfplattan, i alla fall om man inte lutar den mot något. Själva pekskärmsupplevelsen är som på vilken annan Windows 8-maskin som helst. Till viss del för att tillverkarna inte får göra vad de vill med operativsystemet och även att Microsoft satt upp strikta minimumkrav på hårdvaran.
Redaktionens favorit blev det ovan, som vi i brist på annat väljer att kalla soffläget. När man roterar skärmen kan man få den närmare sig än om ett stort tangentbord hade varit i vägen, vilket kan underlätta om man ser på film. Samma sak kan sägas om att ha datorn i knät eller när man ligger i sängen. Man behöver inte använda några händer för att få en bra vinkel på datorn, vilket är att föredra om man ska se på en film. Det är även ett läge som fungerar bra om man använder datorn som surfplatta, då man återigen slipper hålla i datorn med en hand. Vi fann ofta att vi föredrog surfning med surfplatta än med tangentbord och pekplatta.
Hur man väljer att använda den är upp till var och en, men vi tycker definitivt att den roterbara skärmen passar ypperligt för mediakonsumption. Men som en surfplatta är vikten något för hög, men vi tänker inte kalla det här för en kompromiss. Snarare ett tillägg. Som bärbar dator visar inte Dell upp några egenskaper som skriker kompromiss – om vi bortser från det låga antalet anslutningar.
Ljudnivå, temperatur och batteritid | |
Tester och testfokus | Ta reda på datorns ljudnivå och yttemperaturer. Vi tittar även på batteritiden vid lättare ordbehandling och filmuppspelning av 720p, HD-material. |
Belastning och tillvägagångssätt | Vi mäter datorns ljudnivå och batteritid vid ordbehandling med hjälp av applikationen Reader’s Test. Vi upprepar därefter testerna med videouppspelning och mäter dessutom av datorns yttemperaturer. Temperaturmätningar utförs inte med Reader’s Test då det som mest skiljer cirka 1 grad celcius. Ljudnivån mäts på exakt 50 centimeters avstånd från datorn i ett rum där bakgrundsbruset ligger på 31,7 decibel. |
Ljudnivån vid videospelning och daglig användning ligger på en fullt acceptabel nivå. På 32,5 decibel är datorn så gott som ohörbar, men det går att lägga märke till fläkten i ett helt tyst rum. Vi tror dock inte det blir ett riktigt störelsemoment för någon.
Datorn alstrar inte särskilt mycket värme och översidan håller sig på en bra nivå. På datorns undersida stöter vi på en värmefläck men med tanke på var den är placerad bör det fortfarande gå att sitta med datorn i knät vid vardagsanvändning.
Batteritid vid filmtittande ligger på ungefär samma nivå som de flesta andra ultrabook-datorerna på marknaden. Notera att vi kör skärmen med ljusstyrkan på 150 nits (40 procent) så det går att få ut mer ur datorn.
Återigen ligger datorn i linje med andra ultrabooks och batteritiden får därför anses vara helt godkänt i vårt webbläsartest.
Fantastisk recension! Både välstrukturerad och massvis av intressanta tester och utförliga kommenteringar som ger känslan av att inget förbigåtts!Kanske saknas test av webkameran men det känns ointressant om den inte råkar vara ett lowlight monster 🙂 Datorn verkar bjuda på mycket ULV-kraft och det mesta man kan behöva on-the-go utom just minneskortsläsare och TV-anslutning (HDMI) .. och kanske batteritid, men den är ju ganska standardbra där oxå. Men nått jag ändå undrade var om man får känslan av att swivel-funktionen i skärmen är av bra byggkvalite?Det är ju någonting man inte riktigt kan testa men konstruktionen kanske ändå ger en… Läs hela »
Tack för feedbacken S0urcerr0R!
Swivel-funktionen känns stabil vid användning, men precis som du säger är frågan hur den fungerar efter ett visst antal “swiwlingar”. Jag hade tyvärr bara datorn hemma lite mer än två veckor så det kan jag inte svara på.
Man får hoppas att Dell kvalitetstestat skärmens funktion noga, det är ändå deras XPS-serie som även riktar sig mot företagskunder. Men är du orolig över det här tycker jag att du kanske ska vänta ett tag med köp och se vilken feedback datorn får av användare som använt datorn under en längre period?
Swivel-funktionen ska vara bättre än hp variant som ofta gå sönder efter 2 månader till 1år beronde hur mycket den används och hur tur du ha. :p Fast hur mycket bättre är ju annan fråga. Prova att googla efter det. Betvivlar att det några skillnader på den här och deras äldre tablet pc i kvalitet fast det kanske gått upp ett ljus för dom. Vem vet. 🙂
Bra recension, men jag kommer aldrig våga köpa en DELL dator mer, speciellt efter allt strul vi haft sen tjejen uppdaterade sin till win8, DELL förnyar ju inga drivrutiner så funktioner som skall finnas funkar inte längre osv, sen att innan vi bytte från DELLs installation av win7 så var datorn med i7 cpu så slö att den knappt gick att använda. Nä Asus på allt bärbart framöver för min del.
Som vanligt bra recension. Det har blivit svårt att välja ultrabook nu med Windows 8. XPS 12:an är onekligen lockande med dess svängande pekskärm och möjlighet till bra spec. Ett par frågor:
1. Det är väl bakgrundsbelyst tangentbord?
2. Hur står sig skärmljusstyrkan mot Samsung NP900X3C och Asus UX31A/UX32VD? De har ju lovordade skärmar men är med i tabellen. Arbeta ute vill jag ju kunna göra på sommaren när tillfälle bjuds 8)
“..men är inte med i tabellen”, skulle det vara.
#4 Redfaction,
Det låter ju inte så bra ang Dell. Hm.
ASUS är lockande men UX32 och UX31 känns lite för elakt vassa i hörnen. Dessutom kändes tangentbordet mycket bättre på Samsung NP900X3C:an. Blev mycket mindre skrivfel när jag testade i affären. Smuttig men ordinär spec.
[quote name=”Stefan Thorslund”]Som vanligt bra recension. Det har blivit svårt att välja ultrabook nu med Windows 8. XPS 12:an är onekligen lockande med dess svängande pekskärm och möjlighet till bra spec. Ett par frågor:
1. Det är väl bakgrundsbelyst tangentbord?
2. Hur står sig skärmljusstyrkan mot Samsung NP900X3C och Asus UX31A/UX32VD? De har ju lovordade skärmar men är med i tabellen. Arbeta ute vill jag ju kunna göra på sommaren när tillfälle bjuds 8)[/quote]
1. Tangentbordet är bakgrundsbelyst!
2. Vi har tyvärr inte testat skärmen på dom datorerna du nämner 🙁 Tror de båda ska ligga närmare 400 nits.
[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Stefan Thorslund”]Som vanligt bra recension. Det har blivit svårt att välja ultrabook nu med Windows 8. XPS 12:an är onekligen lockande med dess svängande pekskärm och möjlighet till bra spec. Ett par frågor: 1. Det är väl bakgrundsbelyst tangentbord?2. Hur står sig skärmljusstyrkan mot Samsung NP900X3C och Asus UX31A/UX32VD? De har ju lovordade skärmar men är med i tabellen. Arbeta ute vill jag ju kunna göra på sommaren när tillfälle bjuds 8)[/quote]1. Tangentbordet är bakgrundsbelyst!2. Vi har tyvärr inte testat skärmen på dom datorerna du nämner 🙁 Tror de båda ska ligga närmare 400 nits.[/quote]Tack för svar,… Läs hela »
[quote name=”Stefan Thorslund”]Tack för svar, Jacob. Ca 400 nits och matt skärm. Jag gissar att den gör en del skillnad vid användning i ljus miljö mot XPS 12:an med mer glansig och inte lika ljusstark skärm? Ett litet problem nu så här i midvintern men snart är det ljusare igen.[/quote]Det kommer göra ganska stor skillnad i direkt solljus. Som sagt är ljusstyrkan i Dell-datorn inte dålig, runt 350 nits hör till vanligheten med IPS-skärmar och är en bra bit över vad du kan vänta dig av datorer med sämre TN-paneler. Ljusstyrkan i datorerna du nämnde är helt enkelt bättre. Så… Läs hela »
[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Stefan Thorslund”]Det kommer göra ganska stor skillnad i direkt solljus. Som sagt är ljusstyrkan i Dell-datorn inte dålig, runt 350 nits hör till vanligheten med IPS-skärmar och är en bra bit över vad du kan vänta dig av datorer med sämre TN-paneler. Ljusstyrkan i datorerna du nämnde är helt enkelt bättre. Så det beror helt på dina behov, vill du ha en konverterbar lösning kan Dell XPS 12 mycket väl vara den bästa/en av de bättre lösningarna på marknaden i premiumsegmentet. Spelar pekskärmsfunktion mindre roll så kan Samsung 900X3C eller Asus UX31A/UX32VD vara bättre alternativ.[/quote]Stort tack för… Läs hela »