Användning forts. och mjukvara
Dell XPS 13 har en profil på 18 mm och väger 1,38 kilogram, vilket till viss del beror på dess 47 Wattimmars batteri. Med detta i åtanke väntade vi oss inget annat än bra batteritid från datorn, och XPS 13 lyckades leverera efter våra förväntningar.
Vid filmuppspelning kommer vi strax över fyra timmar med XPS 13, och i Reader’s Test kommer vi upp i sex och en halv timma. Resultatet ligger endast efter Samsung i ultrabook-kategorin, och även här påvisar Reader’s Test att XPS 13 har en strömeffektiv skärm. Att få ut runt fem timmars batteritid ser vi inte som något problem, om man är beredd att sänka skärmens ljusstyrka ytterligare.
SSD i världsklass från Samsung
Precis som i vår recension av Samsung NP530U3B, så räknade vi med hög prestanda från SSD-enheten i XPS 13. Till vår förvåning ligger prestandan under den i Samsungs dator, trots att SSD-enheten ska vara närmast identisk. Prestandan är dock fortfarande tillräckligt för XPS 13 att sätta ASUS UX21 med dess SandForce-baserade SSD på plats. Skillnaden mot Samsungs dator är inte lika stor vid slumpmässig hantering av data, och faller endast efter något i läsprestanda.
Sett till PCMark 7 har vi ett nytt rekord med XPS 13, detta tack vare rätt kombination av processor, tvåkanalsminne och en klassledande SSD-enhet.
Mjukvaran i Dell XPS 13 vill inte lämna oss ifred
XPS 13 kommer inte med överdrivet mycket förinstallerade program, som totalt är 47 stycken efter vår vanliga procedur av en Windows-uppdatering. Programmen de lagt in kan däremot anses var rätt påträngande, men det finns vissa saker som ansiktsigenkänning vid inloggning på datorn som är ett extra plus i kanten för de som gillar sådana funktioner.
Vad de även har lagt till är ett eget gränssnitt som heter Dell Stage, där man kan välja på allt från filmer till musik och foton. Det finns även en knapp kopplade till användarens Dokument-mapp, och andra valmöjligheter som Tidningar om man registrerar sig på Zinio. Gränssnittet är överlag väldigt responsivt, och vi ser hur flera användare säkert kan komma att tycka om det. Vi tycker även det är kul att se en tillverkare som försöker stå ut från mängden, då inte bara med hårdvaran.
Det kommer dock inte helt gratis då gränssnittet emellanåt är relativt resurskrävande, någonting vi kommer ta upp när vi testar datorns prestanda. Dell Stage är enkelt att stänga av om det är så att man inte vill ha med det att göra. Många med smartphones känner säkert till AccuWeather, som kan användas som Widget för bland annat Android för att kolla vädret. Även vädertjänsten i XPS 13 tillhandahålls av AccuWeather och fungerar precis likadant som i en smartphones. Även AccuWeather är simpelt att stänga av, och förutom dessa två finesser får man ett helt tomt skrivbord.
Efter alla dessa tester blev det svårt att hålla koll på siffrorna i huvudet, så vi ansåg att det var på plats med ett dedikerat diagram, för att se hur mycket ledigt utrymme det finns på SSD-enheten för slutanvändaren att använda. Precis som vanligt tittade vi på hur mycket kapacitet som fanns ledigt efter Windows Update och alla nödvändiga drivrutinsuppdateringar.
Vi ser att XPS 13 klår både Samsung NP530U3B och Toshiba Satellite Z830 med råge, och lägger sig endast efter ASUS UX21 med en liten marginal. Ultrabooks kommer en överskådlig tid framöver utrustas med just en 128 GB SSD-enhet, och det här diagrammet kommer att dyka upp fortsättningsvis så fort vi får in en dator med SSD.
Synd att datorn har så undermålig kylning för designen är snygg.
Sen håller jag inte riktigt med i slutledningen om vem datorn inte passar för:
[quote]Främst söker ett mobilt system för spel[/quote]
Med typ 10fps i varenda spel passar det inte för någon som vill spela något förutom möjligtvis browserspel oavsett om det är ens primära, sekundära eller tetriära mål med datorn.
Läste tidigare om någon vattenkylning för bärbara. Kanske vore nått för detta bastuaggregat 😀
[quote name=”xemacs”]Med typ 10fps i varenda spel passar det inte för någon som vill spela något förutom möjligtvis browserspel oavsett om det är ens primära, sekundära eller tetriära mål med datorn.[/quote]Många nyare spel fungerar med HD 3000 med godtagbar FPS, men då får man vara beredd att sänka inställningarna till minimum (däribland några av spelen i vår testsvit). Många spel med ett par år på nacken har ett rätt bra flyt även om man kör med lite högre inställningar. Just den här punkten är väldigt subjektiv som så mycket annat, och egentligen är det upp till var och en att… Läs hela »
Denna gillade vi skarpt!
Inte en dator för mig då…
Låter nu när jag tänker på det väldigt mycket som en “Mac klon”.. EN lätt responsiv kvalitets dator… minus värme/ljud då….
Och jag tycker om sammanfattningen med för/nackdelar och “passar /inte för”.
Så länge ni inte ökar längden på kistan den är bra så som den är nu.. 😆
Kan det kanske vara så att chassit är “egentligen” byggt för ivy bridge, som lär vara svalare, och så kör dom på Sandy bridge tills IB har kommit ut…?
Datorn är utvecklad med Sandy Bridge i åtanke, och från början hoppades Dell kunna kyla den helt passivt därav kolfiber-chassit. När det inte fungerade satte man dit den här kylningen istället. Problemet är just den undermåliga kylningen, där man bland annat helt struntat i styrkretsen. Värmeledningsröret flexar en hel del när man rör vid det, så vad som används är verkligen till gränsen på för lite (jag tycker det är för lite). Nu har jag aldrig varit med och designat en bärbar dator, men det fanns gott om plats för bättre kylning i den här så jag förstår inte vad… Läs hela »