Slutledning
Ännu en ultrabook har passerat testlabbet, och den här gången en modell som vi trodde skulle visa övriga aktörer vart skåpet skulle stå. Tyvärr lever inte Dell XPS 13 upp till våra förhoppningar, och dras med flera problem. Medan andra ultrabooks inte blir varmare än 30 grader vid surfning och filmuppspelning, så har XPS 13 inga problem att nå 40 grader. Det här gör att datorn direkt går bort om man är en person som sitter med datorn i knät – det är väl ändå en laptop? Vid hårdare belastning ser vi för första gången en dator som går över 50-sträcket, någonting man inte skämtar bort lika lätt.
Värmeproblemen stannar inte vid att datorns yttemperatur blir varm, för man kan ju faktiskt ha en dator på bordet? I det här fallet hjälper det inte då Dell tagit del av en patenterad teknik från Intel, som gör att tangentbordet kan användas som ventilation. Idén bakom det här är genialt – under förutsättning att datorn inte blir lika varm som XPS 13. Att skriva på datorn längre stunder blir därför jobbigt och obehagligt då varmluft blåser upp mot händerna även vid lättare användning. Pekplattan och datorns nedre del där man kan vila händer blir nämnvärt varmare än andra ultrabooks, men pekplattan är ingenting som står ut från mängden och dess multi-touch-funktioner är ingenting att räkna med.
Man skulle kunna tro att ljudnivån i alla fall är låg med så höga temperaturer – det både stämmer och är fel. Vid lättare belastning som surfning och videouppspelning är datorn knappt hörbar. Vid tyngre belastning blir datorn snabbt högljudd och ligger på runt 39,5 decibel, men stiger upp till hela 44 decibel under kortare perioder. Den här är ljudnivån är oacceptabel i en bärbar dator, och kommer garanterat se till att blickarna riktas mot dig. Anledningen till både hög ljudnivå och höga temperaturer är minst sagt undermålig kylning. Styrkretsen saknar helt kylning, och processorn får nöja sig med en mycket tunn heatpipe som går till en väldigt liten kylfläns.
Designen på XPS 13 är någonting extra, och det märks när man håller i datorn och använder den att Dell arbetat på även de små detaljerna. Det är utan tvekan en av de mest estetiskt tilltalande datorerna vi sett, och byggkvalitén har man inte heller glömt bort att finslipa. Datorn känns väldigt robust, och vi skulle gå så långt som att säga att den ligger i nivå med datorer med unibody-chassi. Att de dessutom tryckt in en 13,3-tumsskärm på ungefär samma yta som dagens 11,6 – 12-tummare gör det till en liten och mobil krabat bland andra ultrabooks med samma skärmstorlek, men vikten stannar kvar på relativt tunga 1,38 kg.
Datorns skärm kommer med den sedvanliga kombinationen TN-paneler med LED-bakgrundsbelysning, men det är inte den sämsta vi har sett. Färgerna har enligt vår bedömning ett bra färgdjup, och betraktningsvinklarna är inte dåliga men hade helt klart kunnat vara bättre. Den är inte i samma klass som andra högkvalitativa TN-paneler som återfinns i exempelvis ASUS UX-serien eller Apple MacBook Air.
Datorns anslutningar är väldigt bristfällig, och allt vi finner är två USB (varav en USB 3.0), Mini DisplayPort och en 3,5 mm-ingång. Vi hade gärna sett en minneskortsläsare och vi känner faktiskt att en Mini HDMI hade varit mer relevant än Mini DisplayPort, just på grund av kompatibilitet med fler skärmar även om Mini DisplayPort stödjer högre upplösningar. Det är uppenbarligen en kompromiss från Dells sida för att få plats med alla komponenter och 47 Wattimmarsbatteri i ett så trimmat format. Batteritiden ligger på en helt klart godkänd nivå, och är i linje med Samsung NP530U3B. Att få ut ungefär fem timmars batteritid bör vara möjligt om man är redo att kompromissa på skärmens ljusstyrka. Vid tyngre belastning klarar datorn av att gå om Samsungs alternativ, men når inte riktigt hela vägen fram till Toshiba Satellite Z830:s resultat trots att de båda har batteri specificerat till 47 Wattimmar.
Datorns undermåliga kylning gör datorn högljudd och väldigt varm
För att sammanfatta Dell XPS 13 levde den inte alls upp till våra förväntningar, och ännu mer därtill. Datorn lider av värmeproblem och hög ljudnivå, och efter att ha tagit oss en närmare titt på datorns innanmäte kan vi konstatera att det här inte är ett problem Dell kan lösa på efterhand med en magisk BIOS-uppdatering. Det faktum att varmluft strömmar upp ur tangentbordet, gör att det blir riktigt obekvämt att skriva på det efter bara en kort tids användning. Det finns plats under chassit för större kylflänsar, och om Dell fixar till det med en ny revision av XPS 13 kan det faktiskt bli ett bra system. Antalet anslutningar är dessutom väldigt lågt och pekplattan hade kunnat vara bättre, men det är knappast XPS 13:s största problem.
Datorn står ut på några punkter. Design, byggkvalité och dess mått är riktigt bra för en 13,3-tumsdator. Tangentbordet har en bra slaglängd och vi hade kunnat säga att den låg i nivå med Toshiba Satellite Z830, om det inte vore för värmeproblemen. Vad som även talar emot Dell XPS 13 är priset som vid skrivande stund ligger på 11 490 kronor – detta är med datorns billigaste bestyckning! Av någon anledning som vi inte kan förstå oss på så har Dell valt att prissätta den runt 2 000 kronor högre än konkurrenterna i Sverige, medan i USA ligger den precis i linje med konkurrensen. Ärligt talat vet vi inte om vi skulle kunna rekommendera datorn ens om den var 2 000 kronor billigare, då det helt enkelt finns bättre alternativ på marknaden.
Dell XPS 13 L321x Fördelar: Nackdelar: Dell XPS 13 passar användare som: Dell XPS 13 passar inte användare som: |
Synd att datorn har så undermålig kylning för designen är snygg.
Sen håller jag inte riktigt med i slutledningen om vem datorn inte passar för:
[quote]Främst söker ett mobilt system för spel[/quote]
Med typ 10fps i varenda spel passar det inte för någon som vill spela något förutom möjligtvis browserspel oavsett om det är ens primära, sekundära eller tetriära mål med datorn.
Läste tidigare om någon vattenkylning för bärbara. Kanske vore nått för detta bastuaggregat 😀
[quote name=”xemacs”]Med typ 10fps i varenda spel passar det inte för någon som vill spela något förutom möjligtvis browserspel oavsett om det är ens primära, sekundära eller tetriära mål med datorn.[/quote]Många nyare spel fungerar med HD 3000 med godtagbar FPS, men då får man vara beredd att sänka inställningarna till minimum (däribland några av spelen i vår testsvit). Många spel med ett par år på nacken har ett rätt bra flyt även om man kör med lite högre inställningar. Just den här punkten är väldigt subjektiv som så mycket annat, och egentligen är det upp till var och en att… Läs hela »
Denna gillade vi skarpt!
Inte en dator för mig då…
Låter nu när jag tänker på det väldigt mycket som en “Mac klon”.. EN lätt responsiv kvalitets dator… minus värme/ljud då….
Och jag tycker om sammanfattningen med för/nackdelar och “passar /inte för”.
Så länge ni inte ökar längden på kistan den är bra så som den är nu.. 😆
Kan det kanske vara så att chassit är “egentligen” byggt för ivy bridge, som lär vara svalare, och så kör dom på Sandy bridge tills IB har kommit ut…?
Datorn är utvecklad med Sandy Bridge i åtanke, och från början hoppades Dell kunna kyla den helt passivt därav kolfiber-chassit. När det inte fungerade satte man dit den här kylningen istället. Problemet är just den undermåliga kylningen, där man bland annat helt struntat i styrkretsen. Värmeledningsröret flexar en hel del när man rör vid det, så vad som används är verkligen till gränsen på för lite (jag tycker det är för lite). Nu har jag aldrig varit med och designat en bärbar dator, men det fanns gott om plats för bättre kylning i den här så jag förstår inte vad… Läs hela »