Dell XPS 13 har varit en av Windows-marknadens mest hyllade kompakta laptop i flera år. Nu uppdateras den till Dell XPS 13 Plus med ett flertal vågade förändringar. Dell fokuserar på en stilren design när de tar bort ramar runt tangenter och gör glas-pekplattan osynlig.

Dell XPS 13 uppdateras inte bara med nya komponenter för det nya året. Den får både ett nytt namn och en ny design. Dell XPS 13 Plus kommer med en ganska radikal design som inte nödvändigtvis ser bra ut. Den ser åtminstone stilren ut. Skärmen har en platt och enkel design, precis som förut. Nu har dock även den nedre halvan av datorn en minst lika enkel design.

För det första kommer tangentbordet med en design som inte lämnar utrymme mellan tangenterna. Det är svårt att säga vad det kommer att göra med hur enkelt det är att skriva på tangentbordet. Dell har i alla fall minskat slaglängden till en millimeter, vilket sannolikt kommer ge en lite sämre skrivupplevelse. Tangentbordet saknar sin traditionella funktionsrad, som har ersatts med en rad av kapacitiva knappar. Det är en strategi som Lenovo tidigare har testat och övergivit. På samma sätt har Apple haft en pekskärm istället för fysiska knappar, vilket företaget nyligen övergivit med sina senaste MacBook Pro-datorer.

Pekplattan är gjord av glas men har inga fysiska knappar. Dell använder istället en vibrator för att skapa haptisk feedback. Pekplattan är samtidigt helt osynlig. Den sitter under tangentbordet men har inga fysiska kanter. Den är inte lika bred som datorn utan tvingar användaren att känna sig fram till sin position. Det är en annorlunda design som åtminstone fortsätter att lägga vikt vid att vara stilren.

När det gäller de interna komponenterna så har konsumenter flera valmöjligheter. Det går att välja mellan en 12-kärnig Intel Core i5-1240P (4,7 GHz) och en 14-kärnig Core i7-1280P (4,8 GHz). Till det finns upp till 32 GB DDR5-RAM och upp till 2 TB lagring. Skärmen mäter 13,4 tum och har 16:10-format. Även där finns valmöjligheter: en Full HD-upplöst LCD-skärm eller en 4K-upplöst OLED-skärm.

Med sin nya design kan Dell XPS 13 Plus kanske hitta en ny publik som är ute efter en ny typ av design. Den riskerar samtidigt att utesluta en mer pragmatisk målgrupp. Den nya modellen kommer i alla fall att lanseras i Sverige under våren med ett amerikanskt riktpris på 1 200 dollar.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments