Dells XPS-serie uppdateras idag med både ny hårdvara och en enhetlig design, där den enda likheten mot tidigare generationen är just namnet XPS och konsumentgaranti i klass med företagsmarknaden.
Dell XPS kännetecknar något utav det bästa som finns hos Dell, där både design och prestanda ligger i fokus. Vi testade för en tid sedan XPS 13 som var företagets första ultrabook, byggd i både kolfiber och aluminium med en design som tilltalade oss på redaktionen. Tyvärr var datorn både högljudd och varm, men det blev i vilket fall som helst startskottet för vad som lanseras idag.
Den nya XPS-serien kommer att följa samma designmönster som deras första ultrabook och idag offentliggörs två nya modeller vid namn XPS 14 och XPS 15. NordicHardware har fått chansen att bjuda våra läsare på en exklusiv förhandstitt av den nya Dell XPS 14, som även den är certifierad som en ultrabook enligt Intels standard. Vad som gör att XPS sticker ut på marknaden är en förmånlig garanti för slutkonsumenter som liknar den på företagsmarknaden, men mer om det senare.
Vårt första intryck är att båda tangentbord och pekplatta är riktigt trevliga att använda, då dessa liknar och känns som XPS 13 extremt mycket. Positivt är att vi inte stött på samma problem som med XPS 13 där varmluft blåst upp på våra händer, vilket var det största problemet vi hade när den första av de nya XPS-datorerna gick igenom testlabbet. Dell har gått från att använda en kombination av kolfiber och aluminium som i XPS 13, till plast och aluminium i XPS 14. Det här märker vi dock inte av någonstans då konstruktionen känns väldigt solid och högkvalitativ rakt igenom – vi hittar faktiskt ingenting vi kan anmärka på.
Specifikationer – Dell L421X | |
Operativsystem | Windows 7 Home Premium 64-bit |
Processor | Intel Core i7-3517U “Ivy Bridge” (2 x 1,9 – 3,0 GHz, 4 MB L3 cache, 17W TDP) |
Styrkrets | Intel HM77 Express, 4,1W TDP |
Minne | 8 GB DDR3-1600 MHz CL11, varav 2 GB fastlött (Dual Channel) |
Grafik | Intel HD 4000 (16 EU:s, 350 MHz, Turbo 1,15 GHz) NVIDIA GeForce GT 630M 2 GB GDDR5 “Fermi refresh” (96 CUDA-kärnor, core/shader/minne 725/1 450/4 000 MHz, 128-bit minnesbuss) |
Skärm | 14″, 16:9, 1 600 x 900, LED-bakgrundsbelyst/TN-panel (Antireflex) (AUO103E) |
Hårddisk | 500 GB HTS545050A7E380 (SATA 3,0 Gbps, 2,5″-SATA) 32 GB Samsung SSD PM830 (mSATA, Cacheminne till hårddisken) |
Nätverk | Intel Centrino Advanced-N 6235 802.11 a/b/g/n, stöd för WiDi Bluetooth 4.0 |
Ljud | Realtek ALC275 |
Webbkamera | 1,3-megapixel |
Anslutningar | 1 x 3.5 mm ljud-in/ut 1 x HDMI 1.4 1 x Mini DisplayPort 2 x USB 3.0 1 x Minneskortsläsare (SD, SDHC, MMC) |
Dimensioner | 335,8 x 233 x 20,7 mm (B x D x H) |
Vikt | 2,12 kg (2,592 kg inklusive strömadapter på 472 gram) |
Batteri | 69 Wh |
Övrigt | Bakgrundsbelyst tangentbord |
Pris | 12 990 kronor inkl. moms |
Datorn har utrustats med en Intel Core i7-3517U som trots sitt TDP på 17W imponerat i vårt test av ASUS UX32VD med samma processormodell. Vi hittar det dedikerade grafikkortet GT 630M med en klockfrekvens på 725 MHz, vilket liknar många grafikkort för bärbara datorer vi testat tidigare. Men istället för vanligt DDR3-minne som vi brukar se har datorn GDDR5, vilket ökar den tillgängliga bandbredd mer än tvåfaldigt och även kommer att påverka grafikprestandan positivt.
Våra förhoppningar om grafikkortet grusades, då det vi fått in är ett så kallat “pre-production sample” som visade sig inte vara helt felfritt. Grafikkortet betedde sig som om det vore överhettat redan vid 73 grader, vilket gjorde att klockfrekvenserna skalades tillbaka för att råda bot på ett problem som egentligen inte existerade. Vi har varit i kontakt med Dell och kan konstatera att felet gäller endast det exemplar vi fick hem för test. Vi kan därför inte tillhandahålla några prestandatester i den här förhandstitten, utan vi får återkomma när vi får hem ett nytt exemplar framöver.
Dell XPS 14 kommer som namnet antyder med en 14-tumsskärm och upplösning 1 600 x 900 pixel. Skärmen är relativt ljusstark och ger ifrån sig bra färger, men då skärmen använder sig av TN-paneler blir det färgskiftningar vid snäva betraktningsvinklar. Vi har stött på många TN-paneler och de som sitter i XPS 14 får ses som bland de bättre vi har sett. Likt XPS 13 så är skärmen utrustad med Gorilla Glas från Corning, som är vanligare för smartphones än bärbara datorer. Detta ska vara för ökad hållbarhet, samtidigt som det ger skärmen en snyggare finish.
Med en vikt på strax över 2,1 kilogram är det inte den lättaste ultrabooken på marknaden. Vikten beror inte bara på den solida konstruktionen utan även ett batteri på inget mindre än 69 wattimmar. Vi testade batteritiden vid videouppspelning, där i vanlig ordning har ljusstyrkan inställd på 50 procent. Med datorns specifikationer var det inte helt oväntat, men vi fick ett nytt rekord i testlabbet på 320 minuter, vilket kan jämföras mot Toshiba Satellite Z830 som tidigare höll fanan högst med sina 288 minuter.
Vår subjektiva bedömning om ljudnivån är att den inte har stört oss under vår begränsade tid med datorn. Vi kan tyvärr inte uttrycka oss om hur det är vid riktigt tung belastning på grund av felet vi beskrev tidigare med det dedikerade grafikkortet, men fläktarna spinner självklart upp vid exempelvis videoomkodning och rendering.
Vi brukar inte prata om garantier, men i det här fallet var det värt att ta upp. Alla datorer under varumärket XPS får en förmånlig NBD-garanti (Next Business Day) även kallat XPS Premium Support Service. Även om du som köper datorn som vanlig konsument utan företagsanknytning, är det här en garanti vid köp.
Vad som ingår i NBD är ett års internationell garanti som gäller i samtliga länder där Dell är aktiva, vilket ska vara de allra flesta förutom ett fåtal mindre länder. Det finns telefonsupport på lokalt språk vardagar mellan klockan 09:00 till 17:00, samt dygnet runt med engelsk support. Om det konstaterats vara ett hårdvarufel vid felsökning via telefon, kommer Dell på plats där datorn är nästkommande arbetsdag. Företaget behåller dock rätten att det kan ta längre tid om datorn ligger långt ifrån närmaste serviceplats, eller om man bor på en “svårtillgänglig” plats – enligt Dell ska det här inte vara ett problem i Sverige. Det kan hända att de skickar ut ersättningsdelar om det går att fastställa exakt var problemet ligger över telefon, samt om de anser att konsumenten klarar av bytet på egen hand.
Vårt första intryck av Dell XPS 14 är bättre än förväntat, förutom den ganska stora detaljen att vi inte kunnat utvärdera dess prestanda då vi fick hem ett måndagsexemplar. Vi kan i alla fall konstatera att datorn har både en riktig bra byggkvalité och förmånlig garanti. Detta tillsammans med den bästa batteritiden vi stött på hittills vid videouppspelning talar för att det kan vara en dator som passar många av våra läsare. Förhoppningsvis får vi ett ersättningsexemplar inom kort för en mer djupgående analys av Dell XPS 14.
Vilka specs och pris har 15″ varianten och går det ändra på nått?
Dell XPS 15 verkar inte vara listad på Dells hemsida ännu. Men vi skrev en nyhet om den för ett tag sedan: https://www.nordichardware.se/nyheter/77-notebooks-mobility/46057-dell-visar-upp-xps-15-med-1080p-skaerm-och-kolfiberchassi.html
Varför la de inte till GT 640M LE istället för GT 630? 630m utvecklar och drar mer Watt än 640m LE. 640m LE har TDP på 17W men presterar som 555m
Skulle önska bilder och uppskatta omdömen på strömadaptrarna, hur mycket “energi” läggs ned på adaptrarna till dessa ultrabooks? Sneglar på adaptern till min 8560W, den är lika stor som ett mjölkpaket! Reseladdaren är något tunnare…
Ge mig en mer högupplöst skärm, större ssd och ett quadrokort och jag är såld…
[quote name=”Wingman”]Skulle önska bilder och uppskatta omdömen på strömadaptrarna, hur mycket “energi” läggs ned på adaptrarna till dessa ultrabooks? Sneglar på adaptern till min 8560W, den är lika stor som ett mjölkpaket! Reseladdaren är något tunnare…
Ge mig en mer högupplöst skärm, större ssd och ett quadrokort och jag är såld…[/quote]
Mina erfarenheter av Dell är att deras laddare är rätt behändiga, men jag kan ha haft flyt också.
Intressant synpunkt i vilket fall som helst.
[quote name=”Valentin N”]Varför la de inte till GT 640M LE istället för GT 630? 630m utvecklar och drar mer Watt än 640m LE. 640m LE har TDP på 17W men presterar som 555m[/quote]Det finns strömsnåla varianter av GT 620/630M med GF117 (GF108 krympt till 28 nanometer), vilket används i den här modellen. Utgår ifrån att du läst 17W TDP på notebookcheck vilket jag vet inte stämmer. Inga SKU:ar har egentligen spikade TDP då det i slutändan handlar om vilka klockfrekvenser tillverkaren vill använda sig av. Deras databaser är bra på mycket, men majoriteten TDP-värden de listar är i bästa fall… Läs hela »
[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Valentin N”]Varför la de inte till GT 640M LE istället för GT 630? 630m utvecklar och drar mer Watt än 640m LE. 640m LE har TDP på 17W men presterar som 555m[/quote]Det finns strömsnåla varianter av GT 620/630M med GF117 (GF108 krympt till 28 nanometer), vilket används i den här modellen. Utgår ifrån att du läst 17W TDP på notebookcheck vilket jag vet inte stämmer. Inga SKU:ar har egentligen spikade TDP då det i slutändan handlar om vilka klockfrekvenser tillverkaren vill använda sig av. Deras databaser är bra på mycket, men majoriteten TDP-värden de listar är i… Läs hela »
[quote name=”Valentin N”]Stämmer, 640m LE är gjord för Ultrabooks. 640M är ekvalent till 525m som har ett TDP värdet på 25 Watt, vilket medför att TDP 17W för 640M LE inte är orimlig då frekvents ligger på 500MHz. Acer M5 kommer ha 640m LE tillsammans med en 17W TDP cpu från intel vilket är ännu en argument att GT 640m LE har 17W TDP.[/quote]Acer M3 vi testat har 640M (inte LE) vilket i princip är M5:an, så jag ser inte det som ett vettigt argument ärligt talat. NVIDIA och AMD offentliggör aldrig TDP-värden då de blir felaktiga när tillverkarna gör… Läs hela »
[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Valentin N”]Stämmer, 640m LE är gjord för Ultrabooks. 640M är ekvalent till 525m som har ett TDP värdet på 25 Watt, vilket medför att TDP 17W för 640M LE inte är orimlig då frekvents ligger på 500MHz. Acer M5 kommer ha 640m LE tillsammans med en 17W TDP cpu från intel vilket är ännu en argument att GT 640m LE har 17W TDP.[/quote]Acer M3 vi testat har 640M (inte LE) vilket i princip är M5:an, så jag ser inte det som ett vettigt argument ärligt talat. NVIDIA och AMD offentliggör aldrig TDP-värden då de blir felaktiga när… Läs hela »
Självklart kommer 640M LE har lägre strömförbrukning än 640M, det sa jag ingenting om. Men de där TDP-värden man hittar på nätet för dedikerade grafikkort i bärbara datorer stämmer inte och är fel oavsett vilken källa man vänder sig till. I slutändan är grafikkortet en av de minst relevanta sakerna i Dell XPS 14.
😉 japp jätte dyrt, men fungerar undebart.
Rekomenderar.
[url]aurora.se/dataaterstallning.htm[/url]
[url]aurora.se/aterskapa-data.htm[/url]