Komponenter och utrustning

Innan vi sätter igång med vårt bygge så måste vi införskaffa delar att bygga med, och valen är oändliga. Vi kommer att försöka att hålla oss till relativt billiga komponenter, men ändå försöka att bygga ett tangentbord som vi själva kan tänka oss använda.

Komponenter

Det finns flera komponenter som vi behöver för att bygga ett tangentbord, de är följande:
Brytare
Stabilisatorer
Chassi
PCB
Monteringsplatta (om brytarna är menade för det)
Brytarlock

Utöver ovanstående så är resten mer en bonus än nödvändighet, men vi börjar med ovanstående komponenter. Vi har valt att köpa in de flesta delarna från KBDfans, en respekterad kinesisk återförsäljare som ofta är en favorit för entusiaster med sina kvalitetsprodukter till ett bra pris. Vi är inte sponsrade av KBDfans, vi fick köpa våra delar själva – vilket talar för hur respekterad återförsäljaren är. Det finns däremot flera alternativ som Du kan välja bland, både andra återförsäljare och samlade marknadsplatser som Aliexpress.

Värt att notera är att vi ofta får det vi betalar för i tangentbordshobbyn. De komponenter i dagens bygge är inte bland de bättre kombinationerna på marknaden, men de är dugliga nog att kunna erbjuda en behaglig användarupplevelse. Vi hade ingen specifik budget i åtanke när vi valde komponenterna, men slutresultatet är ett billigare alternativ som agerar instegsmodell.

För vårt chassi så valde vi det billigaste aluminiumchassi som vi kunde hitta, ett CNC-fräst chassi i lågprofil utvecklat för GH60-kretskortet. De flesta kretskort i 60%-formfaktorn har universala fästpunkter, så även om vi inte använder ett GH60-kretskort så kommer det att vara kompatibelt. Vi valde färgen silver, något som passar vårt NordicHardware-tema som vi siktar på. Egentligen är chassi väldigt viktigt, men det här chassit är en bra kombination av pris och kvalitet – fastän det finns oändligt med chassin i olika prisklasser.
GH60 Aluminum case – $48.78

Att välja PCB var inte lika lätt, det finns flera bra alternativ till ett bra pris. Dels har vi ovannämnda GH60, men vi valde en DZ60-pcb, ett dyrare alternativ. Anledningen till att vi valde DZ60 är främst på grund av att det kretskortet stödjer fler layouter samt USB typ-C-anslutning. Vi behöver inte köpa en USB typ-C-kabel då vi råkar ha en till övers, men annars finns även detta på KBDfans.
DZ60 REV 2.0 60% MECHANICAL KEYBOARD PCB – $38.00

 

Stabilisatorvalet är ganska begränsat, vi vill undvika samtliga kinesiska klonstabilisatorer, vi siktar istället på genuina Cherry-stabilisatorer. Anledningen till att vi vill ha genuina stabilisatorer är att de skramlar och rasslar mycket mindre, i tillägg till att de är mer lena. Stabilisatorer är en komponent som enligt oss gör ett helt tangentbord, därför är det viktigt för oss att inte snåla på den punkten. Vi väljer GMK-stabilisatorer som skruvas fast på kretskortet, ett populärt alternativ hos tangentbordsentusiaster. GMK är ett tyskt företag som får in sina stabilisatorer från Cherry, och deras stabilisatorer är således genuina Cherry-stabilisatorer med den ändring att de skruvas in på kretskortet.
GMK Screw-in Stabilizers – $16.00

Eftersom att våra brytare inte har extraben för att monteras på endast ett kretskort, så behöver vi en monteringsplatta. Vi väljer en CNC-fräst monteringsplatta i Aluminium, men värt att notera är att olika material och tjocklekar på monteringsplattor påverkar känsel. Vi behöver en platta som stödjer får ISO-Nordiska layout, och egentligen vill vi undvika universala plåtar då det blir jobbigt att få brytarna monterade rakt – mer om det senare. Vi väljer återigen prisvärdhet och landar på en universalplåt i Aluminium med en ljusblå färg, ännu en gång i NordicHardware-anda.
60% CNC ‘D ALUMINUM PLATE – $21.90

Med det sammanfattar vi inköpslistan från KBDfans, med en total på $124.68, eller cirka 1107 SEK enligt Googles valutaomvandling. Redan nu är vi uppe i en prislapp som motsvarar ett tangentbord i mellanskitet, som exempelvis ett Varmilo- eller Leopoldtangentbord. Övriga delar har vi inte behövt betala för, så det är totalkostnaden för de komponenter som vi har köpt.

Vi kommer att bygga tangentbordet idag med de brytare som vi skapade i DIY-del 1, nämligen smorda Ergo Clear-brytare med 62g guldpläterade SPRiT-fjädrar. Vi ville ha ett tangentbord med taktila brytare, men vi är lite begränsade på dagens marknad med bra taktila brytare, om vi inte önskar ha klickande sådana. Det finns flera bra och billiga alternativ för taktila brytare med klick, som exempelvis Kailh BOX Jade och Navy, men vad gäller taktila brytare så är utbudet betydligt sämre.

Ett väldigt dyrt alternativ är Zealio-brytare, ofta mer än dubbelt så dyra som andra brytare på marknaden. Zealio-brytare använder samma brytarstamm- och taktila gupp som Cherry MX Clear-brytare, men med lättare fjädrar, genomskinligt brytarhus samt är de lätt smorda. I teorin är de alltså som våra smorda Ergo Clear-brytare, skapta från Cherry MX Clear-brytare, men vi upplever Ergo Clear som lenare, mer taktila och mer tysta.
Valet av brytarlock är väldigt svårt, men det är ett viktigt val. För oss gör brytarlock väldigt mycket för användarupplevelsen, och således är det viktigt att ha bra och högkvalitativa brytarlock. I våra tidigare tangentbordstest så har vi kommit att gilla Varmilos brytarlock, tjock och högkvalitativ PBT med en finkornig yta i en Cherry-liknande profil – det föll oss i smaken. Det finns brytarlock-set i varierande kvalitet och pris, allt från någon hundralapp per sett upp till över två tusen kronor för bland annat ett GMK-set i dubbellagrad ABS.

Varmilo har tidigare haft en funktion på sin hemsida där kunder kan formge egna set, och de håller lika hög kvalitet som de brytarlock som följer med på sina tangentbord. Av den anledningen frågade vi Varmilo om vi kunde få designa ett brytarlock-set på deras hemsida, då tjänsten för stunden är nere. Dessvärre kunde vi inte köpa ett set eftersom att funktionen är borttagen i väntan på en nylansering av deras hemsida, men de var snälla nog att låta oss beställa per E-post utan kostnad. Ur det perspektivet så är brytarlockssettet sponsrat till oss för bygget, men vi ville ha ett set från dem innan de erbjöd oss det gratis.

Vi fick en färgpallett att välja färger från, och designade ett set som liknar NordicHardware-logotyp. Färgpalletten är något begränsad då färgsublimeringsprocessen kräver en mörkare inskrift än vad bakgrunden är.

I tillägg till ett egetdesignat set, så erbjöd de även att göra oss ett NH-brytarlock. Stort tack till Varmilo!

Vi valde “Milky white” för de alfanumeriska tangenterna, “Sky blue” för Enter samt mellanslag och båda har blå inskrifter. Ett egendesignat set kommer att kosta $52 för ett TKL-set, medan ett fullstort kostar $55 – väldigt bra priser för ett så högkvalitativt set som vi själva får färglägga. Enligt Varmilo ska deras nya hemsida gå live inom en snar framtid, så håll utkik om det intresserar er: http://en.varmilo.com/

Verktyg och diverse material

  • Lödstation från Kjell & Company: Här
  • Tennsug från Kjell & Company: Här
  • Super Lube olja från Jakt.se: Här
  • Super Lube Fett från Jakt.se: Här
  • Lödtenn från Kjell & Company: Här
  • Brytardragare från Mechbox: Här
  • Brytbladskniv från Clas Ohlson: Här
  • Pensell från någon byrålåda i hemmet
  • Tygplåster (valfritt)
  • Gammal musmatta – Qpad CT (valfritt)
  • Pincett
  • Skruvmejsel
  • Avbitartång (valfritt)
Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Janzon
Janzon
6 Årtal sedan

Skitbra artikel! Är själv tangentbordsnörd och har byggt en del, men snappade ändå upp lite nya tricks här. Perfekt att denna guide finns på svenska så att man kan peka hit folk som är sugna på att bygga sitt första tangentbord! Keep em coming!