CM Storm Novatouch TKL - Konstruktion och demontering

CM Storms Novatouch TKL innebar en milstolpe för Topre, inte nog med att Cooler Master var en av få tillverkare som fick tillgång till Topres teknologi, de byggde vidare på den. Novatouch är inte längre i produktion sedan 2016, men är än idag fortsatt högst relevant och eftertraktad – för sina brytarstammar; mer om det senare.

Design och konstruktion

Vårt exemplar av Novatouch kom dessvärre utan brytarlock, så vi har valt att installera ett billigt PBT-set från Aliexpress. Det är lite synd eftersom att det innebär att vi inte kan ge Er en helhetsbild av produkten, men med tanke på det stora eftermarknadsvärdet så är det fortsatt en högst relevant modell.

Chassit delar egenskaper med Leopold Fc660c, och består av två delar varav båda är i ABS-plast. En egenskap Novatouch inte delar med Fc660c är dock hur robust det känns, Novatouch flexar inte vid tryck men känns och låter väldigt ihåligt. Vår känsla säger oss att Novatouch har betydligt större resonanslådor på insidan i jämförelse med Fc660c, så det ska bli intressant att öppna upp tangentbordet om en kort stund.

Från ovansidan så utmärker sig inte chassit speciellt, utan ser väldigt standard ut – något vi alltid uppskattar. Döytan är vad vi anser vara lagom, varken för lite eller för mycket – Cooler Master har även skippat fönster för aktiveringslampor.
Vi märker ganska snart att chassit är en fingeravtrycksmagnet, det är nästintill omöjligt för oss att undvika att flotta ned tangentbordsytan. Det i samband med att Novatouch känns ihåligt sänker upplevelsen avsevärt.

Om vi tar oss en titt på sidorna av tangentbordet så blir det mer tydligt att Cooler Master har riktat in sig på en specifik demografi, nämligen datorspelare. Det övre chassit är utskuret i ett mönster mot den bakre delen av tangentbordet som avslöjar att Novatouch är prytt med en CM STORM-stämpel. Det är inte vår kopp te, men samtidigt så känner vi att det är OK då det är begränsat till baksidan – vi hade dock föredragit den stilrena och simpla looken som Novatouch visar upp på framsidan.

På motsatt sida av CM STORM-stämpeln så hittar vi en microUSB-port, vilket är en frisk fläkt då miniUSB numer är tangentbordsstandarden. På undersidan så finns det fyra stucken gummiytor samt två utfällbara spakar – även dessa med en gummiyta. Pluspoäng till Cooler Master för den detaljen, då många tillverkare väljer att skippa gummiytor på sina spakar.

Överlag så håller inte konstruktionen ens i närheten den klass som man väntar sig av ett tangentbord för 2000 kr som det kostade vid försäljning, vi skulle snarare se Novatouch till halva priset sett till byggkvaliteten. Lyckligtvis så finns det mycket annat med Novatouch som rättfärdigar priset, men det ser vi inte skymten av genom att bara granska bygget.

Demontering

Det har blivit dags att ta en titt på insidan av CM Storms Novatouch TKL, vi börjar med att ta av samtliga brytarlock. Märker Ni något annorlunda med brytarstammen i jämförelse med Leopolds Fc660c, utöver färgen?

För att öppna tangentbordet behöver vi först lossa på 4 skruvar på undersidan, två synliga och två dolda. De dolda befinner sig under informationsetiketten samt garantivarningen.
Därefter måste vi lossa på de plastklämmor som håller ihop över- och underdelen, likt processen för Fc660c. Vi börjar med den bakre delen av tangentbordet och kilar fast två plastkort längs med det mellanrum som finns mellan delarna. När vi särar på delarna i den bakre delen av tangentbordet gör vi samma sak för de främre plastklämmorna.

När plastklämmorna är lossade kan vi enkelt lyfta av den övre delen av chassit, det exponerar två nya skruvar som vi behöver skruva loss. Vi lyfter nu försiktigt bort monteringsplattan för att inte skada kabeln som sammansluter kretskortet och microUSB-porten. För att inte skada stiften drar vi ur kontakten rakt ut i samma vinkel som den satt ansluten.

Nu till det tråkiga – vi behöver lossa ett stort antal skruvar som håller ihop kretskortet till monteringsplattan. Likt vi demonteringen av Leopold Fc660c så ser vi till att lämna en skruv i vardera ände till sist.
Med monteringsplattan vänd mot oss lyfter vi försiktigt plattan för att separera den från kretskortet, och med det är vi inne. Lyckligtvis så hölls samtliga gummikoner fast till kretskortet. Gummikonerna sitter lätt fast mot kortet med någon form av bindemedel, men om vi lyfter på dem så fäster de inte på nytt – så det gäller att vara försiktig om vi inte har för avsikt att byta ut dem.

Stabilisatorerna på Novatouch låter och känns skallriga, så vi kommer att smörja dem medan vi ändå har tangentbordet isärplockat. Vi trycker ut stabilisatorkomponenterna genom att pressa ned från ovansidan, de hoppar enkelt ut ur sitt hölje. Vi använder Super Lube-fett för att smörja de utrymmen där metalltråden sitter i brytarhuset för att förhindra att den hoppar runt – och skulle den göra det så skallrar det inte. Vi tar en tandpetare och smörjer ytorna med ett lager, sedan för vi in hela metalltråden i fett-tuben innan vi monterar ihop dem med brytarstammen. Grundtanken är att dels bli av med det skallriga ljudet, men också att göra brytaren mer len.

Vi passar även på att smörja mellanslagtangentens stabilisatorer innan vi monterar tillbaka alla brytare och stabilisatorer på nytt. Själva mängden fett som appliceras är personlig preferens, men vi känner att vi hellre smörjer för mycket än för lite – Super Lube-fett leder inte ström så vi har inget att oroa oss över, bortsett från att det kan bli lite kletigt.

Innan vi börjar montera ihop tangentbordet så passar vi på att fästa en bit eltejp där mellanslagsbrytaren slår ned mot PCB, för att skona kretskortet men också för att dämpa ljudet. Därefter placerar vi monteringsplattan med brytarstammarna över kretskortet med gummikoner försiktigt, samtidigt som vi är noga med att mäta placeringen noga – sedan skruvar vi in en skruv i varje ände innan vi tar oss an resten av skruvarna.

Medan vi ändå hade vårt exemplar av Novatouch demonterat så passade vi på att mäta monteringsplattans- samt bottenchassits tjocklek. Monteringsplattan mäter cirka 1.37 mm, medan chassit mäter 1.89 mm – betydligt tunnare än Leopold Fc660c (2.17 mm~ respektive 2.26 mm~). Det märks att Cooler Master inte har haft samma målsättning som Leopold, som var noga med att endast använda de bästa komponenterna för att matcha Topres standard.

Vid monteringen så följer vi samma process som vid demonteringen, fast bakvänt. Vi ansluter microUSB-kontakten rakt och ser till att kontakten inte är vinklad för att skona stiften, vi skruvar på monteringsplattan och monterar den övre chassipjäsen.

Men än är det inte riktigt klart – minns ni att vi tog av samtliga brytarlock? Det är inget krav för att kunna demontera Novatouch, men vi väljer att byta ut brytarlocken mot ett set från Filco Majestouch 2 TKL i OEM-profil!

Avslutande tankar kring CM Storm Novatouch TKL byggkvalité

Det är tydligt för oss att CM Storm har snålat på flera fronter när det gäller Novatouch-bygget. Allt från resonanslådor och ihålighet till tunna monteringsplattor och chassidelar; även chassiytan är under all kritik med så stora problem med fingeravtryck som det har. Det här är inte vad vi väntar oss av ett bygge för närmre 2000-kronor som det faktiskt kostade innan det fasades ut ur marknaden.

Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
jonathan
jonathan
6 Årtal sedan

Grym artikel! Har länge varit nyfiken på topre, och denna artikeln fick mig att beställa!

Janzon
Janzon
6 Årtal sedan

Grymt bra artikel! Gillar det den går på djupet både i recensionen (demontering!) och i tekniken bakom brytaren. Keep it coming!

kaninmat
kaninmat
6 Årtal sedan

Grymt nice artikel! Gillade den detaljerade genomgången av byggena. Den kan säkert vara väldigt hjälpsamt för folk som vill testa att modda.

5 Årtal sedan

Bra artikel! Jag har ett nordiskt Topre Realforce 88UB jag kan tänka mig att sälja om någon är intresserad av att testa på skönheten med det 🙂