Planetens dyraste rubber dome? Vi testar inte bara ett, utan tre tangentbord i olika formfaktorer och utföranden med den eftertraktade Topre-brytaren.

Den här artikeln är en del av Svenska Tangentbordsguiden 2.0, Sveriges djupaste test av tangentbord. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla våra tangentbordstester och andra relaterade artiklar.

Exklusivt och elegant, med finess intar Topre, eller Tokyo Press Kogyo, vår testbänk idag. Det här är ett test som vi har sett fram emot länge, och Topre är sannolikt ett företag som varje tangentbordsentusiast har stött på ute i det vilda. Vi kommer i dagens test att reda ut om hajpen kring Topres tangentbordsbrytare är rättfärdigad.

Idag tar vi med er på ett djupdyk under ytan

Vi går rakt på sak för att ge Dig en inblick i vad du kan komma att vänta Dig i dagens test. Kommer vi att se lysdioder skina i 16,7 miljoner färger, programmerbarhet, mjukvara och metallchassin? Nej, inte alls. Rör det sig alltså om billigare budgettbord, i och med avsaknad av många funktioner? Nej – det är sannolikt de dyraste tangentborden som går att köpa på marknaden. Jaha OK, då måste det väl åtminstone återfinnas mekaniska Cherry MX-brytare? Nej Ni, idag är det rubber domes på menyn.


I dagens test så djupdyker vi i Topre-bord från tre olika tillverkare i tre olika formfaktorer och utföranden. Vi har Topre Corporations egna Realforce 105UB, Topre från tredjepartstillverkare via Koreanska Leopold i Fc660c samt storspelaren på datorproduktsmarknaden Cooler Master med sitt Novatouch TKL som levererar en modifierad variant av Topre.

I en marknad som domineras av Cherry MX-brytare och motsvarande kloner, är Topre en unik elektrostatisk kapacitiv-brytare som är kvar än idag och har överlevt sedan 80-talet. Topre-brytare används i utrustning som riktar in sig till en professionell marknad där pålitlighet och känsla är av högsta prioritet. Det är inte förrän på senare år som Topre-brytare har börjat dyka upp i tangentbord riktade mot vanliga konsumenter, och det är ett urval av dessa vi ska kika på i dagens test. De tre tangentborden i dagens test använder sig av marknadens kanske finaste och mest exklusiva brytare, och prislappen är därefter.

Realforce 105UBCM Storm Novatouch TKLLeopold FC660c
FormfaktorFullstortTKL65%
BrytareTopre 45cNTopre 45cNTopre 45cN
BrytarlockPBT, lasergravering (ABS mellanslag)ABSPBT, färgsublimering (ABS mellanslag)
Brytarlock-tjocklek1,05mm~x1,21mm~
Brytarlock-profilToprexSS2
Media-/makrotangenterNejNejNej
Inbyggt minneNejNejNej
Anti-GhostingJaJaJa
N-Key RolloverJa (6 via USB)Ja Ja (6 via USB)
TangentbelysningNejNejNej
Mått455mm x 168mm x 40mm358mm x 137mm x 38mm~328mm x 111mm x 40mm
Vikt1.5kg900g~700g
Kabellängd1,5m1.8m1,8m
AnslutningLöstagbar kabel, ansluts via miniUSBLöstagbar kabel, ansluts via microUSBLöstagbar kabel, ansluts via miniUSB
Cirkapris2500kr>2000 (eftermarknad)2000kr
Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
jonathan
jonathan
6 Årtal sedan

Grym artikel! Har länge varit nyfiken på topre, och denna artikeln fick mig att beställa!

Janzon
Janzon
6 Årtal sedan

Grymt bra artikel! Gillar det den går på djupet både i recensionen (demontering!) och i tekniken bakom brytaren. Keep it coming!

kaninmat
kaninmat
6 Årtal sedan

Grymt nice artikel! Gillade den detaljerade genomgången av byggena. Den kan säkert vara väldigt hjälpsamt för folk som vill testa att modda.

4 Årtal sedan

Bra artikel! Jag har ett nordiskt Topre Realforce 88UB jag kan tänka mig att sälja om någon är intresserad av att testa på skönheten med det 🙂