Sponsrat – Denna artikel presenteras av ASUS
Att välja rätt laptop är inte enkelt för någon och är du kreatör är det faktiskt ännu klurigare. Vi listar tipsen som hjälper dig hitta rätt dator!

Det finns mängder av olika bärbara datorer på marknaden och ofta delas de även in i olika segment. Men vad är det egentligen som skiljer en företagsdator och en gaminglaptop åt? Och varför fungerar oftast ingen av dessa för en kreatör?

En grov förenkling som ändå bör ge dig en bra bild är följande. Företagsdatorer fokuserar mycket på säkerhetsfunktioner, hållbarhet och livslängd men ofta så får bland annat grafikprestandan lida. Speldatorer är dock ofta kraftfulla nog för att låta en kreatör jobba obehindrat. Där har vi istället problemet att skärmen sällan har fokus på korrekt färgåtergivning, utan istället uppdateringsfrekvens.

En kreatörslaptop å andra sidan behöver både bra prestanda, bra skärm och stabiliteten hos en företagsdator [läs mer om sådana här] då den faktiskt oftast är en företagsdator.

Skärmen — Skiljer agnarna från vetet

Låt oss börja prata om just skärmen då den ändå är det man fokuserar sin blick på allt som oftast. Först och främst bör man ha en hyfsat stor skärm och med det så kommer även kraven på hög upplösning för att slippa se pixlar när man sitter så nära som man ofta gör med bärbara datorer.

Upplösning och storlek

En 4K-skärm är helt klart att föredra i dagens klimat och om du håller på med film så är det inte fel att kolla på skärmar med storleksration 16:10. Genom att ha lite fler pixlar i höjdled än en vanlig widescreen-video gör att du kan ha kontroller med mera utan att göra videon mindre.

Trots sin stora skärm och rejäla byggkvalitet så väger Asus ProArt Studiobook 16 H5600QM endast 2,4 kg så att du alltid kan ha med den.

Färgåtergivning

Den viktigaste punkten är dock färgåtergivning och det är här de flesta datorer som inte är specialiserade för detta ändamål fallerar. Ett värde du bör leta efter är skärmens Delta E-värde. Med ett värde på under 2 så kommer det mänskliga ögat inte kunna se skillnader i färgåtergivning och det är vad du söker efter för professionellt bruk. Men bara att en tillverkare    anger detta värde är ett bra tecken på att de brytt sig om hur bra skärmen är.

Skärmteknik

Sist men inte minst så har vi skärmteknik där OLED har börjat dyka upp i fler och fler datorer. Dessa skärmar är oftast att föredra då de har extremt bra svärta och färgåtergivning jämfört med andra tekniker som IPS och TN. Om du dock inte kan välja OLED så finns det även bra IPS-paneler även om det är ovanligare. [Läs mer om OLED i laptops i vår artikel om det här.]

Den större och färgkorrekta skärmarna på Asus ProArt Studiobook-serien är en fröjd att jobba på när det gäller grafik, foto och film.

Prestandan – hårdvaran ska inte bromsa dig

Att välja rätt dator när det kommer till prestanda är nog det svåraste att ge råd om då detta skiljer sig mycket beroende på vilka program du använder, samt vad du ska göra. Men det finns ändå riktlinjer förstås. Först och främst bör du se till att du köper en dator med en topp-processor från den senaste generationen. Du bör även titta på datorer som har minst 32GB minne och ännu hellre 64GB. Detta är en specifikation som blir ännu viktigare om du håller på med film, VFX eller 3D.

Grafikkort

Vad gäller grafikkort så är det svårare att komma med exakta tips då vissa saker faktiskt inte kräver massor av grafikkortet. Samma som med minnet så är det video och 3D som kräver att du har ett av de senaste grafikkorten, till exempel ett Nvidia RTX 3070 eller bättre.

Ska man redigera bilder, film eller jobba med andra kreativa saker krävs det hög prestanda. Något som Asus ProArt Studiobook-serien kan leverera.

Stabilitet

Är detta en dator som är din arbetshäst kan det vara värt att kolla på modeller som har riktiga workstation-komponenter. Till exempel Xeon-processor och Quadro-grafikkort. Dessa är framtagna för maximal stabilitet och optimerade för tunga arbetsuppgifter.

Anpassad hård- eller mjukvara – Ökar skaparglädje och produktivitet

Skärmen och prestandan är förstås det som avgör om din dator klarar av det du ska göra, men det är långt ifrån allt. Idag har det skett så mycket på laptop-marknaden med innovationer som till exempel bärbara datorer med dubbla skärmar [läs mer om det här] och nu även datorer med specialanpassade kontroller för just kreatörer.

Några exempel på hur du kan arbeta med hjulet på Asus ProArt Studiobook Pro

Ett exempel är att du endast med hjulet kan editera en bild i Adobe Lightroom. Du klickar för att byta mellan exponering, kontrast, färgtemperatur m.m. och snurrar för att justera. Supersnabbt. Det är även väldigt trevligt om man håller på med film eller musik då man enkelt har tillgång till att förflytta sig på tidslinjen utan att behöva använda musen.

Ett sista exempel är även att du får ett otroligt kraftigt verktyg i Photoshop för att snabbt ändra till exempel penselstorlek med vänsterhanden utan att flytta din högerhand från pekplattan, musen eller eventuell penna. Det är sådana här små funktioner som gör en redan bra dator ännu bättre.

Asus ProArt Studiobook Pro har ett integrerat hjul och mjukvara som gör att du kan arbeta och redigera mer effektivt.

Missa inte våra tidigare artiklar!

Vi hoppas att denna artikel hjälpt dig som är på jakt efter en ny dator för kreativa sysslor och att du i slutändan hittar en laptop som passar just dig. I denna artikel har vi använt oss av ASUS ProArt Studiobook som ett exempel på en laptop som passar riktigt bra för kreatörer.

ASUS ProArt Studiobook finns i olika komponentkonfigurationer och prisklasser. Allt från Intel Xeon-processorer med NVIDIA Quadro-grafikkretsar till AMD Ryzen- och Intel Core-processorer med NVIDIA Geforce-grafikkretsar. ProArt Studiobook-serien väntas även få tolfte generationens Intel-processorer senare under våren.

Så säger välrenommerade sajter som recenserat ASUS ProArt Studiobook

  • PCMag UK – Excellent 4/5
  • Engadget – 88/100
  • DPReview – “In every way that matters most, the Asus ProArt Studiobook 16 meets or exceeds what I’ve seen from competing 16- and 17-inch laptops on the market, while charging less.”

Missa inte tidigare artiklar för dig som kreatör

Denna artikel med tillhörande foto och video är skapad av teknikskribenter och innehållsskapare hos Coore på uppdrag av ASUS för marknadsföring som är mer än bara reklam.

Sponsrat – Denna artikel presenteras av ASUS

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments