Epic Games har förlorat i en Nederländsk rättegång där man anklagats för mörka mönster, undermålig transparens och aggressiva affärstekniker i Fortnite. Något som resulterar i böter på 1,1 miljoner Euro.

Fortnites utvecklare Epic Games har nu förlorat i en nederländsk domstol. Företaget ska ha brutit mot EU:s konsumentlagar genom att pressa ungdomar till att göra köp i spelet. Resultatet blev två böter som tillsammans kräver företaget på 1,125 miljoner Euro. Enligt domstolen ska företaget ha misslyckats med att ge klar information angående de köp som kan göras i Fortnite. Något som ska ha resulterat i att många unga spelare gjort oavsiktliga köp.

Domstolen menar också att Epic Games använt så kallade mörka mönster i spelet för att hålla uppe frekvensen på köp spelare gör. Detta genom fraser som “Köp nu” eller “Skaffa den nu” som sägs ha lett unga till att göra allt fler köp. Epic Games ska ha använt så kallad FOMO (Fear of Missing Out) som ännu ett verktyg för att pressa spelare. Nedräkningar i spelets affär ska ha använts trots att föremålen gått att köpa efter att nedräkningarna nått noll.

Företagets aggressiva affärstekniker för att skapa FOMO resulterar i en bot på 562 500 Euro. Den andra boten på samma summa kommer från att föremål gått att köpa i spelet efter att nedräkningar nått noll och föremålen ska ha blivit otillgängliga. Epic Games har sagt att man kommer överklaga domen.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments