Nvidias partnertillverkare EVGA har bekräftat att företaget inte kommer att göra några grafikkortsmodeller baserade på RTX 40-serien. Grafikkort i helhet ser ut att vara över för företaget. Något som innebär att flera årtiondens samarbete nu har avslutats.

EVGA har officiellt avslutat sitt samarbete med Nvidia. Detta innebär att företaget inte kommer att släppa några grafikkort baserade på Nvidias kommande RTX 40-serie. Anledningen till detta beslut ska ha varit att förhållandet mellan de två företagen över en längre tid blivit allt sämre.

Enligt EVGA ska Nvidia ha gett företaget en ”respektlös behandling” och slutat konsultera företaget när det kommer till punkter som lanseringsdatum för nya produkter och prissättning. Företaget menar att Nvidias partnertillverkare till exempel inte har en aning om hur mycket grafikkorten de ska lansera får kosta innan Nvidia officiellt avtäcker sina nya enheter för allmänheten.

EVGA nämner också hur Nvidias Founders Edition-upplagor av sina grafikkort innebär en orättvis marknad för deras partnertillverkare. Nvidias egna varianter av sina grafikkort är oftast billigare än andra och för att möta dessa priser måste partnertillverkare ofta sälja sina enheter till förlust.

Trots detta hävdar EVGA att beslutet inte kommer från en ekonomisk ståndpunkt utan det ska röra sig helt om principer. EVGA känner alltså inte för att gå med på de regler Nvidia sätter för sina partnertillverkare. Detta då företaget inte vill börja tumma på kvalitén på sina enheter för att kunna spara pengar och möta de riktpriser Nvidia sätter.

Framtiden för EVGA

Hur framtiden för EVGA ser ut återstår att se. En stor del av företagets intäkter baseras på just grafikkortsförsäljning. Företaget hävdar dock att man har ekonomin på det torra och att man sparat ihop ett så stort kapital som möjligt under de senaste åren. Detta tillsammans med att företaget inte har några skulder samt äger de byggnader man jobbar ifrån får företagets ledning att känna sig säker.

 

När media som Gamers Nexus frågade EVGA:s VD huruvida företaget kan tänka sig arbeta med Intel eller AMD i framtiden fick de ett relativt kort svar. Trots att förhållandet mellan

EVGA XC3

företaget har surnat vill VD:n inte förråda Nvidia. Således ser det inte ut som att vi lär se några grafikkort för EVGA som designats kring AMD:s eller Intels produkter.

Det återstår också att se om detta kommer att sätta igång någon slags kedjereaktion. EVGA är inte det första företaget som har haft ett och annat att säga om hur Nvidia behandlar sina partnertillverkare. De är dock först ut med att verkligen sätta ner foten och lämna samarbetet med Nvidia helt och hållet.

Hur påverkar detta konsumenter?

EVGA har fortfarande en drös grafikkort baserade på RTX 30-serien ute i butiker. Företaget ämnar att fortsätta täcka garantierna på dessa osålda grafikkort samt de grafikkort som idag sitter i kunders datorer.

Trots att företaget inte längre tillverkar några grafikkort förväntar man sig att de lager man redan har producerat kommer att hålla till runt årsskiftet. Efter de redan tillverkade enheterna har sålts är det dock stopp för nya grafikkort från EVGA. Det finns ingenting som säger att företaget inte kan starta upp sin produktion av grafikkort någon gång i framtiden. Just nu finns det däremot inga sådana planer.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments