Fem billiga ultraportabla datorer under 7 000 kronor

13

Sammanfattning

Acer_Asus_HP_Samsung

I dagens produktjämförelse hade vi plockat ut fem datorer på marknaden och satt vårt pristak på högst 7 000 kronor, någonting som var enklare sagt än gjort. I många fall fanns datorerna vi ville ha inte tillgängliga för test då tillverkarna hellre ser att deras dyrare produkter testas. Men efter mycket slit fick vi ihop i alla fall de flesta kandidaterna där ingen av datorerna gör bort sig totalt, med dess priser i åtanke.

Asus UX32A, Samsung 535U3C och HP Envy 6 är samtliga tre intressanta produktkoncept. Här har Asus, Samsung och HP tagit en dyrare dator och använt billigare komponenter för att pressa priset. I övrigt är det exakt samma dator som tidigare, med samma batterikapacitet, tangentbord, musplatta och så vidare, som deras markant dyrare syskon. Trots att det är ett väldigt enkelt koncept, tycker vi att det är minst lika genialiskt. Helhetsupplevelsen förblir trotsallt densamma, vilket är det som de flesta konsumenter bryr sig om.

Summary

Samtliga datorer är ganska lätta, Acer V5-171 väger nästan 1,4 kilogram medan Asus 1225B, Samsung 535U3C och Asus UX32A ligger på ungefär 1,5 kilogram. Tyngst av alla är HP Envy 6 och det kommer inte som en överraskning med tanke på dess 15,6-tums format. Vi kan även dra samtliga datorer över en kam och säga att anslutningsmöjligheterna ser ganska bra ut. Undantaget är UX32A men Asus kompenserar med medföljande adaptrar.

Sides_1 Sides_2
Sides_3 Sides_4

Acer V5-171-53318G50ass

Acers dator är en så kallad sub-notebook med 11,6-tums skärm, men kommer ändå med slagkraftiga komponenter i klassen. Med en Core i5-3317U-processor och 8 gigabytes RAM-minne är det den högst presterande datorn i hela testet med goda marginaler. Tyvärr har just den konfiguration vi testat utgått, samma dator finns att köpa i butik men då med den nämnvärt svagare processorn Core i3-2367M och 4 gigabyte RAM-minne till samma pris.

Datorn påminner mycket om en netbook till utseendet och byggkvalité är varken bra eller dålig. Chassit sviktar inåt en del när vi trycker på det, men skärmramen och gångjärnen känns däremot stabila. Skärmen har en klart glansig karaktär och är ungefär lika ljusstark som majoriteten bärbara datorer på marknaden, därför kan det bli svårt att använda datorn ute i direkt solljus.

Tangentbordet har inte den bästa slaglängden men detta kompenseras av bra återkoppling och vi har inte haft några problem att skriva stora delar av testet på datorn. Pekplattan är även den bra med låg friktion som gör den lättanvänd. Vi hade gärna sett att pekplattan var lite större, men med tanke på datorns format är det kanske vi som klagar i onödan. Någonting vi däremot inte tycker om är att det helt saknas stöd för gester, endast två fingrar ned och upp stöds för att bläddra i dokument och webbläsare.

Batteritiden är det sämsta i testet men i förhållande till många andra datorer vi testat är det inte katastrofdåligt. NordicHardware_award_BastPrestanda_LightgreenDatorn är inte heller särskilt högljudd eller varm vid lättare användning, men skillnaden är som dag och natt när vi belastar datorn i spel eller vid rendering. Konfigurationen vi testat finns som tidigare nämnt inte i butik och finns nu endast med svagare processor. Vilket gör det betydligt svårare att rekommendera Acer V5-171 då prestandan var dess styrka i testet. Men hittar ni Acer V5-171 med en Core i5-3317U någonstans kan vara ett vettigt alternativ för den som vill ha en netbook-liknande dator med mer klös.

Fördelar:
+ Bäst processor- och grafik-prestanda i testet
+ Tangentbord med bra återkoppling
+ Bra anslutningsmöjligheter

Nackdelar:
– Kan bli högljudd och varm vid belastning
– Medelmåttig skärm med dåliga betraktningsvinklar
– Överlag plastig konstruktion
– Sämst batteritid i testet
– Konfigurationen vi testat listas inte längre i butik

Acer V5-171 passar användare som:
Letar efter en liten och kompakt dator
Är i behov av lagringsutrymme
Är i behov av många anslutningsplatser
Söker en 11,6-tummare med bra prestanda, förutsatt att ni hittar den testade konfigurationen i butik

Acer V5-171 passar inte användare som:
Framförallt söker en mobil dator med batteritid utöver det vanliga
Vill ha den dator med hög kvalitetskänsla
Vill ha ett SSD-baserat och responsivt system
Vill ha en dator med bra skärm och betraktningsvinklar
Söker ett portabel system för spel

Lägsta pris på prisjakt.se:

Asus Eee Pc 1225B

Asus fick bjuda på en joker i testet för att fylla ut vår minimumkvot på fem produkter i ett jämförande test. Eee Pc 1225B gör oss dock inte besvikna. Prestandan är inte den bästa med AMD E-450 som är del i plattformen Brazos, där strömeffektivitet och pris är högsta prioritet. Det är inte den bästa datorn för den som multitaskar mycket. Men för den som vill ha en kompetent maskin för surfning och dokumentshantering i kombination med bra batteritid är det ett bra val. Den här datorn kan trotsallt stoltsera med den bästa batteritiden vid videouppspelning vi sett fram till idag på strax över fem timmar. Vid surfning faller datorn precis kort om att uppnå sex timmar.

Datorn har överlag bra byggkvalité men skärmens gångjärn hade gärna fått vara bättre, men i prisklassen 4 000 kronor och nedåt känns datorn som en av de mer kvalitativa. Det är den tjockast datorn i testet på 28 – 35 millimeter i profil och den väger nästan 1,5 kilogram. Skärmen har likt Acer V5-171 en glansig ytbeläggning och samma ljusstyrka, vilket även här kan göra det svårt att använda datorn ute i direkt solljus.

Tangentbordet känns riktigt bra att skriva på men vi lyckas inte komma helt överens med layouten. Någonting vi faktiskt klarade av på den andra 11,6-tummaren i testet, Acer V5-171, men det är högst subjektivt. Pekplattan känns även den bra att använda med låg friktion men den är riktigt liten, vilket undertecknad märkte av vid använding. Trots den begränsade storleken finns det gott om stöd för gester som vi lyckades bemästra relativt fort, men återigen kan storleken på pekplattan göra gesterna svåranvända. Pekplattans inbyggda knappar kräver dessutom ovanligtNordicHardware_award_MestForPengarna_Orange mycket kraft att trycka ned vilket vi tror kan vara ett problem för vissa användare.

Även om datorn kommer med sina brister är vi överlag riktigt positivt inställda till Asus Eee Pc 1225B. Prestandan spelar inte i samma liga som övriga datorer i testet men helhetsintrycket är trots allt bra. Med ett pris som i skrivande stund ligger på strax under 4 000 kronor är det här datorn som ger mest för pengarna – speciellt sett till batteritiden.

Fördelar:
+ Bäst batteritid i testet, bland det bästa vi stött på hittills
+ Tangentbord med bra egenskaper
+ Låg ljudnivå och sval, oavsett belastning
+ Bra anslutningsmöjligheter
+ Priset, billigast i testet

Nackdelar:
– Väldigt låg prestanda, kan bli problem vid multitasking och speciellt vid intensiva applikationer
– Medelmåttig skärm med dåliga betraktningsvinklar
– Liten pekplatta gör gester svåranvända, hårdare motstånd vid nedtryckning av knapparna än det normala
– Mäter upp till 35 millimeter i profil och väger 1,5 kilogram, stort och tungt för en 11,6-tums dator

Asus Eee Pc 1225B passar användare som:
Söker en liten och mobil dator med batteritid utöver det vanliga
Vill ha en dator som fungerar bra att skriva på
Är i behov av datorns lagringsutrymme
Är i behov av många anslutningsplatser
Vill ha en dator med lågljudnivå och är sval oavsett belastningstyp

Asus Eee Pc 1225B passar inte användare som:
Ställer krav på prestandan i sin dator
Vill ha ett SSD-baserat och responsivt system
Vill ha en dator med bra skärm och betraktningsvinklar
Vill ha en dator med hög kvalitetskänsla
Söker ett portabel system för spel

Lägsta pris på prisjakt.se:

Samsung 535U3C-A01

535U3C är en av två så kallade ultrathins som finns tillgängliga i Sverige och vad det innebär är i princip en ultrabook byggd på en AMD-plattform. Den strömsnåla AMD A6-4455M erbjöd som väntat inte mycket processorprestanda men det är fortfarande en stor skillnad mot deras Brazos-plattform. Prestandan är tillräcklig för att vi inte ska märka av det vid användning men vid tyngre multitasking kan brist på beräkningskraft bli uppenbart. Samsung har även strypt processorn så att den aldrig kan utnyttja sitt turboläge. Processorn är låst till 2,1 gigahertz oavsett om det handlar om enkeltrådade eller flertrådade applikationer. Datorn kommer med 4 gigabytes RAM-minne i en enkanalskonfiguration som tyvärr sänker grafikprestandan till ungefär samma nivå som Intel HD 3000. För de flesta spel är detta inte tillräckligt, men för många indie-titlar och äldre spel bör man klara sig ganska väl. Noterbart är att man får ett stort prestandalyft av att stoppa i en extra minnessticka i datorn. Något som dock även ökar på totalpriset.

Konstruktionen känns överlag solid som trots vissa plastiga inslag ger en bra helhetskänsla. Den är med profilmåttet 17,6 millimeter den tunnaste datorn i testet, om än med liten marginal. Skärmen hamnar på en sista plats på nästan alla punkter i våra tester, speciellt svartnivån är så hög att svarta färger har lätt att upplevas som för gråa. Men den står ut på två punkter: ytan är matt och ljusstyrkan ligger på 300 nits. Någonting som är väldigt ovanligt i en dator i den här prisklassen. Det här gör att datorn fungerar bättre än övriga kandidater i direkt solljus, vilket inte är fel när vi faktiskt pratar om bärbara datorer.

Tangentbordet kommer med god slaglängd, men återkopplingen hade gärna fått vara lite bättre. För en ultratunn dator är det riktigt bra och har fungerat bra för undertecknad att skriva stora delar av det här testet på. Pekplattan har lite mer friktion än de andra datorerna, men i sann Samsung-anda fungerar gester sömlöst och det är för oss ett stort plus i kanten. För omväxlings skull kommer den även med två dedikerade musknappar vilket vi tror uppskattas bland många av våra läsare.

NordicHardware_award_Rekommenderar_BlueBatteritiden är näst sämst i vår jämförelse men i förhållande till många ultrabooks vi testet är det ändå ett godkänt resultat. Datorn håller bra temperaturer på undersidan så den går att sitta med i knät. Ljudnivån är samtidigt riktigt bra men går som väntat upp vid tyngre belastning. Med ett pris på 5 700 kronor är det en av de mest prisvärda produkterna i det ultratunna segmentet, som ger ett liknande intryck som de dyrare varianterna med Intel-baserad plattform. Är man på jakt efter en mobil och välbalanserad dator till ett slagkraftigt pris, kan vi rekommendera Samsung 535U3C.

Fördelar:
+ Matt och ljusstark skärm passar bra för användning utomhus
+ Bra tangentbord och pekplatta med gester
+ Bra anslutningsmöjligheter
+ Godkänd batteritid
+ Överlag bra konstruktion, med mindre plastiga inslag
+ Sval vid surfning och videouppspelning
+ Priset

Nackdelar:
– Låg prestanda, kan bli problem för vissa användare
– Skärmens övriga egenskaper och höga svärta
– Blir högljudd vid tung belastning
– Batteritiden kunde varit lite bättre

Samsung 535U3C passar användare som:
Vill ha en ljusstark skärm med matt yta som fungerar att använda utomhus i direkt solljus
Söker en dator med bra batteritid
Skriver snabbt och hanterar mycket text
Är i behov av datorns lagringsutrymme
Är i behov av många anslutningsplatser
Vill ha en dator med bra kvalitetskänsla

Samsung 535U3C passar inte användare som:
Framförallt söker en mobil dator med batteritid utöver det vanliga
Vill ha ett SSD-baserat och responsivt system
Vill ha en dator med bra skärm och betraktningsvinklar
Söker ett portabel system för spel

Lägsta pris på prisjakt.se:

Asus Zenbook UX32A-R3001V

Vi har tidigare hyllat Asus Zenbook UX32VD i testlabbet. Delvis för att den är prisvärd i förhållande till sina komponenter, med skärmen som skarpast lysande stjärna, men man får även ett riktigt bra helhetsintryck. Asus UX32A kommer med exakt samma chassi och det som skiljer är att vi får en svagare processor, inget dedikerat grafikkort och en lägre upplöst skärm med TN-panel. Men det är den bästa skärmen i testet och håller hög klass för att vara TN-baserad. Betraktningsvinklarna är bra och den låga svärtan gör att färgen svart faktiskt ser svart ut. Skärmen har även en matt yta och en ljusstyrka på 236,8 nits. Är skärmen en prioritet, är det Asus UX32A som gäller i dagens jämförelse.

Även om processorn Core i3-2367M inte levererar särskilt hög prestanda i våra tester, är det här ingenting vi märker av vid användning. Konstruktionen på datorn är riktigt bra då den bygger på en blandning av aluminium och komposit, endast på undersidan känner vi att chassit sviktar inåt en aning, men då är vi också petiga. Vet man inte om att datorn delvis är byggd i komposit är det en detalj man lätt missar.

Det fungerar riktigt bra att skriva på tangentbordet med sin goda slaglängd och återkoppling. Det gör tangentbordet till ett av de bästa i det ultratunna segmentet och det är dessutom bakgrundsbelyst. Pekplattan känns även den bra och det verkar som att Asus börjat få sina drivrutiner till en acceptabel nivå. Nu går även gester att använda utan frustration. Just pekplattans gestfunktioner var vårt stora klagomål med tidigare Zenbooks. Men om vi ska klaga på någonting idag så är det anslutningsmöjligheterna. Detta kompenserar Asus med genom att skicka med en USB till Ethernet-adapter, samt en Mini-VGA till VGA. Vi får även med samma snygga fodral som till övriga Zenbooks.

NordicHardware_award_Bast_i_test_DarkredAtt använda datorn på språng blir inga problem med dess batteritid som delar en andraplacering tillsammans med HP Envy 6. I vårt videouppspelningstest får vi ut ungefär fyra timmar och i vårt webbläsartest runt fem timmar. Datorn håller ganska låg ljudnivå och temperaturerna är riktigt bra, speciellt på undersidan. Även om det är den dyraste datorn i testet på 7 000 kronor, är det utan tvivel den bästa. Är du ute efter en ultratunn dator och inte ställer allt för höga krav på prestandan kan du inte gå fel med Asus Zenbook UX32A.

Fördelar:
+ Överlag bäst skärm i testet, med bra betraktningsvinklar och ljusstyrka
+ Riktigt bra tangentbord med bakgrundsbelysning
+ Stor pekplatta med bra funktioner för gester
+ Hög byggkvalitet, speciellt med priset i åtanke
+ Datorn blir mer responsiv med tiden, tack vare SSD-cachelösningen
+ Bra batteritid
+ Bra medföljande tillbehör och accessoarer

Nackdelar:
– En av de sämre processorerna i ultrabook-klassen
– Sämst anslutningsmöjligheter, kompenseras delvis med medföljande adaptrar
– Kan bli högljudd vid tung belastning

Asus Zenbook UX32A passar användare som:
Söker en dator med bra batteritid
Söker en dator med en skärm utöver det vanliga
Skriver snabbt och hanterar mycket text
Är i behov av datorns lagringsutrymme
Vill ha en dator med hög kvalitetskänsla

Asus Zenbook UX32A passar inte användare som:
Är i behov av många anslutningsplatser
Vill ha ett SSD-baserat och responsivt system
Vill ha en dator med exemplarisk skärm och betraktningsvinklar
Söker ett portabelt system för spel

Lägsta pris på prisjakt.se:

HP Envy 6-1010eo “Sleekbook”

Det finns en ultrathin som fått mer uppmärksamhet än andra i media och det är HP Envy 6 “Sleekbook”. HP kallar alla sina ultrabook-liknande datorer som inte passar in i segmentet av ett eller annat skäl för sleekbook. Likt Samsung 535U3C kommer datorn med processorn AMD A6-4455M men HP har till skillnad från Samsung inte strypt sin processor så den kan arbeta i upp till 2,6 gigahertz vilket ger bättre prestanda än konkurrenten. Tyvärr tyngs datorn ned av den medföljande mjukvaran och gör att det upplevs segt. Detta går att rätta till genom en ominstallation eller att avinstallera onödiga applikationer, men att skeppa en dator med denna typen av bloatware är fel.

Byggkvalitén är överlag bra på datorn, men vi märker tydligt hur tangentbordet sviktar inåt när vi använder det. Tangentbordet i övrigt känns bra att skriva på, men värt att notera har HP ändrat om med funktionsknapparna. För att sänka och höja skärmens ljusstyrka eller volym räcker det med att tryck på rätt F-knapp. För att använda F1 till F12 som vanligt måste FN-knappen tryckas ned samtidigt. Pekplattan har en ringformad yta som ser bra ut i olika ljusförhållanden, men leder tyvärr till ökad friktion. Det fungerar inte heller särskilt bra att använda gester och de inbyggda knapparna känns mosiga.

Skärmen ger någorlunda bra svärta och färgkorrekthet, men det märks att den har låg ljusstyrka och glansig yta. Det här gör att skärmen är den sämst lämpade i testet för att användas utomhus. Med dess 15,6-tums storlek och en vikt på nästan 2,1 kilogram är det även den tyngsta datorn i testet, vilket även gör den mindre mobil än de andra alternativen. Men för den som absolut vill ha en 15,6-tummare är det ett bra alternativ då den generellt väger mindre än andra datorer med samma skärmstorlek.

Batteritiden är bra och ligger på en liknande nivå som Asus UX32A med videouppspelning på runt fyra timmar och fem timmar i NordicHardwares webbläsartest. Ljudnivån ligger dock konstant på 34 decibel vid enkla uppgifter som surfning, datorn låter med andra ord konstant. Trots detta blir datorn även ganska varm och speciellt på undersidan. Räddningen för HP Envy 6 är priset som ligger på låga 5 400 kronor. Är det en tunn och förhållandevis lätt 15,6-tummare man är ute efter, är det ett intressant alternativ trots dess skavanker.

Fördelar:
+ Riktigt bra tangentbord med bakgrundsbelysning
+ Bra anslutningsmöjligheter
+ Bra batteritid
+ Överlag bra konstruktion, bortsett från tangentbordet
+ Priset

Nackdelar:
– Låg prestanda, kan bli problem för vissa användare
– Onödigt mycket friktion på pekplattan, gester är svåranvända och de inbyggda knapparna känns mosiga
– Ljussvag och glansig skärm gör inte datorn optimal för användning utomhus
– Hög ljudnivå och varm, även vid låg belastning

HP Envy 6 “Sleekbook” passar användare som:
Söker en dator med bra batteritid
Skriver snabbt och hanterar mycket text
Är i behov av datorns lagringsutrymme
Är i behov av många anslutningsplatser
Vill ha en dator med bra kvalitetskänsla

HP Envy 6 “Sleekbook” passar inte användare som:
Söker en dator med bra skärm, HP Envy 6 är sämst lämpad i testet för utomhusanvändning
Söker en dator med låg ljudnivå och som inte blir varm
Vill ha ett SSD-baserat och responsivt system
Vill ha en dator med bra skärm och betraktningsvinklar
Söker ett portabel system för spel

Lägsta pris på prisjakt.se:

Subscribe
Notifiera vid
13 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
ctrl
ctrl
12 Årtal sedan

Köpte en Samsung 535 och den fungerar. Men har nu sett att Intel versionen med ivy kostar 5990 på många ställen nu. Lite typiskt. Aja blir ssd till den sen, kanske ett 4gb minne med.

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

Mycket intressant test tycker jag personligen. Datorer i denna prisklassen får man ofta frågor om från bekanta och det är skönt att se att det faktiskt finns riktigt vettiga maskiner även lite lägre ner i prisklasserna för ultraportabla.
Fokuset på SSD-uppgradering är ju också viktigt, finns ju ingen bättre uppgradering man kan göra i en bärbar idag.
Skulle faktiskt vilja testa en Brazos-netbook också. Kommer med fasa ihåg hur den första generationens Atom-netbooks presterade.. hugaligen.. 😛

ctrl
ctrl
12 Årtal sedan

Just att uppgradera hd kan vara ett äventyr i denna kategorin. Vissa behöver man nästan skruva isär helt.

-Tjalve-
-Tjalve-
12 Årtal sedan

Jo vissa ska ju till och med ha 1,8″ diskar. Och då blir det dyrt när vi ska köpa SSD 🙁

McKinley
12 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]Kommer med fasa ihåg hur den första generationens Atom-netbooks presterade.. hugaligen.. :P[/quote]

Jag har fortfarande en skräpandes i hemmet efter att ha tecknat Telenor mobilt bredband. Fy säger jag bara!

Robert Sydbrink
Robert Sydbrink
12 Årtal sedan

Har ganska nyligen köpt en variant av Samsungen. Den hade redan en extra minnesmodul, 6Gb totalt. Köpte en SSD direkt och det vart en enorm skillnad.
För övrigt presterar datorn bra med amd prollen. Känns kvick överlag och kan spela wow och d3 på acceptabel snygg nivå.

Rickard bb
Rickard bb
12 Årtal sedan

Hur kan samsungs 128 GB-disk vara dyrare per GB än exempelvis Crucial :D?

Marquzz
12 Årtal sedan

Väldigt bra och genomgående test! Tråkigt att AMD inte infriar förväntningarna. Men som nån skrev, med snabbt minne i DC så blir den kanske roligare, finns ju 1600Mhz SO-DIMM nuförtiden

Mordin Solus
Mordin Solus
12 Årtal sedan

Har införskaffat en Samsung 535U3C-A01. Satte i en Samsung 830 128GB SSD samt 4GB RAM till. Har nu en riktigt trevlig liten dator att leka med som jag är supernöjd med. Rekommenderas varmt!

Marquzz
12 Årtal sedan

Köpte en Samsung NP530U3C-A01SE till Svärmor igår. Mycket trevlig liten dator. Dock är slaglängden på tangentbordet i det kortaste laget, men det får man väl ta om man ska ha en sån tunn dator. Annars är det en väldigt prisvärd dator, gav 6 lax för den på Webhallen.