Intel ultrabook mot AMD
Innan vi börja brottas med våra fem testkandidater ska vi gå igenom skillnaderna Intel ultrabook och AMD ultrathin där det råder en hel del oklarheter. Intel tillkännagav i mitten på förra året ultrabooken som företaget hoppas på ska väcka nytt liv i PC-marknaden och öka försäljningen av deras processorer. På senare år har våra bärbara datorer haft så hög prestanda att det för många inte funnits en anledning att köpa nytt förrän deras nuvarande datorn gått sönder. Lösningen på problemet är enligt Intel datorer med högre funktionalitet, snyggare och tunnare designer som verkligen är mobila.
Första generationen satte krav på en del säkerhetsfunktioner från Intel. Snabb uppstart från viloläge, en tunn design och slutligen minst fem timmars batteritid med industristandarden Bapco Mobilemark som i ärlighetens namn är ett väldigt missvisande och minst sagt orealistiskt test. I det rekommenderade fältet skulle en ultrabook ha minst åtta timmar batteritid i samma test men det finns ingen logotyp från Intel som säger att en dator lever upp till deras rekommenderade standard. Det finns alltså inget riktigt incitament för datortillverkare att anstränga sig för att nå upp till rekommendationen.
Andra generationen blev en vidareutveckling med samma krav som tidigare och några tillägg. Nytt är kravet på höghastighetsgränssnitten USB 3.0 och/eller Intel Thunderbolt. Men viktigast är Responsive While Active och det är precis vad det låter som. För att uppfylla det kriteriet måste en ultrabook komma med en SSD-enhet alternativt en mekanisk hårddisk med en SSD-cachelösning. Bland de rekommenderade kraven finns nu även Intel Widi som de flesta ultrabooksen kommer med. Pull Updates finns också med på listan, det vill säga att hämta uppdateringar av exempelvis mail och sociala medier när datorn är i viloläge. Slutligen har vi pekskärmsstöd och diverse sensorer som kommer bli vanligare i samband med Windows 8 som lanseras senare denna månad.
AMD ultrathin – Vägledning utan krav
Folk pratar ofta om AMD ultrathin som ett alternativ till Intel ultrabook men sanningen är att ultrathin saknar en konkret innebörd. AMD skriver ofta själva “ultrathin” med citationstecken i sina egna presentationer. Ultrathin är ett sätt för AMD att kontra ultrabooks och det gör företaget genom att erbjuda processorer med samma eller liknande strömförbrukning och värmeutveckling. Men AMD saknar helt riktlinjer för tillverkarna och det finns ingen fin liten klisterlapp som visar att datorn är en certifierad ultrathin.
Vi har frågat AMD om innebörden bakom ultrathin och svaret är att de inte sätter några krav på varken design eller specifikationer. Däremot så hjälper företaget tillverkarna att designa och utveckla system med en profil på runt 18 millimeter. Som AMD själva uttrycker det ger de tillverkarna vägledning utan restriktioner för att deras partners enklare ska kunna differentiera sig mot sina konkurrenter på marknaden.
Vad de flesta tillverkarna valt att göra är att ta en ultrabook och byta ut innandömet till en AMD-plattform istället. På så sätt kan datortillverkarna sälja i princip exakt samma dator till ett lägre pris. En klar nackdel är att ingen ultrathin vad vi känner till skeppas med en SSD-enhet förinstallerad och AMD har inte heller någon cachningsfunktion inbyggt i sin plattform.
Samsung 535U3C och HP Envy 6 – Två ultrabook-alternativ med AMD A6-4455M
Fördelen är priset och för testet idag har vi de två datorer som säljs i Sverige med processorn AMD A6-4455M, vid namn HP Envy 6 Sleekbook och Samsung 535U3C-A01. I skrivande stund kostar båda datorer cirka 5 500 kronor och är förutom processorplattformen och lagringen helt identiska med HP Envy 6 Ultrabook och Samsung 530U3C-A01.
Köpte en Samsung 535 och den fungerar. Men har nu sett att Intel versionen med ivy kostar 5990 på många ställen nu. Lite typiskt. Aja blir ssd till den sen, kanske ett 4gb minne med.
Mycket intressant test tycker jag personligen. Datorer i denna prisklassen får man ofta frågor om från bekanta och det är skönt att se att det faktiskt finns riktigt vettiga maskiner även lite lägre ner i prisklasserna för ultraportabla.
Fokuset på SSD-uppgradering är ju också viktigt, finns ju ingen bättre uppgradering man kan göra i en bärbar idag.
Skulle faktiskt vilja testa en Brazos-netbook också. Kommer med fasa ihåg hur den första generationens Atom-netbooks presterade.. hugaligen.. 😛
Just att uppgradera hd kan vara ett äventyr i denna kategorin. Vissa behöver man nästan skruva isär helt.
Jo vissa ska ju till och med ha 1,8″ diskar. Och då blir det dyrt när vi ska köpa SSD 🙁
[quote name=”Anton Karmehed”]Kommer med fasa ihåg hur den första generationens Atom-netbooks presterade.. hugaligen.. :P[/quote]
Jag har fortfarande en skräpandes i hemmet efter att ha tecknat Telenor mobilt bredband. Fy säger jag bara!
[quote name=”ctrl”]Just att uppgradera hd kan vara ett äventyr i denna kategorin. Vissa behöver man nästan skruva isär helt.[/quote]Tur att vi skruvar sönder allt vi får hem då 😉 [quote name=”-Tjalve-“]Jo vissa ska ju till och med ha 1,8” diskar. Och då blir det dyrt när vi ska köpa SSD :([/quote]Samtliga datorer använder sig av en 2,5″-hårddisk 🙂 Hårddiskarna i Acer V5-171 och Asus 1225B har en profil på 9,5 millimeter. Samsung 535U3B, Asus UX32A och HP Envy 6 använder sig faktiskt av exakt samma modell: Hitachi HTS545050A7E380, som har en profil på 7 millimeter. Uppdaterar testet med den här… Läs hela »
Har ganska nyligen köpt en variant av Samsungen. Den hade redan en extra minnesmodul, 6Gb totalt. Köpte en SSD direkt och det vart en enorm skillnad.
För övrigt presterar datorn bra med amd prollen. Känns kvick överlag och kan spela wow och d3 på acceptabel snygg nivå.
[quote name=”Robert Sydbrink”]Har ganska nyligen köpt en variant av Samsungen. Den hade redan en extra minnesmodul, 6Gb totalt. Köpte en SSD direkt och det vart en enorm skillnad.
För övrigt presterar datorn bra med amd prollen. Känns kvick överlag och kan spela wow och d3 på acceptabel snygg nivå.[/quote]
Kul att höra! Vi har faktiskt en artikel på gång där vi testat Samsung 535U3C och HP Envy 6 med Dual-channel minne 🙂 Skillnaden är verkligen som dag och natt i spel.
Hur kan samsungs 128 GB-disk vara dyrare per GB än exempelvis Crucial :D?
[quote name=”Rickard bb”]Hur kan samsungs 128 GB-disk vara dyrare per GB än exempelvis Crucial :D?[/quote]
Priserna har ändrats sedan jag gjorde uträkningarna, kanske borde ta bort “Pris per GB”… 😛
Väldigt bra och genomgående test! Tråkigt att AMD inte infriar förväntningarna. Men som nån skrev, med snabbt minne i DC så blir den kanske roligare, finns ju 1600Mhz SO-DIMM nuförtiden
Har införskaffat en Samsung 535U3C-A01. Satte i en Samsung 830 128GB SSD samt 4GB RAM till. Har nu en riktigt trevlig liten dator att leka med som jag är supernöjd med. Rekommenderas varmt!
Köpte en Samsung NP530U3C-A01SE till Svärmor igår. Mycket trevlig liten dator. Dock är slaglängden på tangentbordet i det kortaste laget, men det får man väl ta om man ska ha en sån tunn dator. Annars är det en väldigt prisvärd dator, gav 6 lax för den på Webhallen.