October 31, 2003
Cool tråd asså... senaste inlägg 28 sept 2003.
Men nu så ska jag fråga en sak:
det här med supraledare å så...
equipment: oändlig superfet strömkälla, lysdiod som det står (12 v , 200 mAh) på, ögon.
som jag har läst så går det bara ström och ingen spänning genom en supraledare ?
alltså 0v ?
Hur fungerar dioden då ?
fan... läste några inlägg upp här att det inte behövs lika mycket spänning som det står angivet på apparaten... att det fungerar ändå...
Well ? hur funkar det ?
WEE THIS TOPIC IS ALIVE !!!
October 8, 2003
Kan bara inte hålla mig ifrån att svara, fastän tråden är i skymningslandet.
Dioden kommer att blinka till fort som f-n och sedan brinna upp. Antag att du har 15V från spänningsagget, du har inget spänningsfall i ledaren men det har du över dioden. Dioden kan vi anta ha 0 i R, annars är det ju ingen vits med supraledarna. Då kommer strömmen igenom dioden att gå mot oändligheten och dioden kommer att gå mot sopkorgen.
Din spec på dioden visar också hur fel en ovanstående författare har då han påstår att det inte går att köra dioder med 12V. Det finns ju väldigt många olika sorter.
Din andra fråga. Ta en mobiltelefon t.ex. Du har ett batteri som ger... säg 5V för enkelhetens skull. Digitalkretsarna i mobiltelefonen har t.ex. 3.3V operationsspänning. Då kan man t.ex. stabilisera spänningen från batteriet till 3.3V (återstående blir värme) När spänningen i batteriet sjunker under 3.3V så slutar telefonen att fungera.
Måste passa på att slå ett slag för MDH när ni andra skrutit så mycket om era skolor.
March 21, 2004
Hmmmom jag inte missminner mig från mina gamla el-lektioner så är det nog överströmmen som sköt säkringen, pga den mindre spänningen.
Säg att hubben behöver 30 W.
Säkringen tål 3A i hubben.
strömkälla 1 kan lev. 12 V 3A vilket ger max 12*3=36 W Inga problem allting fungerar.
strömkälla 2 kan lev. 8 V 5A vilket ger max 8*5=40 W
MEN:
Hubben behöver 30 W och då 30 W ger vid en spänning på 8V (30/8=) 3,75A så blåser säkringen då den inte klarar mer än 3A
Rätt ??
Edit:
Bara för att skryta lite så kan jag ju säga att en av mina gymnasieuppgifter var att räkna ut verkningsgrad på ett kärnkraftsverks ångsystem... hehe... har mardrömmar om detta än... :cy:
January 4, 2001
Starscream wrote: Finns det nån sida där det står om omvandling från t.ex V till mV, W till mW o.s.v?
Måste lära mig det.
http://www.susning.nu/Enhetsprefix
:worshipp: susning.nu :worshipp:
May 21, 2004
koopa wrote: hmm, nu när jag mätte igen hade jag visst ca: 200kohm =/ men det blir ändå: 2mille volt, på tungan hade jag 20kohm och det blir 200000V. men en ström kan vara farlig redan vid 50mA om den går genom hjärtat.
för att räkna ut så använder man ohms lag som e U=R*I
Har gått 3 årigt el program gren automation men iaf måste kommerntera inlägget....(var 2 år sen jag slutade) har för mig att det gränsen ligger redan vid 30 mA? Har jag fel...
October 7, 2002
GRATIS e-bok om ellära:
http://www.ibiblio.org/obp/ele.....cCircuits/
Välskriven på "lättfattlig" engelska
EDIT: har hunnit läsa några kapitel och den är riktigt riktigt bra. Bättre än jag trodde den skulle vara när jag gav länken till tråden. Rekommenderas STARKT, det allra bästa är att den verkar riktigt heltäckande dessutom (jag har läst 3 kapitel av cirka 12 i första delen, och där är sex delar...). Går in på såväl likström, växelström, halvledare, digitalteknik, experiment...
November 27, 2003
pumping_iron wrote: men en ström kan vara farlig redan vid 50mA om den går genom hjärtat.
Har gått 3 årigt el program gren automation men iaf måste kommerntera inlägget....(var 2 år sen jag slutade) har för mig att det gränsen ligger redan vid 30 mA? Har jag fel...
Döda kan den redan vid 20 mA såvitt jag vet 🙄 .
BTW: suverän tråd!
//Andreas
July 27, 2004
Okej, detta blir den första av en serie detaljkommentarer till tidigare inlägg i denna tråd...
TERdON wrote: [quote=Mannequin]ursäkta min brutala okunskap men exakt vad är "Watt"?
Watt, W, är enheten för effekt (dvs energi/tidsenhet).
Vill man vara korrekt (vilket man förstås vill) så är Watt efternamnet på den person som gett namn åt enheten watt, som betecknas W.
Hajade ni detaljerna?
Enheter vars namn bygger på egennamn skrivs med liten begynnelsebokstav när man skriver ut dem, men förkortas med stor bokstav.
Exempel: volt, V, ampere, A, pascal, Pa, ...
(Och, för tydlighets skull, 1 W = 1 J/s.)
/Olle
July 27, 2004
Kamelryttarn wrote: ... På orginalnätdelen står det kanske 12V 600mA. ... Men kunden tror man är dum i huvvet när man försöker ge dom en nätdel märkt 12V 1200mA.
- Ånej, pojkvasker. Mig lurar du inte. Ser du inte att den där ger för många ampere. Tänker du grilla mitt stackars modem.
I själva verker kommer den större nätdelen funka minst lika bra som orginalnätdelen.
Huruvida modemet blir grillat beror ju på om den kraftigare nätdelen har spänningsreglering eller inte. Utan spänningsreglering kan det kraftigare aggregatet mycket väl "grilla" modemet.
Jag har själv fått montera spänningsreglering i ett oreglerat nätaggregat som användes att ladda ett batteri parallellt med att driva en apparat.
Batteriet (som var av udda modell) hade en nominell spänning på ca 9V. Jag räknade ut att optimal laddningsspänning var 11,2V, nätaggregatet var märkt 12V och gav ca 17V tomgångsspänning.
Att ladda batteriet med 17V var rena misshandeln, och det dyra batteriet fick helt riktigt en väldigt kort livslängd.
I det här fallet roade jag mej med att konstruera en helt egen regleringskrets med en zenerdiod, några resistorer och en liten kylfläkt som aktiva komponenter. Denna krets begränsade såväl max laddningsspänning som laddningsströmmen till värden optimerade för batteriet.
Det skrämmande i sammanhanget är att nätaggregatet levererades som original till apparaten (en liten dosa för elstimulering av muskler i samband med akupunktur, något som används av sjukgymnaster). Den här typen av produkter har stränga lagkrav på funktion och effekt, och att en sån här flagrant miss i avsikt att kapa lite kostnader (någon tia billigare nätaggregat till en apparat som kostar flera tusen) är enligt mej en stor plump i protokollet.
/Olle
July 27, 2004
koopa wrote: ... jag har mätt mig själv med en ohmmeter och jag har ca: 800kohm ... (du har något lägre resistans på tungan eller om du har doppat fingrarna i saltvatten...)
Hudens impedans är både resistiv och kapacitiv, så impedansen sjunker när frekvensen ökar.
En ohmmeter använder som regel likström, och då är torr hud väldigt resistiv. För att få bästa kontakt kan man kombinera flera metoder;
1) Skrapa av lite av det torra hornlagret ytterst.
2) Fukta, gärna med jonhaltig vätska (saltvatten) eller gel.
3) Använda kontaktytor av silver-silverklorid, som ger optimala elektriska egenskaper mot huden.
... när jag mätte igen hade jag visst ca: 200kohm =/ men det blir ändå: 2mille volt, ...
Det blir två millivolt.
mille = tusen
milli = tusendel
... men en ström kan vara farlig redan vid 50mA om den går genom hjärtat.
80 mikroampere växelström genom hjärtat är tillräckligt för att skapa hjärtflimmer, vilket är direkt dödligt.
/Olle
July 27, 2004
TERdON wrote: Även om du har en supraledande belastning i verkligheten kommer vi dock aldrig att lyckas komma till det här läget i praktiken - pga spänningkällans inre resistans...
Nu ska du inte vara så pessimistisk.
Man har ju redan testat att använda ringformade supraledare till att lagra energi.
Med hjälp av induktiv koppling induceras en ström i supraledaren. Denna ström snurrar då runt i ledaren i "oändlig" tid tills man, återigen med induktans, bromsar upp den och tar tillvara energin (minus effektförlusterna i kopplingen).
Att där finns en energi är lätt att inse om man betänker att strömmen är elektroner som rör sej. Elektronerna har en massa, och när massan förflyttar sej finns rörelseenergi.
/Olle
2 Guest(s)