Grafikkortsmarknaden är mycket aktiv idag, ingen har nog undgått den uppmärksamhet som grafikkort fått den senaste tiden. De två stora spelarna på marknaden, och ska vi vara helt ärliga de enda två spelarna om vi talar om grafikkort för hemanvändare, är nVidia och ATi.
nVidia och ATi vill givetvis täcka upp så stora delar av marknaden som möjligt. Därmed har vi sett att de numera lanserar fler och fler olika versioner av varje grafikkort de släpper. Att släppa många versioner av samma kort kan skapa problem, något som vi såg redan när nVidia släppte GeForce4 Ti4800SE: ett kort som var långsammare än ett Ti4600. Ganska motsägelsefullt eller hur?
Men håll i er för i vinter har det blivit många snäpp svårare.
Pro, Ultra, XT,
LE, SE är suffix som de flesta av oss blivit bekanta med på olika
sätt och vis. Dock har grafikkortstillverkarna börjat använda
rätt tråkiga metoder när de väljer vad ett kort ska heta.
Vi början med att ta en titt på ATi respektive nVidias nuvarande
lineups. Lägg märke till att vi rankar korten efter deras prestanda.
(I listan har vi deras nuvarande och föregående generation av kort.)
- Radeon 9200 SE
- Radeon 9000
- Radeon 9200
- Radeon 9000 Pro
- Radeon 9200 Pro
- Radeon 9100
- Radeon 9500
- Radeon 9600 SE
- Radeon 9600
- Radeon 9600 Pro
- Radeon 9800 SE
- Radeon 9500 Pro
- Radeon 9600 XT
- Radeon 9800
- Radeon 9700
- Radeon 9700 Pro
- Radeon 9800 Pro
- Radeon 9800 XT
Det här är alltså de officiella versionerna som finns av ATis senaste två generationer av grafikkort. För att göra livet ännu svårare för oss konsumenter finns det även ett par andra mindre officiella varianter som tex. Radeon 9200 LE, Radeon 9700 LE och Radeon 9800 LE. Faktum är att det också finns "LELE"-versioner av vissa kort. Hur dessa står sig i listan vet vi inte riktigt då vi inte hittar vettiga specifikationer.
Vidare är tex. placeringen av Radeon 9800 SE väldigt oklar i vår lista då kortet finns både med 128 och 256 bits minnesbuss vilket gör en enorm skillnad för prestandan.
En snabb titt på listan säger oss i alla fall en sak: vi kan inte avgöra prestanda enbart genom att titta på siffrorna. Ett Radeon 9000 kan beroende på suffix alltså vara snabbare än ett Radeon 9200 osv. Men det slutar inte här, det som vi hittills inte nämnt är minnesmängd. Ofta är det så att de kort som har mer minne också har långsammare minne.
Det finns arton officiella kort i ATis Radeon 9×00-serien. Ungefär tio kort för mycket om jag får säga mitt. Men det slutar inte här, ska vi dela upp korten efter minnesmängd, hastighetsavvikelser på minnet och de inofficiella "LE"-varianterna skulle vi nog kunna komma upp i 30 kort ungefär.
Något som vi talar mer om på nästa sida, och där ATi står lika skyldiga som nVidia, är användandet av "SE"-suffixet.
På nästa sida tar vi en titt på nVidias grafikkort och vad de kallas.
Vi inledde artikeln med att gnälla på nVidias Ti4800SE. GeForce 4 Ti-serien tillhör delvis den föregående generationen iom. 4800-korten.
- GeForce 4 Ti4200
- GeForce 4 Ti4200-8x
- GeForce 4 Ti4400
- GeForce 4 Ti4800 SE
- GeForce 4 Ti4600
- GeForce 4 Ti4800
Redan här ser vi konstigheter där ett 4800SE är långsammare än ett 4600. Idag ska vi dock i huvudsak koncentrera oss på FX-serien som ser ut som följande:
- GeForce FX 5200
- GeForce FX 5200 Ultra
- GeForce FX 5600 XT
- GeForce FX 5600
- GeForce FX 5700
- GeForce FX 5600 Ultra
- GeForce FX 5700 Ultra
- GeForce FX 5900 XT?
- GeForce FX 5800
- GeForce FX 5900 SE
- GeForce FX 5800 Ultra
- GeForce FX 5900
- GeForce FX 5900 Ultra
- GeForce FX 5950 Ultra
nVidia har bättrat sig något sen sist men vi ser fortfarande kort som "överlappar" varandra precis som med ATis. Tex. 5700 är sämre än 5600 Ultra. Ett dolt problem är också att vissa av korten på listan finns i två versioner. Tex. så finns det två revisioner av GeForce FX 5600 Ultra med olika klockfrekvenser. På kartongerna till korten finns det i nio fall av tio inget som avslöjar vilken revision det är i lådan. Samma sak gäller FX 5200 där det finns vissa kort med 64 bits minnesbuss och andra med 128 bits.
En fuling som nVidia lagt sig till med är XT-suffixet. ATi var först att använda suffixet och de gör det i betydelsen "eXTreme". I nVidias fall betyder det snarare "lågbudget" vilket ni kan se i listan. Detta kan leda antingen till att folk tror att XT även i nVidias fall står för "snabbare version" eller tvärt om att det i ATis fall (som med nVidia) står för "lågbudget". Oavsett vad är det knappast ett "schysst" drag.
Ytterligare ett sniket drag är att i princip ingen tillverkare skriver ut "SE" på sina 5900-kort. Dvs. om du går in och köper ett GeForce FX 5900 "icke-Ultra" idag så köper du i princip grisen i säcken. Antingen kan du få ett fint 5900 som går i 400/850 MHz eller om du har otur får du det markant långsammare 5900SE som går i 400/700 MHz istället.
Slutligen så har nVidia gjort en tvärvändning vad det gäller innebörden av "SE". För att illustrera det hela kan vi titta på GeForce 4 MX-serien.
- GeForce 4 MX 420
- GeForce 4 MX 440
- GeForce 4 MX 440 SE
- GeForce 4 MX 440-8x
- GeForce 4 MX 460
Kort sagt: SE har gått från att betyda "extra bra" till att betyda "något sämre". Den klassiska innebörden av SE är Special eller Second Edition och suffixet brukar, i sammanhang utaför grafikkortsmarknaden, vanligtvis också notera när något är bättre än den "vanliga versionen".
Ska vi då ta och summera det hela?
Vi har en djungel av grafikkort redan när vi bara tittar på de olika chip som finns tillgängliga från ATi och nVidia. Självklart växer denna djungel till en större regnskog då vi tar i åtanke alla de olika modeller från de olika tredjepartstillverkarna som finns tillgängliga.
Vi har vant oss vid att ATi kallar sina snabbare kort för "Pro" och att nVidia kallar sina "Ultra". Vissa tillverkare vänder på steken och lägger till ett "Ultra"-suffix på sitt Radeonkort eller vice versa. En annan sak vi sett är tillverkare som har "Ultra" i alla sina modellnamn. Ett exempel är ett 5900SE-kort som för närvarande säljs med en titel som innehåller Ultra. Eftersom inget på kartongen indikerar att det är ett "SE" utan där står bara "5900" så kan det ju vara lätt hänt att någon mindre insatt tar för givet att det är ett 5900 Ultra de har att göra med.
Andar fenomen som vi sett är att vissa tillverkare valde att kalla sina Ti4200-8x för Ti4280, detta är ju inte direkt vilseledande men nog är det ännu ett förvirringsmoment när man ska leta upp rätt kort i mängden.
Kort sagt: det som redan var krångligt blev genast krångligare.
Det är svårt även för tillverkarna att hålla reda på sina egna kort. Något som blivit uppenbart för oss vid samtal både med ATi, nVidia och deras tredjepartstillverkare. Inte helt sällan har de en felaktig uppfattning om tex. hur ett SE står sig mot ett "icke-SE" och vi har även varit med om att de helt enkelt inte vetat om vilka av de olika modellerna som de faktiskt tillverkar.
Att leta rätt i djungeln är som sagt svårt tom. för tillverkarna själva men även för oss redaktörer som är ovanligt insatta i ämnet är det ofta ganska svårt att ha en god överblick. Att detta innebär katastrof för konsumenten är inte svårt att lista ut. I vinter blir det ännu svårare iom. tillverkarnas både "XT"- och "SE"-serier.
Denna artikel är tänkt att fylla två syften; dels en förhoppning om att våra vänner bland tillverkare och återförsäljare faktiskt identifierar problemet och jobbar för att hjälpa till att lösa det men till stor del också för att hjälpa er läsare att hitta rätt. Kolla upp er fakta: vilka klockfrekvenser har kortet ni tänker köpa, hur mycket minne, vilken minnesbuss och så vidare. En bra idé är att inte ta för givet att det där 9800 eller 5900 är ett så himla bra köp. Om kortet är billigt finns det en stor chans att det är ett betydligt långsammare "SE"-kort. Ett tips är ju att försöka leta upp en recension på just det specifika kortet ni överväger att köpa. Ett annat är att fråga i tex. NordicHardwares forum, kanske har något köpt det kort som du funderar på.
Slutligen står vi i NH crew till förfogande då ni har frågor. Faktum är att NordicHardware är bland dem som recenserat flest grafikkort i hela världen under 2003 så förhoppningsvis besitter vi kunskap nog att hjälpa er i forumet.