Thermalright Venomous X
Först ut i dagens test är Thermalrights nya Venomous X. När Thermalright designade Venomous X så utgick de från deras Thermalright Ultra-120 eXtreme, som vi recenserade senaste vi tittade på kylare. Venomous X är försedd med 48 stycken aluminiumflänsar samt 6 stycken heatpipes. Ett problem som föregångaren till Venoumous X hade var just att det var väldigt dålig yta och finish på basen. Något som Thermalright verkligen har tagit åt sig och förbättrat, Venomous X kommer nämligen med en spegelblank bas. Thermalright har också gjort om monteringen lite, vilket vi går in på mer senare i texten. Man har också designat om kylflänsarna genom att minska avståndet mellan flänsarna för bättre luftflöde.
Thermalright har valt en relativt diskret svart förpackning med ett vågmönster på samt några tryck. Förpackningen ger ett väldigt exklusivt intryck, speciellt om man jämför mot den tråkiga bruna förpackningen de använde till deras TRUE. Anledningen till att jag gillar den här förpackningen speciellt är att den är inte så flashig som vissa kan vara. På lådan så finns det ett grönt tryck där det står “Venomous X”. Den här förpackningen är verkligen något som skulle fånga min uppmärksamhet när man kollar igenom en hylla. Thermalright har valt att skicka med fläktfästen för 2st fläktar samt montering för LGA 775 / 1156 / 1366 samt en liten tub av deras Chillfactor kylpasta och de vanliga manualerna. En sak som är värt att komma ihåg är att AM2 / AM2+ / AM3 montering inte följer med, men det kommer finnas att köpa till som tillbehör.
När man lyckas slita blicken från förpackningen och väl öppnat den så hittar vi först en stor svart låda som det står “Thermalright – Accessory pack” på, som namnet antyder så är det där man hittar alla monteringsdetaljer samt manualer. När man väl har plockat ur den så ligger kylaren nedstoppad i en frigolitform så den lär inte fara runt och bli skadad på färden.
Basen på Venomous X är otroligt blank, helt spegelblank och utan kännbara repor. Det märks verkligen att Thermalright har lagt ner tid på basen. Den är dock fortfarande konvex då det enligt Thermalright ska ge bättre temperaturer. Finishen på kylaren är väldigt bra. Ifall en kylare kan vara snygg så klassas verkligen Venomous X in som det.
Thermalright har valt att stansa in “Thermalright på toppen av Venomous X. Exakt likadant som man gjorde på Venomous X föregångare TRUE. Då Thermalright även har designat om kylflänsarna så ser det ut som taggar som går ut från kylaren.
Vi går vidare med monteringen av kylaren.
Montering Thermalright Venomous X
Thermalright har valt att skicka med montering för alla Intels moderna socklar, dvs LGA 775, 1156, 1366. De som sitter på ett AMD-system behöver dock inte oroa sig då AMD-montering finns att köpa till som tillbehör. Thermalright har valt att byta ut den gamla monteringen som de använde till deras Ultra-120 mot en helt ny. Den nya monteringen är väldigt lik den som Prolimatech skickade med deras Megahalems som vi testade senast.
Själva monteringen består av en backplate som man passar in, sedan skruvar man fast den med 4st distanser och passar in en ram som sitter runt CPU-sockeln. När de stegen är klara så är det bara att passa in kylaren och skruva fast den med bygeln. Thermalright har även försett Venomous X med en bult som man kan justera trycket på kylaren. Först skruvar man fast kylaren och efter det så kan man justera trycket mellan 40lbs till 70lbs.
Thermalrights Venomous X har dock samma problem som föregångaren Ultra-120 och även alla andra kylare som testas denna gång. På vissa moderkort så finns det en risk att kylaren eller fläktarna blockerar minnesplatser eller PCI-e platser. beroende på hur moderkortet är designat samt hur höga minnen man använder. Monteringen är ett steg i rätt riktning för Thermalright. Den är dock inte helt bra då man fortfarande kan vrida kylaren efter man skruvat åt den maximalt. Så även om trycket är högt kunde kylaren suttit stadigare.
Thermalright har tagit ett stort steg i rätt riktning med Venomous X. De största brister som föregångaren hade var just monteringen samt den dåliga finishen på basen. Thermalright har valt att utveckla en ny montering samt att basen nu är helt spegelblank och de skickar även med fästen för 2st fläktar. Viket man kan sammanfatta i att Thermalright nu verkligen är på rätt spår. Dock är de inte riktigt framme vid en felfria produkt än.