Cooler Master V10
På tredje plats har vi Cooler Masters flaggskep V10. V10 är en väldigt annorlunda kylare om man jämför med konventionella luftkylare som finns idag på marknaden. V10 använder nämligen sig av en liten 70W peltier för att klara av att hålla temperaturerna nere på extra låga nivåer. Enligt Cooler Master ska deras V10 klara av att kyla ner 200W+ värme med hjälp av deras hybridteknik (Värt att komma ihåg är att AMD’s Phenom II 965 utvecklar 125W och Intel i7 870 utvecklar 95W vid full belastning), frågan man då kan ställa är “Vid vilka temperaturer?”.
Kylaren har 6st heatpipes som sitter på den kalla sidan av peltiern och hjälper till att skyffla värmen från processorn. Värmen leds sedan vidare till 2st separata kylflänsar på kylaren. Man har även utrustat V10 med 4st separata heatpipes som kyler den varma sidan av peltiern. Cooler Master V10 har alltså hela 10st(!) heatpipes. Vilket är 4st mer än någon annan kylare på marknaden.
Cooler Master har valt att sälja sin V10 i en svart förpackning med en bild av kylaren på ovansidan samt alla specifikationer om kylaren på undersidan. De har även bilder på kylaren på sidorna av förpackningen.
När man öppnar förpackningen så ligger kylaren i en frigolitform och bredvid den så ligger alla tillbehör i ett annat fack i formen. Något som man upptäcker direkt när man öppnar förpackningen är att kylaren verkligen är enormt stor. Cooler Master har varit väldigt frikostiga här och valt att skicka med montering för alla moderna socklar, LGA 775 / 1156 / 1366 samt AM2 / AM2+ / AM3, vilket alltid uppskattas. Det ingår också 2st fläktar som kyler de två kylflänstornen. Cooler Master skickar även med en liten tub kylpasta.
Basen på kylaren är inte spegelblank men den håller hög finish där man varken kan se eller känna några repor. Cooler Master har varit snälla och skickat med 2st rödlysande LED-fläkta som beroende av temperaturen ändrar sina varvtal mellan 800 och 2400 RPM. Övrigt så är större delen av kylaren täckt av ett plastskal vilket gör att man inte ser så mycket av själva kylaren.
LED-fläktarna som Cooler Master skickar med kylaren lyser precis lagomt mycket. Så det syns ifall man har fönster på chassit men det är inte irriterande ifall man inte tycker om saker som lyser. Plastskalet som Cooler Master har försett kylaren med har fler funktioner. Först så styr det luften från fläkten och igenom kylflänsarna. Men det döljer också alla kylflänsar och heatpipes vilket gör att kylaren inte sticker ut så mycket.
Vi går vidare med monteringen av kylaren.
Montering Coolermaster V10
Även Cooler Master har valt att skicka med montering för alla moderna platformar med deras V10. Cooler Master V10 är den största kylaren både till måtten samt vikten sett. Den väger in på 1200 gram med fläktarna men utan monteringen. Så att montera kylaren med moderkortet på plats i chassit är inte att tänka på.
Monteringen på V10 skiljer sig ytterligare från alla andra kylare som testats här. Det vanligaste sättet som i princip alla tillverkare använder sig av är att man skruvar fast kylaren i en backplate eller i en ram. Cooler Master V10 går emot strömmen där och man monterar den genom att spänna fast kylaren på baksidan av moderkortet. Man skruvar först åt muttrarna med händerna sen har Coolermaster skickat med ett specialverktyg så man kan spänna åt det ordentligt med hjälp av en skruvmejsel.
V10 är en gigantisk kylare. Den överlappar alla fyra minnesplatser i vår testbädd så man kan bara glömma minnesmoduler med kraftiga kylflänsar om man använder denna kylare. Vissa minnen med små kylflänsar kan gå att använda ihop med kylaren men de flesta med kylflänsar fungerar tyvärr inte. Det finns också risk att kylaren inte passar i vissa chassin beroende på storleken och ifall man har 5,25-enheter, något som är ganska uppenbart av bilden ovan.