Testresultat
Speltester – 1080p
Vi sätter grafikkorten på prov i vårt testlabb där de får ta sig an vår testsvit med en rad olika spel. Här nedanför redovisas resultaten för standardupplösningen 1 920 x 1 080 pixlar, som också är den upplösning som de deltagande korten marknadsförs för.
Prestandatester 1440p
För att se hur långt vi kan pressa gränserna för mellanklasskorten skruvar vi även upp upplösningen till 2 560 x 1 440 pixlar. På pappret bör AMD:s högre minnesbandbredd för både R9 280 och R9 285 vara till deras fördel i dessa högre upplösningar, men frågan är hur stor skillad det faktiskt gör i praktiken.
NHMarks
För att få en enklare överblick över resultaten i respektive upplösning har vi sammanfattat resultaten från alla spel i vårt normaliserade poängsystem NHMarks. Resultaten från de olika speltesterna räknas ihop och balanseras utifrån hur krävande de är, för att på så sätt ge en bild av kortens genomsnittliga prestanda.
Observera att alla speltester inte räknas in i den här versionen av NHMarks – spelen Dragon Age: Inquisition, Alien: Isolation, Call of Duty: Advanced Warfare, Far Cry 4 och Middle-Earth: Shadow of Mordor räknas inte för att vi ska kunna jämföra med våra äldre grafikkort som testades innan dessa spel togs i bruk. Istället räknar vi bara med de spel som just nu används i Svenska grafikkortsguiden – Mellanklass, och där kan du också se en lista på exakt vilka tester som innefattas.
Powercolor visar framfötterna och knycker en förstaplats med sina 2 819 poäng, men det märks att det är väldigt jämnt mellan alla fyra korten. MSI:s variant av R9 285 ligger bara 18 poäng bakom, och strax därefter hittar vi Gigabytes och Zotacs GTX 960-kort. Av dessa två har Zotac ett litet försprång med sin lite högre fabriksöverklockning.
Powercolor R9 280 Turboduo fortsätter ligga i topp med sin höga minnesbandbredd och tar sig tillsammans med MSI R9 285 Gaming förbi alla Nvidias alternativ i samma prisklass. GTX 960-korten presterar dock fortfarande bra och ligger ungefär i linje med flera kort baserade på Geforce GTX 760.
Strömförbrukning
Här visar GM206-kretsen sin starka sida, och alla GTX 960-kort uppvisar imponerande energieffektivitet. Just Zotacs och Gigabytes kort ligger dock något högre än de GTX 960 vi har testat tidigare, vilket åtminstone i Gigabytes fall delvis kan tillskrivas den rejäla strömförsörjningen. MSI:s och Powercolors AMD-baserade kort hittar vi ytterligare 20 – 30 watt längre upp.
Ljudnivå och temperaturer
Gigabyte GTX 960 är ett av de svalaste grafikkorten vi testat, men samtidigt kan vi inte låta bli att undra om den enorma kylningslösningen verkligen är nödvändig när det betydligt mindre kortet från Asus ligger på samma nivå. MSI R9 285 Gaming ligger även det bra till med sina 61 grader, och Powercolor R9 280 Turbodo är bara två grader varmare. Zotacs grafikkort ligger i sin tur uppe på 70 grader.
Alla fyra grafikkort är imponerande tysta även under tung belastning, och de GTX 960-baserade korten går inte ens att urskilja från bakgrundsbruset i rummet. MSI R9 285 Gaming och Powercolor R9 280 Turboduo är båda två väldigt tysta i mån av alstrat ljudtryck, men de lider båda två istället av ett spoltjut. Det är mest hörbart i Powercolors fall, då det går att urskilja tydligt även när kortet är instängt i ett chassi.