Slutledning

Det finns olika sätt att strypa prestandan på ett grafikkort för att klämma in nuvarande kretsar i lägre prisklasser. Nvidia har med lanseringen av GeForce GTX 660 Ti valt att ta sikte på grafikminnet. Grafikkretsen är en fullgod GK104 GPU med både lika många och lika snabba CUDA-kärnor som i storebror GTX 670. Grafikminnet är förvisso lika stort, men uppdelat över endast tre minneskontroller på 64 bit vardera har kretsen 33 procent lägre minnesbandbredd än storebror GeForce GTX 670.

Detta är något som märks mer eller mindre i nästan alla våra tester. I enstaka fall som med 3DMark11 och LuxMark 2 där ren beräkningskraft är kung är dagens överklockade GTX 660 Ti-kort faktiskt kraftfullare än sin dyrare storebror. Men glädjen blir kortvarig då minnesbandbredden allt som oftast ger GTX 670 ett prestandaförsprång på allt mellan några få procent upp till 20-30 procent i värsta fall.

Dina användningsområden fäller avgörandet

Som man tydligt ser i våra testresultat är det svårt att ge en enkel rekommendation för GeForce GTX 660 Ti. I exempelvis Battlefield 3 ser vi inga direkta skillnader mot GTX 670 förrän vi slår över till Ultra-inställningar och även där är det på sin höjd 6-11 procent högre prestanda med storebror. Tar vi istället en närmare titt på populära Skyrim ligger prestandaskillnaderna på hela 20 till över 30 procent, med fördel GTX 670.

Generellt skulle vi inte rekommendera GeForce GTX 660 Ti för användare som siktar in sig på att spela i upplösningar i eller över 2 560 x 1 440 pixlar. Grafikkretsen är klart kapabel till att driva spel i dessa upplösningar, men bandbredden kommer att bli ett problem i många fall och då är storebror ett bättre alternativ med bättre bandbredd och snarlik energiförbrukning, även Radeon HD 7970 blir intressant i prisklassen med bandbredd i överflöd.

För dem som siktar in sig på standardupplösningen 1080p är situationen bättre och med lite rejäl överklockning på minneskretsarna blir GeForce GTX 660 Ti ett riktigt kraftfullt kort som i merparten av våra tester håller både AMD Radeon HD 7950 och Radeon HD 7870 bakom sig. Undantag finns och AMD laddar för närvarande med en uppdaterad modell av Radeon HD 7950 som kan hota rent prestandamässigt. Men börjar vi sedan även titta på energiförbrukning är det återigen GeForce GTX 660 Ti som drar det längsta strået.

Fokusera överklockning på minneskretsarna

Vid överklockning har vi märkt att GeForce GTX 660 Ti precis som GTX 670 är känslig för throttling. Med tanke på att GPU-överklockning ger väldigt liten förtjänst på Nvidias nya prestandakort är det inte ett allt för stort problem, men värt att tänka på när man pressar sitt kort. Vi rekommenderar er att satsa allt på minnesöverklockning, något som direkt ger utdelning i prestanda.

En av de största konkurrenterna till GeForce GTX 660 Ti är storebror GTX 670 och här handlar allt egentligen om prislappen och dina behov. De två kort vi testat här idag har en prislapp runt 3 100 till 3 200 kronor och även om vi idag kan hitta enstaka referensmodeller av GTX 670 för runt 3 300 kronor ligger de flesta kort med eftermarknadsskylare minst en 500 hundring dyrare. Att både Asus och Gigabyte sedan skeppar sina kort med en licens för Borderlands 2, ett spel som kommer kosta runt 400 kronor i butik, är också klart värt att ta med i beaktning.

Även tidigare nämnda Radeon HD 7870 och HD 7950 är intressanta kort i prisklassen 2500 till 3500 kronor. Man tappar lite strömeffektivitet och förutom i Skyrim är det oftast GTX 660 Ti som tar hem prestandapokalen. Men så länge priserna på AMD:s kort är generellt lägre gör det även dem till vettiga alternativ.

Asus och Gigabyte lämnar inget åt slumpen

GeForce GTX 660 Ti är överlag en fullgod uppföljare till populära GTX 560 Ti och om du bestämmer dig för att detta är ett passande kort för dina behov har vi goda nyheter. Både Asus Geforce GTX 660 Ti DirectCU II Top och Gigabyte GV-N66TOC-2GD är på det stora hela två riktigt trevliga grafikkort. De enda nackdelarna vi kan se, om vi riktigt letar, är att vi hellre sett en ökad klockfrekvens på minneskretsarna än själva GPU. Prestandan mellan de två korten är närmast identisk och deras två kylarlösningar får också riktigt höga betyg. Något oväntat är det faktiskt Gigabyte som imponerar mest med sin ”insektskylare” där aktiv kylning av både spänningsdel och minneskretsar hjälpte kortet att nå något högre minnesfrekvenser. Men båda korten är extremt tysta och håller sina grafikkretsar väl kylda.

Gigabyte har lyckats skala av någon centimeter och en hundralapp på priset men drar samtidigt några få watt mer. Valet mellan de två faller snarare på dagsformen, dina märkespreferenser och eventuella kampanjpriser. För de som är ute efter ett GeForce GTX 660 Ti-grafikkort kan vi varmt rekommendera både Asus Geforce GTX 660 Ti DirectCU II Top och Gigabyte GV-N66TOC-2GD.

Asus_GTX660Ti_02

Asus Geforce GTX 660 Ti DirectCU II Top

Fördelar:
+ Hög fabriksöverklockning på GPU
+ Goda överklockningspotential
+ Mycket tyst och effektiv kylare
+ Gratis kopia av Borderlands 2 på köpet (kan vara tidsbegränsat!)

Nackdelar:
– Något högre prislapp
– Ingen fabriksöverklockning på minneskretsarna

Riktpris: 3 198 kronor inklusive moms.

gigaslut

Gigabyte GV-N66TOC-2GD-EU

Fördelar:
+ Hög fabriksöverklockning på GPU
+ Goda överklockningspotential
+ Mycket tyst och effektiv kylare
+ Gratis kopia av Borderlands 2 på köpet (kan vara tidsbegränsat!)

Nackdelar:
– Ingen fabriksöverklockning på minneskretsarna
– Energiförbrukning i klass med GTX 670

Riktpris: 3 099 kronor inklusive moms.

Subscribe
Notifiera vid
8 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
dj christian
dj christian
12 Årtal sedan

Varför kör ni inte Extreme-läget i 3dmark11. Performance läget säger ju ingenting om hur korten orkar driva i höga upplösningar.

Bra test för övrigt!

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

[quote name=”dj christian”]Varför kör ni inte Extreme-läget i 3dmark11. Performance läget säger ju ingenting om hur korten orkar driva i höga upplösningar. Bra test för övrigt![/quote]Det är faktiskt mest en kvarleva från förr Christian. När vi började testa grafikkort med 3DMark11 var belastningen betydligt tyngre även i Performance. Men sen är det också för att det ska vara lättare att jämföra för dem som bara kör standardtestet i 3DMark. Syntetiska tester är ganska ointressanta för de flesta slutkonsumenter så därför lägger vi fokus på speltesterna istället. Trevligt att du uppskattade recensionen, det kommer mer av den här varan i höst.… Läs hela »

Oldvikingschool
12 Årtal sedan

Andra sidan häcken så presterar GTX660ti mycket bättre än era resultat… Lustigt.

OnT: Förväntade mig verkligen inte att GTX660ti skulle prestera så mycket sämre än sin bror 670 i vissa av testerna, att bandbredden spelar sådan stor roll väcker juh uppmärksamhet.
Fint skrivet grabbar!

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

[quote name=”Oldvikingschool”]Andra sidan häcken så presterar GTX660ti mycket bättre än era resultat… Lustigt. OnT: Förväntade mig verkligen inte att GTX660ti skulle prestera så mycket sämre än sin bror 670 i vissa av testerna, att bandbredden spelar sådan stor roll väcker juh uppmärksamhet.Fint skrivet grabbar![/quote]Jag har inte kollat på “andra häcken” men är det något specifikt resultat som står ut?Det kan vara så att andra benchat referenskort med äldre drivrutiner på de andra korten. Vi har t.ex. kört 7950 med helt färska Catalyst 12.8 och GTX 670 med de senaste GeForce 305.37-driverna. Om andra tagit genvägar och använt rakt igenom äldre… Läs hela »

Oldvikingschool
12 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Oldvikingschool”]Andra sidan häcken så presterar GTX660ti mycket bättre än era resultat… Lustigt. OnT: Förväntade mig verkligen inte att GTX660ti skulle prestera så mycket sämre än sin bror 670 i vissa av testerna, att bandbredden spelar sådan stor roll väcker juh uppmärksamhet.Fint skrivet grabbar![/quote]Jag har inte kollat på “andra häcken” men är det något specifikt resultat som står ut?Det kan vara så att andra benchat referenskort med äldre drivrutiner på de andra korten. Vi har t.ex. kört 7950 med helt färska Catalyst 12.8 och GTX 670 med de senaste GeForce 305.37-driverna. Om andra tagit genvägar och använt rakt… Läs hela »

xemacs
12 Årtal sedan

[quote]Generellt skulle vi inte rekommendera GeForce GTX 660 Ti för användare som siktar in sig på att spela i upplösningar [b]i eller över 2 560 x 1 440 pixlar[/b]. Grafikkretsen är klart kapabel till att driva spel i dessa upplösningar, men bandbredden kommer att bli ett problem i många fall och då är storebror ett bättre alternativ med bättre bandbredd och snarlik energiförbrukning, även Radeon HD 7970 blir intressant i prisklassen med bandbredd i överflöd.[/quote] Menar ni inte tvärtom? Nu redovisas inte minimum fps, men jag kan tänka mig att det i Skyrim t.ex. i 2560×1440 dippar ner mot eller… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

Nej vi menar att om man har en skärm med högre upplösning än 1080p, alltså 2560×1440 eller 2560×1600 så bör man nog kika på kort med högre bandbredd i första hand.
Det går givetvis bra att köra med 660 Ti även i dessa upplösningar, men bandbredden är och kommer bli ett problem på ett tydligare sett.

Jo i dagens läge är det ju fördel Nvidia då det finns extremt få vettiga “svensson-situationer” där GPGPU-prestandan kan användas dock. Får se hur AMD och Nvidia vidareutvecklar sina arkitekturer när stödet för GPGPU växer.

xemacs
12 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]Nej vi menar att om man har en skärm med högre upplösning än 1080p, alltså 2560×1440 eller 2560×1600 så bör man nog kika på kort med högre bandbredd i första hand.[/quote] Ja, det gör ni. 😳 Jag skyller på att det var mitt i natten när jag läste recensionen och såg inte att rekommendationen negerades i början av meningen. I min mening försvårar negerade slutsatser i onödan för läsaren. Ett alternativ hade varit att skriva något i stil med att vi rekommenderar maximalt en upplösning på etc.. Vad tycker ni andra läsare om just denna typ av negerad… Läs hela »