Slutledning
När vårt test rör sig mot sitt slut är det dags att se i backspegeln och bedöma våra erfarenheter av GTX 760. Precis som med GTX 770 och GTX 780 i samma serie är det ingen ny grafikkrets som lanserats, utan samma GK104-krets som användes i GTX 600-serien, med samma mängd CUDA-kärnor som GTX 660 men med högre klockfrekvenser och en bredare minnesbuss.
Väl under test lyckades dock GTX 760 och de två märkesspecifika deltagarna imponera på flera sätt. I alla tester lämnar GTX 760 inte bara föregångaren GTX 660 bakom sig, utan även det snäppet vassare GTX 660Ti trots dess större mängd CUDA-kärnor.
Prislappen på under 2 500 kronor (det generella riktpriset för GTX 760 är 2 290 kronor) är jämförbar med GTX 660Ti, men den nya mellanklassaren levererar i många fall jämförbar prestanda med förra generationens GTX 670 och i de flesta fall snäppet vassare än AMDs HD 7950 Boost i samma prisklass och med jämförbar strömförbrukning.
Det finns dock begränsat med magi att utvinna utan att uppdatera arkitekturen, och som konsekvens har den markant ökade prestandan också fört med sig en märkbar ökning i strömförbrukning. GTX 760 drar närmare 20-30 watt mer än GTX 660Ti och till och med något mer än GTX 670.
Överlag har Nvidia lyckats bra med sin nya mellanklassare. Prestandan har fått en märkbar skjuts med en bibehållen human prislapp, och trots den ökade strömförbrukningen och en mindre mängd CUDA-kärnor än GTX 660Ti är GTX 760 ett bra alternativ för den som är ute efter ett nytt mellanklasskort för spelande främst i 1080p.
Gigabyte Geforce GTX 760 Windforce 3X OC
Gigabyte GeForce GTX 760 Windforce III OC Fördelar: Nackdelar: Riktpris: 2 399 kronor inklusive moms |
Gigabytes inkarnation av GTX 760 pryds av den välbekanta Windforce-kylaren som gör ett bra jobb med att hålla kortet både svalt och tyst. Vi upplevde dock något av ett missljud från en av fläktarna som var märkbart i testmiljö, vilket är värt att ha i åtanke även om det antagligen inte rör alla kort och blir mindre påträffligt vid montering i chassi.
Med sin fabriksöverklockning presterar kortet i de flesta tester en liten aning bakom MSIs variant med OC Mode aktiverat, men med kortens ursprungsinställningar är Gigabyte något föra. Korten presterar helt enkelt väldigt jämnt. Gigabyte bjuder på testets högsta överklockningsmarginal för GPU och klarar av en beskedlig ökning av minnesfrekvensen. Det är i slutändan tyst, svalt, väl presterande och kan rekommenderas till den som är ute efter ett mellanklasskort.
MSI Geforce GTX 760 Gaming
MSI GeForce GTX 760 Gaming Fördelar: Nackdelar: Riktpris: 2 399 kronor inklusive moms |
MSI slår till med en imponerande kylare som inte bara piskar referensmodellen i temperatur utan även gör det med en låg ljudvolym som följd. Det är testets tystaste kylare som får ett stort plus i kanten. Just den här modellen använder sig av tre olika klockningslägen, Gaming Mode, OC Mode och Silent Mode, och här ställer vi oss en aning skeptiska till hur dessa fungerar då exempelvis turbo och en egen överklockning är något smidigare. Växlingen sker manuellt, och OC Mode har vissa skavanker, som en ökad strömförbrukning utan belastning.
Det är dock inget krav på att använda sig av MSIs frekvenslägen, utan kortet klarar av en viss överklockning på egen hand. Vi lyckades få upp kortet närmare 100 megahertz från fabriksinställningar på GPU, samt testets högsta minnesöverklockning. Allt som allt är MSI GTX 760 Gaming med sin effektiva kylare och konkurrenskraftiga prestanda rekommenderad till den som är ute efter ett tyst grafikkort i mellanklassen.
Bra test gubbar! Det börjar bli så många modeller nu, så det är svårt att hålla koll på alla.
Vilken av dessa kort skulle ni föreslå? Har funderat ett tag på att köpa en GTX 760 men kan inte bestämma mig för Gigabyte eller MSI… Behöver svart snabbt dessutom då jag har tänkt att göra inköpet idag! 🙂