Geforce GTX 770 från Asus, Gigabyte och KFA2 i test

8

Temperaturer och ljudnivå

energi

Temperatur och ljudnivå
Testmetod: Mätning av högsta temperatur på grafikkretsen samt kortets maximala ljudnivå.
Tester: Spelbelastning: Högsta temperatur och ljudnivå under 15 minuter Battlefield 3 benchmark.
Kommentar: Vi mäter endast temperatur och ljudnivå vid belastning då alla testade kort går så svalt och tyst vid vila att felmarginalen oftast blir den största särskiljaren mellan korten.
Testutrustning: Decibelmätare
MSI Afterburner (avläsning av temperatur)

Nvidia börjar nu implementera sin GPU Boost 2.0-teknik i allt fler grafikkretsar och för tillverkarens referensmodeller innebär det att man helt enkelt låser temperaturen på sina grafikkretsar till ett givet tröskelvärde, i fallet med GTX 700-serien och GTX Titan ligger den nivån på 80 grader.

Däremot har vi ofta sett en tendens hos partnertillverkare att man med effektivare kylningslösningar kan nå lägre temperaturer än detta tröskelvärde. Med våra förbrukningsmätningar i åtanke ska det bli intressant att se hur de tre olika eftermarknadskylarna står sig mot varandra och vad man som användare kan vänta sig för temperaturer och ljudnivå på grafikkorten.

sound

Direkt i våra temperaturmätningar ser vi att Asus visar framfötterna. Kortet har inte riktigt kunnat hänga med i toppen under prestandatesterna men med tillverkarens rejäla DirectCU II-kylare och något mer återhållsamma överklockning tar man här en obestridlig förstaplats med låga 64 grader celsius. Gigabyte och KFA2 är däremot inte bortgjorda på något sätt utan visar trots allt fina siffror med tanke på deras högre frekvenser.

Ljudnivå

Vi går därmed vidare och undersöker grafikkortskylarnas ljudnivå för att se om och vilka eftergifter man får ge för de lägre temperaturerna. Märk väl att testerna är utförda i en öppen testmaskin 30 centimeter från grafikkortet och ska tas mer som riktlinjer än som konkret fakta. Testerna bör däremot ge en bra fingervisning om kylarnas kapacitet.

Vi väljer att endast fokusera på ljudnivån vid tung belastning då vi snabbt kan konstatera att korten är mer eller mindre ljudlösa vid låg belastning eller 2D-läge.

sound

Det första vi kan konstatera är att Nvidia fortsätter att imponera med sina referenskylare i den nya GTX 700-serien. Trots högre prestanda och marginellt högre energiförbrukning är GTX 770 rejält mycket tystare än GTX 680. Men trots detta kan två av våra tre partnertillverkare trumfa Nvidia med ännu lägre ljudnivå. Det är återigen Asus som drar det längsta strået och registreras för en ljudnivå på låga 41,2 decibel, medan Gigabyte skuggar med 41,8 decibel.

Noterbart är att vårt testexemplar av Gigabytes grafikkort kom med en biosversion som lät fläkten snurra extremt långsamt vid viloläge (17% fläkthastighet) och orsakde missljud från fläktarna. Detta försvann när vi kom upp i normal “vilohastighet” runt 20-25% fläkthastighet och är inget som ska påverka korten i handeln.

KFA2 registrerar här något högre ljudnivå men skillnaden är marginell. Tyvärr lider kortet till viss del av spoltjut, även kallat coil whine, vilket varken Nvidias referenskort eller de två konkurrerande partnertillverkarna har problem med. Det är inte på långa vägar lika illa som exempelvis i Radeon HD 7990 men märkbart i vissa spel och särskilt vid högre bildfrekvenser. KFA2 meddelar att man inte hört några liknande klagomål från andra tester så det är möjligt att detta är ett problem som inte alla tillverkarens kort drabbas av, eller i samma utsträckning Men däremot inget vi kan bortse från helt i vårt slutomdöme.

Vi tycker generellt att alla inblandade gjort ett riktigt bra jobb med sina kylare. Nvidia levererar en riktigt effektiv referenskylare som håller låga ljudnivå vid sin tröskeltemperatur medan de tre partnertillverkarna håller lägre eller liknande ljudnivå vid klart bättre temperaturer.

Asus plockar hem båda delmomenten men med 20 watt lägre förbrukning var det närmast förväntat. På det stora hela skulle vi ge Asus och Gigabyte en delad seger i kylarkampen. KFA2 hamnar på en hedersvärd andraplats men får tyvärr en brasklapp för sin antydan till spoltjut.

Subscribe
Notifiera vid
8 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
mcnaldo
11 Årtal sedan

Det hade varit bra om ni haft med ett riktpris för korten i tabellen på förstasidan, särskilt med tanke på att det egentligen är samma kort som GTX 680, men med nytt BIOS. Det finns en intressant artikel om det här: http://semiaccurate.com/2013/05/14/why-would-nvidia-release-an-unlocked-gtx680-to-gtx770-bios/

mcnaldo
11 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]… men han bär också på ett långvarigt Nvidia-hat …[/quote]

Det har jag aldrig märkt… 🙂

Oavsett om han skriver på ett subjektivt sätt, särskilt om Nvidia, har han som du säger flera bra poänger. Framför allt håller jag med honom om att det är fult att döpa om ett kort för att få det att se ut som en ny arkitektur. Ärligast hade varit att kalla det 680 HS/HF Edition (High Speed/High Frequency) eller liknande.

11 Årtal sedan

Nu är ju 770 inte enbart en BIOS-uppdatering, den har ju 7000MHz GDDR-minnen också (och kanske fler modifikationer under huven, typ modifierade masker vid fabriceringen av GPUn osv), men vem förväntar sig att Charlie ska bry sig om fakta? 😉

Peter Johansson
Peter Johansson
11 Årtal sedan

Låter som en bra ersättare till mitt GTX 460 SE då.
Och själv hatar jag ATI Radeon sen tiden från hemPC. Men det kortet var verkligen uselt och är typ 10 år sedan…antar att dom blivit bättre sen dess.
Kanske dags att omvärdera, men å andra sidan har jag alltid varit nöjd med NVidia så känns avigt att byta.

Men bra recension, tack.

EliXyR
11 Årtal sedan

Jag skulle nog vilja se resultat från föregående generation av kort med. Det är ju många som sitter på 500 serien från Nvidia och 6000 serien från AMD, en av mina bröder sitter och häckar på ett GTS250.Har själv ett GTX570 i en av mina burkar. Går ju givetvis att söka runt på andra sidor. Men skulle vara trevligt o ha allt sammlat i en test.