Överklockningsresultat
Överklockningspotentialen hos grafikkort beror på flera variabler. En stor portion tur blandat med effektiv kretskort- och kylardesign samt om tillverkarna handplockar sina GPU-kretsar för vissa grafikkortsserier. Med andra ord är de resultat vi når i våra tester inte nödvändigtvis representabla för de kort du plockar från butikshyllan, men bör åtminstone ge en bra känsla för vad vi kan vänta oss.
Asus GTX 770 DirectCU II – Överklockning
Asus har varit något konservativa med sin fabriksöverklockning men grafikkortet kommer med den kanske effektivaste kylaren av alla i testet och våra förhoppningar på kortets överklockningspotential var ganska höga.
Vi började med att öka spänningen till GPU till maximalt tillåtna 1,212 volt och började sedan att öka frekvenserna tills vi hittade en kombination stabil nog att köra genom vårt prestandatest Bioshock Infinite.
Vi lyckades pressa grafikkretsen från 1 059 megahertz till fina 1 198 megahertz och när vi kom till grafikminnet var det närmast chockartad succé. Från den redan imponerande basfrekvensen på 7 010 megahertz nådde vi mäktiga 8 150 megahertz. Ett förkrossande rekord i våra grafikkortstester hittills på NHW.
Gigabyte GTX 770 OC – Överklockning
Gigabyte har inte bara den högsta basfrekvensen på sitt kort, man har även utrustat kortet med en riktigt stor och effektiv kylare. Vi använde oss av samma tillvägagångsätt som med Asus-kortet och började med att skriva upp spänningen till 1,212 volt.
GPU-frekvensen skruvades sedan upp till hela 1 218 megahertz, ännu ett nytt Kepler-rekord i testlabbet. Minnesöverklockningen var inte riktigt lika imponerande som hos Asus-kortet men en slutfrekvens på 7 850 megahertz är inget att fnysa åt.
KFA2 GTX 770 EX OC – Överklockning
KFA2 är också frikostiga med sin fabriksöverklockning och trots ett något kompaktare format är kortets kylare en riktigt rejäl sådan. Vi lyckades också uppnå en fin GPU-frekvens på 1 198 megahertz, en ganska fin ökning från fabriksfrekvensen på 1 111 megahertz. Minnet däremot var ganska motsträvigt och tackade för sig vid 7 450 megahertz.
Vi lät grafikkorten rulla igenom vårt prestandatest Bioshock Infinite med maximala grafikinställningar vid 1 920 x 1 080 pixlars upplösning och kunde konstatera att vårt skruvande på frekvenser och spänningar gör grafikkorten nästan konkurrenskraftiga med betydligt dyrare storebror GTX 780. Även om det senare kortets flera beräkningsenheter och minnesbuss blir lite för svåra att kontra i slutändan.
Det hade varit bra om ni haft med ett riktpris för korten i tabellen på förstasidan, särskilt med tanke på att det egentligen är samma kort som GTX 680, men med nytt BIOS. Det finns en intressant artikel om det här: http://semiaccurate.com/2013/05/14/why-would-nvidia-release-an-unlocked-gtx680-to-gtx770-bios/
[quote name=”mcnaldo”]Det hade varit bra om ni haft med ett riktpris för korten i tabellen på förstasidan, särskilt med tanke på att det egentligen är samma kort som GTX 680, men med nytt BIOS. Det finns en intressant artikel om det här: http://semiaccurate.com/2013/05/14/why-would-nvidia-release-an-unlocked-gtx680-to-gtx770-bios/%5B/quote%5DRiktpriserna är bara intressanta just vid lanseringstillfället. Det bästa man kan göra är att söka efter GTX680 på exempelvis prisjakt.se och då konstatera att GTX 770 faktiskt inte ligger så pjåkigt till prismässigt.Vi går in på detta med GTX680-liknelsen flera gånger i artikeln, det är som sagt ingen hemlighet på något sätt att kortet baseras på samma grund… Läs hela »
[quote name=”Anton Karmehed”]… men han bär också på ett långvarigt Nvidia-hat …[/quote]
Det har jag aldrig märkt… 🙂
Oavsett om han skriver på ett subjektivt sätt, särskilt om Nvidia, har han som du säger flera bra poänger. Framför allt håller jag med honom om att det är fult att döpa om ett kort för att få det att se ut som en ny arkitektur. Ärligast hade varit att kalla det 680 HS/HF Edition (High Speed/High Frequency) eller liknande.
Ja det där med att döpa om “äldre” arkitekturer är ju en evig debatt. Jag gillar det inte heller, men samtidigt verkar det vara en ny verklighet för PC-marknaden. Det är flera produkter inom olika områden som känns mer som finputsningar än nylanseringar, tillverkarna har inte marginaler att chansa på dyra nyutvecklingar på samma sätt man gjort tidigare.
Det är inte första gången Nvidia gör såhär men man är inte heller ensam om att paketera om sina grejer så att säga. 😛
Nu är ju 770 inte enbart en BIOS-uppdatering, den har ju 7000MHz GDDR-minnen också (och kanske fler modifikationer under huven, typ modifierade masker vid fabriceringen av GPUn osv), men vem förväntar sig att Charlie ska bry sig om fakta? 😉
Nä precis som jag nämnde tidigare Lenny, det är ju faktiskt mer än bara en ny BIOS även om korten är snarlika.Vi har testat ett tiotal GTX 680 och flera av dem har nått över 7 000 MHz minne, men inte alla och vissa med väldigt liten marginal som troligtvis inte är 24/7 stabilt. Så allting är ju relativt när man säger att det bara är en nylansering av GTX 680. Men så länge priserna och prestandan ligger rätt kan det spela mindre roll vad kortet heter, det hade varit värre om man vilselett med ett produktnamn som indikerade högre… Läs hela »
Låter som en bra ersättare till mitt GTX 460 SE då.
Och själv hatar jag ATI Radeon sen tiden från hemPC. Men det kortet var verkligen uselt och är typ 10 år sedan…antar att dom blivit bättre sen dess.
Kanske dags att omvärdera, men å andra sidan har jag alltid varit nöjd med NVidia så känns avigt att byta.
Men bra recension, tack.
Jag skulle nog vilja se resultat från föregående generation av kort med. Det är ju många som sitter på 500 serien från Nvidia och 6000 serien från AMD, en av mina bröder sitter och häckar på ett GTS250.Har själv ett GTX570 i en av mina burkar. Går ju givetvis att söka runt på andra sidor. Men skulle vara trevligt o ha allt sammlat i en test.