Geforce GTX 770 från Asus, Gigabyte och KFA2 i test

8

Slutledning

Nvidias lansering av Geforce GTX 770 kan relateras till egentligen alla produktområden eller varumärke. I livscykeln för alla produkter kommer man till ett läge där det är dags att antingen börja om från början med en fullskalig nylansering, eller helt enkelt stuva om samma vara i en ny förpackning. Med Geforce GTX 770 valde Nvidia det senare men till skillnad från avdankade musikartister som sällan blivit bättre med åren, även om det finns undantag, så har Nvidia gjort det bästa av en dålig situation.

Geforce GTX 770 bygger på samma grund som GTX 680 med sin GK104 GPU och genom att skruva upp frekvenserna på både GPU och grafikminne har Nvidia lyckats klämma ut ytterligare prestanda ur sin gamla trotjänare. Sett över hela vår testsvit ligger prestandaökningen på knappt 4 procent, vilket knappast är något generationsskifte. Men jämför vi istället med GTX 670 är skillnaderna desto större och närmar sig 12 procent sett över alla våra speltester vid 2 560 x 1 440 pixlars upplösning. Noterbart är att GTX 770 trots allt ger högre prestanda än GTX 680 utan att öka energiförbrukningen nämnvärt och det vid en betydligt lägre ljudnivå.

Jämförelsen med Radeon HD 7970 GHz som blir närmaste konkurrent är lite mer delikat. Över hela vår testsvit tappar GTX 770 drygt 6 procent på konkurrenten från AMD. Men om vi plockar bort det kraftigt AMD-optimerade spelet Dirt Showdown ligger skillnaden inom 1 procent, fortfarande till AMD:s fördel, särskilt i högre upplösning där kortets bandbredd och större minnesbuffert ger en extra knuff. Geforce GTX 770 vinner på strömförbrukning medan AMD:s grafikkort oftast går att hitta för en lägre kostnad. Men även om Geforce GTX 770 känns som en passande ersättare till GTX 680 med sin likartade prissättning är det fortfarnade upp till egna preferenser om man väljer AMD eller Nvidia. Nvidias något mer effektiva lösning tilltalar oss medan deras obefintliga spelpaket får stå i skamvrån i jämförelse med AMD:s imponerande Never Settle Bundle.

Även om vi gärna hade sett en större minnesbuffert direkt på Nvidias basmodell levererar man återigen ett generellt riktigt trevligt grafikkort i prestandasegmentet. Även om Geforce GTX 770 inte kommer med några stora nyheter är det en trevlig vidareutveckling av populära Geforce GTX 680 som står sig bra i konkurrensen.

Asus Geforce GTX 770 DirectCU II

Asus Geforce GTX 770 DirectCU II

Fördelar:
+ Mycket effektiv och tyst kylare
+ Energisnålt i jämförelse med konkurrenterna
+ Presterar bättre än GTX 680 utan märkbart högre energiförbrukning
+ Imponerande minnesöverklockning

Nackdelar:
– Inte det snabbaste GTX 770-kortet vi testat
– Bara 2GB grafikminne

Riktpris: 3 890 kronor inklusive moms

Asus tolkning av GTX 770 är en ganska återhållsam sådan. Grafikkortet kommer med något spetsad GPU-frekvens från fabrik, men kan inte riktigt mäta sig i spetsprestanda när vi jämför med konkurrerande GTX 770-kort i detta test. Däremot har Asus prickat helt rätt med sin kretskort- och kylardesign. Kortet är energisnålast, tystast och svalast av de tre modeller vi testar. Kortet bjuder även på goda överklockningspotential, särskillt minneschipen som når närmast hissnande frekvenser.

Asus Geforce GTX 770 DirectCU II har ett riktpris på 3 890 kronor och är ett kort utan några större brister som vi kan rekommendera till de på jakt efter ett GTX 770-utrustat grafikkort.

Gigabyte Geforce GTX 770 Windforce III OC

Gigabyte GeForce GTX 770 Windforce III OC

Fördelar:
+ Effektiv och tyst kylare
+ Bäst presterande GTX 770 vi testat
+ God överklockningspotential
+ Konkurrenskraftigt pris

Nackdelar:
– Något högre energiförbrukning än referenskortet
– Bara 2GB grafikminne

Riktpris: 3 749 kronor inklusive moms

Med ett nytt svart kretskort och rejält uppskruvad GPU-frekvens levererar Gigabyte det kraftfullaste GTX 770-kortet till testlabbet. Prestandan ligger drygt 7 procent högre än Nvidias referensmodell och effektförbrukningen stiger trots detta inte med mer än 20 watt. Grafikkortets kylare är också effektiv med låga temperatur och ljudnivå trots den högre värmeutvecklingen. Kortet når också den högsta GPU-frekvensen i våra överklockningstester och får även en konkurrenskraftig prislapp med ett riktpris på 3 749 kronor.

Gigabyte Geforce GTX 770 Windforce III OC bjuder på mest prestanda per krona av våra testade kort och är väl värd att rekommendera för dem på jakt efter ett grafikkort med Nvidias nya GTX 770-krets.

KFA2 Geforce GTX 770 EX OC

KFA2 GeForce GTX 770 EX OC

Fördelar:
+ Effektiv kylare
+ Fabriksöverklockad GPU

Nackdelar:
– Visst spoltjut vid tyngre belastning
– Begränsad minnesöverklockning
– Bara 2GB grafikminne

Riktpris: 3 790 kronor inklusive moms

KFA2 levererar det mest kompakta kortet av de tre testade modellerna, även om storleksskillnaden mest är akademisk. Kortets rejäla fabriksöverklockning ger drygt 5 procent högre prestanda än Nvidias referensmodell och kylaren är om inte riktigt lika effektiv som de konkurrerande lösningarna ett vettigt alternativ till Nvidias referensmodell. Tyvärr störs ibland den tysta kylaren av så kallat spoltjut vid tyngre belastning. Något som tillsammans med ganska återhållsam minnesöverklockning gör att kortet får svårt att hävda sig mot de starka konkurrenterna i testet.

KFA2 levererar på det stora hela en solid tolkning av GTX 770 men så länge riktpriset på 3 790 kronor står fast är det en onödig chansning med tanke på spoltjut och andra starka modeller med Nvidias nya GPU.

Subscribe
Notifiera vid
8 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
mcnaldo
11 Årtal sedan

Det hade varit bra om ni haft med ett riktpris för korten i tabellen på förstasidan, särskilt med tanke på att det egentligen är samma kort som GTX 680, men med nytt BIOS. Det finns en intressant artikel om det här: http://semiaccurate.com/2013/05/14/why-would-nvidia-release-an-unlocked-gtx680-to-gtx770-bios/

mcnaldo
11 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]… men han bär också på ett långvarigt Nvidia-hat …[/quote]

Det har jag aldrig märkt… 🙂

Oavsett om han skriver på ett subjektivt sätt, särskilt om Nvidia, har han som du säger flera bra poänger. Framför allt håller jag med honom om att det är fult att döpa om ett kort för att få det att se ut som en ny arkitektur. Ärligast hade varit att kalla det 680 HS/HF Edition (High Speed/High Frequency) eller liknande.

11 Årtal sedan

Nu är ju 770 inte enbart en BIOS-uppdatering, den har ju 7000MHz GDDR-minnen också (och kanske fler modifikationer under huven, typ modifierade masker vid fabriceringen av GPUn osv), men vem förväntar sig att Charlie ska bry sig om fakta? 😉

Peter Johansson
Peter Johansson
11 Årtal sedan

Låter som en bra ersättare till mitt GTX 460 SE då.
Och själv hatar jag ATI Radeon sen tiden från hemPC. Men det kortet var verkligen uselt och är typ 10 år sedan…antar att dom blivit bättre sen dess.
Kanske dags att omvärdera, men å andra sidan har jag alltid varit nöjd med NVidia så känns avigt att byta.

Men bra recension, tack.

EliXyR
11 Årtal sedan

Jag skulle nog vilja se resultat från föregående generation av kort med. Det är ju många som sitter på 500 serien från Nvidia och 6000 serien från AMD, en av mina bröder sitter och häckar på ett GTS250.Har själv ett GTX570 i en av mina burkar. Går ju givetvis att söka runt på andra sidor. Men skulle vara trevligt o ha allt sammlat i en test.