KFA2 Geforce GTX 770 EX OC
KFA2 GTX 770 | |
Krets | GK104 |
GPU-Frekvens | 1 111 Mhz (Referens GTX 770: 1 046 Mhz) |
Turbofrekvens | 1 163 Mhz (Referens GTX 770: 1 085 Mhz) |
Grafikminne | 2 GB GDDR5 |
Minnesfrekvens | 7 012 Mhz (Referens GTX 770: 7 000 Mhz) |
Videoutgångar | 1 x DVI-I, 1 x DVI-D, 1 x DisplayPort 1.2, 1 x HDMI |
Strömförsörjning | 1 x 8-pin, 1 x 6-pin |
Längd | 258 mm |
Sist och faktiskt minst i testet rent längdmässigt är det KFA2 GTX 770 som står på tur. KFA2 har skrämt upp GK104 i 1 111 megahertz med en turbofrekvens på 1 163 megahertz. Jämfört med referensdesignens 1 046 megahertz på GPU och 1 085 megahertz turbofrekvens så är det en ökning på mer än 60 megahertz vilket får anses som bra. Minnesfrekvensen lämnas även här helt orörd och ligger på 7 012 megahertz effektivt.
KFA2 har bestyckat sitt GTX 770 med en stor kylfläns utrustad med 4 stycken heatpipes, fläktarna som sitter monterade är på 92 millimeter vardera. Hela kylaren i sig är täckt av ett hölje i metall. Trots detta så tar grafikkortet bara upp två stycken expansionsplatser och det stöder fyrvägs SLI med två stycken SLI-kontakter.
För att driva kortet krävs det en 8-pins och en 6-pinsanslutning från nätaggregatet. Bildskärmsutgångarna som finns att tillgå är samma som på referensdesignen, två stycken DVI-portar, en HDMI samt en Displayport-anslutning.
Det hade varit bra om ni haft med ett riktpris för korten i tabellen på förstasidan, särskilt med tanke på att det egentligen är samma kort som GTX 680, men med nytt BIOS. Det finns en intressant artikel om det här: http://semiaccurate.com/2013/05/14/why-would-nvidia-release-an-unlocked-gtx680-to-gtx770-bios/
[quote name=”mcnaldo”]Det hade varit bra om ni haft med ett riktpris för korten i tabellen på förstasidan, särskilt med tanke på att det egentligen är samma kort som GTX 680, men med nytt BIOS. Det finns en intressant artikel om det här: http://semiaccurate.com/2013/05/14/why-would-nvidia-release-an-unlocked-gtx680-to-gtx770-bios/%5B/quote%5DRiktpriserna är bara intressanta just vid lanseringstillfället. Det bästa man kan göra är att söka efter GTX680 på exempelvis prisjakt.se och då konstatera att GTX 770 faktiskt inte ligger så pjåkigt till prismässigt.Vi går in på detta med GTX680-liknelsen flera gånger i artikeln, det är som sagt ingen hemlighet på något sätt att kortet baseras på samma grund… Läs hela »
[quote name=”Anton Karmehed”]… men han bär också på ett långvarigt Nvidia-hat …[/quote]
Det har jag aldrig märkt… 🙂
Oavsett om han skriver på ett subjektivt sätt, särskilt om Nvidia, har han som du säger flera bra poänger. Framför allt håller jag med honom om att det är fult att döpa om ett kort för att få det att se ut som en ny arkitektur. Ärligast hade varit att kalla det 680 HS/HF Edition (High Speed/High Frequency) eller liknande.
Ja det där med att döpa om “äldre” arkitekturer är ju en evig debatt. Jag gillar det inte heller, men samtidigt verkar det vara en ny verklighet för PC-marknaden. Det är flera produkter inom olika områden som känns mer som finputsningar än nylanseringar, tillverkarna har inte marginaler att chansa på dyra nyutvecklingar på samma sätt man gjort tidigare.
Det är inte första gången Nvidia gör såhär men man är inte heller ensam om att paketera om sina grejer så att säga. 😛
Nu är ju 770 inte enbart en BIOS-uppdatering, den har ju 7000MHz GDDR-minnen också (och kanske fler modifikationer under huven, typ modifierade masker vid fabriceringen av GPUn osv), men vem förväntar sig att Charlie ska bry sig om fakta? 😉
Nä precis som jag nämnde tidigare Lenny, det är ju faktiskt mer än bara en ny BIOS även om korten är snarlika.Vi har testat ett tiotal GTX 680 och flera av dem har nått över 7 000 MHz minne, men inte alla och vissa med väldigt liten marginal som troligtvis inte är 24/7 stabilt. Så allting är ju relativt när man säger att det bara är en nylansering av GTX 680. Men så länge priserna och prestandan ligger rätt kan det spela mindre roll vad kortet heter, det hade varit värre om man vilselett med ett produktnamn som indikerade högre… Läs hela »
Låter som en bra ersättare till mitt GTX 460 SE då.
Och själv hatar jag ATI Radeon sen tiden från hemPC. Men det kortet var verkligen uselt och är typ 10 år sedan…antar att dom blivit bättre sen dess.
Kanske dags att omvärdera, men å andra sidan har jag alltid varit nöjd med NVidia så känns avigt att byta.
Men bra recension, tack.
Jag skulle nog vilja se resultat från föregående generation av kort med. Det är ju många som sitter på 500 serien från Nvidia och 6000 serien från AMD, en av mina bröder sitter och häckar på ett GTS250.Har själv ett GTX570 i en av mina burkar. Går ju givetvis att söka runt på andra sidor. Men skulle vara trevligt o ha allt sammlat i en test.