Nu när GTA 6 har bekräftats lanseras år 2025 är det god tid att försöka påminna alla om att hålla sin hype under kontroll. Något få lyckades med inför lanseringen av Cyberpunk 2077 och besvikelsen blev allt annat än liten.

Detta är en krönika av Mikael Schwartz. Här presenterar han sin personliga åsikt.

Vi har alldeles nyligen fått se den absolut första trailern för GTA 6. Det är inte ens en trailer som visar faktisk gameplay, det rör sig om en rad filmsekvenser från spelet. Trots detta har hypen redan vuxit till helt absurda nivåer utan att vi ens fått se en uns av hur spelet faktiskt kommer se ut när det lanseras om cirka två år.

Rockstar gjorde förvisso inte samma fel som CD Projekt RED och avtäckte sitt spel nästan tio år innan lansering. Å andra sidan har den stadiga strömmen av påstådda läckor, rykten och generella spekulationer som tagits på allvar hjälpt att bygga hype under de senaste åren. Något vi måste bli bättre på att hantera om vi inte vill att historian upprepar sig själv.

Inför lanseringen av Cyberpunk 2077 var hypen så massiv att man kunde nästan tro att det var gud själv som var på väg att hälsa på. Dock var spelet fullt av buggar, otroligt dåligt optimerat och saknade en stor del innehåll. Det tog CDPR tre år av uppdateringar att få Cyberpunk till det skick de hade utlovat inför lanseringen. Nu riskerar vi att få samma upplevelse inför GTA 6 på grund av den ofattbart orealistiska hypen och förväntningarna spelare bygger upp på egen hand.

Förinspelade sekvenser och Tom Petty-musik får inte tvings oss till att tro att ett spel blir ett mästerverk.

Rockstar har inte en historia av att släppa halvfärdiga soptunnebränder till spel. Däremot kan vi inte låta hypen få överhanden igen. Det finns ingenting som säger att GTA 6 inte kommer dras med sin beskärda del problem vid lansering. En lansering som också endast sker till spelkonsoler till en början. Någon PC version har inte bekräftats ännu och om vi går efter tidigare spelsläpp från Rockstar lär det dröja till andra halvan 2026 som tidigast innan spelet landar på datorer.

Vi har fått se en enda trailer. En kort trailer med faktiskt relativt lite information om man tänker efter. Ändå ser vi hundratals artiklar som i princip bara idisslar den lilla information som faktiskt finns. Allt för att utnyttja och bygga vidare på den massiva hypen kring ett spel vi faktiskt inte vet någonting om.

Rockstar är otroligt duktiga på att hålla information kring sina spel hemlig till dess att de känner sig redo att visa upp den. Ingen tidning eller nyhetshemsida sitter med spelet två år i förväg och kan garanterat säga hur det kommer vara. Vi som spelsugna konsumenter måste hålla våra förväntningar i schack så vi inte möts av en gigantisk besvikelse när det väl beger sig. Hellre skippa hypen i två år och bli positivt överraskad än att bli besviken när ett spel inte möter de krav ens egen fantasi satt upp baserat på nästintill obefintlig information.

Krönika: Vår överdrivna hype leder till besvikelse

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments