Hiper Anubis

0
intro

Hiper Anubis kan se lite udda ut vid en första anblick. Den har en lite annorlunda design, men är det nödvändigtvis dåligt? Vi tar en närmare titt på Hiper Anubis för att se vad det har att erbjuda och om det är värt pengarna.

Hiper är mest kända för sina nätaggregat, men har utvidgat sin verksamhet det senaste året. Tangentbord, fläktar och nu även datorlådor. Anubis är Hipers första försök att designa en datorlåda och med konkurrensen som finns i dag, så måste vi säga att det är ett väldigt djärvt försök. Speciellt eftersom att Hiper inte riktar sig mot den stora massan som nöjer sig med vilken datorlåda som helst, utan mot de kräsna användarna.

Under de senaste åren, så har datorlådor utvecklats med rasande takt. Många företag erbjuder datorlådor med många smarta lösningar, men de flesta lådor är inte kompletta. Några är för extrema, andra kunde ha behövt lite mer arbete och några är helt enkelt hemska. Vissa är alldeles för dyra och vissa saknar helt enkelt kvalitet eller speciella kännetecken. Hiper har försökt att undvika alla dessa fällor, och i denna artikel ska vi se om de lyckats.

Vid första ögonkastet, så ser Anubis inte ut som en ordinär datorlåda. Faktum är att redan när man handskas med kartongen som Anubis levereras i, vilken har ett passande bärhandtag, så känner man att detta inte är en vanlig datorlåda. När du öppnar upp och ser datorlådan med dina egna ögon, så fångas man i ögonblicket av designen.

Idag ska vi ta en närmare titt på Anubis från Hiper.


Hiper Anubis
Lådtyp:: Miditower
Sidopanel: Masknät
Mått (HxWxD): 52.2cm x 20.2cm x 47.5cm
Vikt: 23.6 lbs / 10.7kg
Moderkort: mATX, ATX, FlexATX, ITX
Kylning (fläktar): Bak – 80/92120 mm (ej inkl.)
Tak – 120 mm
Front – 120 mm (ej inkl.)
Material: 6063-T5 legering (76% aluminium)
Interna enheter: 4×3,5”
Externa enheter: 6×5.25”
1×3.5”
Kortplatser: 7
Nätaggregat
Övrigt: Löstagbar hårddiskhållare
2xUSB, mic, line in, och hörlursuttag ovanpå
Travel PAK
Dammborste
Massor med skruvar
Hål för vattenkylning
Manual
Anubis nyckelring
Sidorna kan lossas utan verktyg
Verktygslös design
EMI-säkrad
Pris: 1200kr

Specifikationerna är egentligen inte speciellt annorlunda. Antalet 3.5″och 5.25″-platser är helt normala, fyra respektive sex platser. Designen överlag är det däremot. Interiören är kanske inte lika revolutionerande som den två-kammardesign som en del företag använder, men Anubis är också mindre än dessa lådor. Det har en rigid stomme, men det är långt ifrån tungt, mycket tack vare aluminiumlegeringen. Det är en tjock legering dessutom. Vi är väldigt glada att det inte finns speciellt mycket plast, till och med dörren på fronten är i samma material som resten av chassit. Det enda ställe som vi kan se plast är i hubben på ovansidan där vi hittar uttag för USB-, hörlurar och mikrofon, men det är helt OK.

Det finns plats för tillräckligt många fläktar; eftersom det är ett miditower är en fläkt i fronten, en där bak och en i taket precis lagom. Den enda fläkten som kommer med chassit sitter i taket och mäter 120mm. Det tog lite grävande men lyckades hitta specifikationerna, som du kan se i tabellen nedan. Den tillverkas av Young Lin Tech Co, Ltd. och är väldigt vanlig för andra företag att ta in och smeta på sina egna etiketter på. Tyvärr är det ingen speciellt tyst fläkt, mycket eftersom den bara kan köras vid full hastighet via sin 4-pin molex-kontakt. Vi är helt säkra, men det verkar dock som att Anubis normalt kommer med en fläkt som har en 3-pin-kontakt. Vi kan inte rekommendera någon att köra den på full fart vid 12V, utan bör snarare dra ner den till 7V eller 5V för bästa möjliga ljudnivå och kylning.

DFS122512L
RPM
Luftflöde (CFM)
Ljudnivå (dB(A))
Effekt (W)
1,600
60.09
27.92
2.2

Sidopanelen är inte ett fönster, men den är inte heller helt solid, det är ett masknät med ett fönster bakom. Bara ett masknät hade blivit alldeles för högljutt, men tack vare fönstret så behöver du inte oroa dig för det. Mekanismen som håller sidopanelerna på plats är bland det bästa vi sett. Låsen och fjäderupphängningen är inte bara väldigt funktionella, men passar in bra med den övriga designen. Istället för att hålla på och skruva loss två eller tre skruvar och sen glida av panelen kan man nu bara trycka ner låsen, vinkla ut sidan och lyfta av den. Hur smidigt som helst.

Borste, skruvar, manual

Det här är tveklöst den största mängd skruvar som någon chassitillverkare skickat med ett chassi. Hiper har varit extremt generösa, på mer än ett sätt, för det är inte bara vanliga skruvar utan tumskruvar. Hiper har arbetat hårt för att minimera användandet av verktyg och det märks. Manualen är kanske i kortaste laget, en enda sida, som du kan vända på för lite garantiinformation och specifikationer. Till Hipers försvar, det finns massor med information på den enda sidan. I stort sett allt du behöver veta för att kunna installera de olika komponenterna en dator har.


Enligt mig är Hiper Anubis ett läckert chassi med några designerdetaljer och ett allmänt rått utseende. Det är kanske inte lika neutralt som Antec Performance One eller Lian-Li-chassin, men den spelar i samma liga. Dörren är gjord av samma metall som resten av lådan och är väldigt robust. Den svänger ut 90 grader och när man stänger den så håller den igen sig tack vare två starka magneter. Passningen skulle kanske kunna vara lite bättre – det är något trångt. Chassit är mattsvart med kromliknande detaljer, vilket lägger till en lyxig touch. Även insidan är svart, vilket ökar det övergripande intrycket: en kvalitetskänsla.

Jag gillar verkligen det råa utseendet. Den är förfinad, men flänsarna på ovansidan och metallränderna i dörren gör att den ser ut som en riktig best. En best i kostym. De kromliknande detaljerna står ut något, men inte för mycket. Bara ett fint drag. Damm kommer att samlas mellan flänsarna, men det är det som borsten är till för.

Som nämnt ovan så har dörren metallränder vilka liknar flänsarna på ovansidan av chassit. De är inte bara prydnadsföremål, utan släpper igenom luft. Nedanför de lodräta ränderna kan man se ett kvadratiskt masknät för 120mm-fläkten som kan fästas på hårddisksutrymmet. Om man tittar noga på nätet så ser man en Hiper-logga. En fin liten detalj av Hiper.

På ovansidan finns det ännu ett masknät för en 120mm-fläkt och panelen med ljud- och USB-kontakter. Detta tvingar mer eller mindre användaren att ställa Anubis på golvet. LED:sen och panelen med kontakter skulle vara ganska svåra att använda om chassit skulle stå på ett skrivbord. eSATA och Firewire hade varit bra också, speciellt det tidigare, men USB bör räcka.

Baksidan på lådan visar monteringsramen för fläkten och två hål som används för att dra igenom vattenkylningsslangar. Här kan man sätta en fläkt på antingen 80mm, 92mm eller 120mm. Som tur är så är skruvhålen i fläktmonteringsramen designade så att man först skruvar i skruvarna i ramen och sedan i fläkten. Detta gör det lättare att installera fläkten.

Vid toppen av chassit har vi hålet och ramen för nätaggregatet. Installationen av ett nätaggregat är ganska enkel. Stödramen håller den på plats medan du fäster den med de medskickade tumskruvarna.

Vi har sett hålen som används för vattenkylningsslangar på några andra chassin, och de är bra att ha, men inte lika enastående som de en gång var. Hiper har använt solida plåtar för att täcka expansionsplatserna, vilket i ett relativt litet chassi som detta bör hjälpa till med att styra luftflödet från den lägre framsidan till den övre baksidan. Istället för de perforerade som vissa tillverkare använder.


Den invändiga designen är ganska standardmässig, men Hiper har hittat några sätt att förbättra layouten. Det borttagbara hårddisksutrymmet är så klart ett stort plus och man kan ganska enkelt fästa en 120mm-fläkt på den för extra kylning. Det är inget som Hiper kommit på själva, men fortfarande något som vi gillar.

Det finns fler saker än det borttagbara hårddisksracket. Om du läste specifikationstabellen så har du antagligen märkt att Anubis stödjer både FlexATX och ITX, utöver det vanliga ATX- och mATX-stödet. Detta har resulterat i mycket fler skruvhål i moderkortsplåten, men oroa dig inte. Hiper har märkt ut plåten noggrant och att installera ett moderkort som följer någon av dessa fyra standarder är lätt gjort tack vare den lättlästa etsningen.

Vi har redan diskuterat fläkten på sida 2 , men här har vi versionen med en vanlig 4-pins molexkontakt.
Eftersom det bara skickas med en fläkt till chassit så kanske det är att be om för mycket, men vi skulle vilja se lite återanvändbara dammfilter.

Sidopanelen är solid, men ser ut som ett trådnät. Plexiglasfönstret bakom hindrar både oljud och luft från att fly. Utseendet passar in på resten av chassit, men har inte mycket funktion. Om du vill så kan du ta bort de 16 skruvar som håller fast plastglaset, men detta skulle upphäva garantin. På den övre högra bilden kan man se låsen och de fjädrade hållarna. En ganska fyndig design som vi hoppas att få se mer av.

Här kan du se hårddisksracket borttaget från sin plats i den lägre delen av chassit. Den hålls på plats av fyra tumskruvar. Vi har installerat en 120mm-fläkt med hjälp av fyra extra långa skruvar (medskickade). Dessa går igenom skruvhålen på fläkten och skruvas fast i hålen som höll fast gallret. Hårddisksracket skjuts in och ut med lätt motstånd, och det gör även hårddiskarna.
Hårddisksracket har gummiupphängningar, men den är lite udda designade. De sitter inte mellan racket och hårddisken, alltså att skruvarna inte går igenom dem, utan istället på sidan av hålen, på samma höjd som metallen.

Vi skulle vilja se sånt här för de optiska enheterna och fler för nätaggregatet för att minska vibrationer. Stödramen för nätaggregatet har en gummidyna, men det finns inget gummi mellan baksidan av chassit och nätaggregatet. Lätt löst med några gummikuddar dock.

Sladdhantering kan bli lite krångligt, eftersom nätaggregatet sitter rakt ovanför moderkortet och det finns inget sätt att gömma kablarna bakom moderkortsplåten, så man får vara lite kreativ. Dock finns det plats att gömma överskott på kablar bakom den högra sidopanelen och 5.25″-platserna, i fall du inte har ett modulärt nätaggregat.


Vad ska man säga om Anubis? Jag tror Hiper ville designa ett chassi som stod ut, men inte för mycket. Det har de gjort också. Byggkvalitén är superb. En robust känsla och metall överallt, ger ett samlat intryck av kvalité. Det är ett miditower på alla sätt och vis. Storleken är lagom, men det är tillräckligt stort för arbeta bekvämt inuti. Det är lätt att flytta runt, men står fortfarande stadigt. Det är så ett miditower ska vara.

Kylning
Kylningspotentialen är mer än tillräcklig, men vi är inte eld och lågor över fläkten som kommer med. Mer fläktar hade drivit upp priset alltför mycket, men det får oss att undra varför man skickar med just denna. Hiper borde nog satsat på en med lägre RPM.
Det faktum att det är 120mm-fläktar överallt är bara bra, men man kan, om man vill, även installera en 80 eller 92mm fläkt där bak. Överlag är det ett väldigt svalt chassi, inte bara på grund av fläktarna men också byggmaterialet. Fläktarna sitter där de ska och alla platser tar 120mm-fläktar.

Design och layout
Layouten är ganska lik de flesta vanliga miditowers, men tack vare Hiper’s detaljer står det ut och fungerar bra. Det är enkelt att installera fläktarna, installera hårddiskar och optiska enheter klarar vem som helst av. Nätaggregatet använder samma tumskruvar som hårddiskarna. Det är hur enkelt som helst att installera komponenter i Anubis, speciellt eftersom det är så enkelt att ta sig in i chassit tack vare den innovative låsmekanismen och fjädrande hållarna.
Anubis är svart, helt svart, även inuti, och har en del snygga detaljer. Hubben med ljud- och USB-portar på ovansidan är lättåtkomlig när lådan står på golvet. Dörren är rejäl och håller sig stängd, inga glapp. Hålen för vattenkylning är alltid bra att ha och den interna designen borde styra luftflödet rätt genom chassit.

Sammanfattning
Man kan installera många komponenter helt utan verktyg. Det har en unik design och ett par stycken “tweaks” som vi verkligen gillar (sidopanelerna hoppas vi fler tar efter). Det är helt enkelt ett väldigt bra chassi. Hiper har gjort läxan. Den enda riktigt nackdelen är priset, som är ganska högt för ett chassi utan nätagg, men med tanke på vad man får ska man nog inte säga att det är dyrt. Bara byggmaterialet är värt att betala extra för.

Hiper Anubis

Fördelar
+Sidepanelerna
+Verktygsfri design
+Ren, rå design (subjektivt)
+Hårddiskrack och enkel montering av hårddiskar och optiska enheter
+Moderkortsplattans design och etsningar
+Panel med USB och ljudportar

+Kvalitetskänsla, mycket metal
+Mängder med skruvar

Nackdelar
-Inga dammfilter

Hiper Anubis är ett riktigt bra chassi och vi kan varmt rekommendera det.

Vi vill tacka Hiper som skickade Anubis för recension.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments