AMD Ryzen är på många sätt en gudsgåva för moderkortstillverkare. Lanseringen var dock minst sagt hektisk och nu berättar moderkortstillverkare om det galna schemat.

Under NordicHardwares testande av Ryzen stod det snabbt klart att AMD gjort allt för att kontrollera sin lansering. Testexemplar skickades i sista stund och moderkortstillverkare nekades att skicka sina AM4-moderkort till media innan lanseringen. Resultatet blev i redaktionens fall att vi i slutändan fick runt 24 timmar på oss att testa AMD:s först Ryzen-CPU – 1800X.

Det var dock långt ifrån bara media som hade det stressigt under lanseringen. Redan under våra egna prestandatester började vi ana oråd när flera moderkort, från olika tillverkare, visade upp barnsjukdomar och buggar. Ett skrattretande exempel var att det i ett av våra testmoderkort stod “Hyperthreading” under processorns specifikationer, istället för AMD:s flertrådsteknik “SMT”. UEFI på moderkortet hade helt enkelt en Intel-layout som snabbt och lätt klätts om för AMD:s styrkrets X370.

I kölvattnet av att Nordichardware publicerade vår test av Ryzen 7 1800X tog vi därför kontakt med moderkortstillverkare för att höra om deras upplevelse av lanseringen. Trots att redaktionen pratade med några av de största tillverkarna på marknaden, de som trots allt har tätast kontakt med både Intel och AMD, var signalen tydlig. Ryzen är en otroligt viktig lansering för AMD och företaget har gjort allt för att kontrollera den information som hittat ut på internet.

Test: AMD Ryzen 7 1800X – Kraftfull men ingen gamingfavorit

För moderkortstillverkarna betydde detta ett närmast helvetiskt schema. Flera tillverkare visade upp fysiska Socket AM4-moderkort så tidigt som i januari månad på CES 2017. Medan kortens design och layout var närmast spikad fanns det många frågetecken även hos moderkortstillverkarna. Ryzen bygger på en helt ny CPU-arkitektur, Zen, där det fysiska formatet egentligen är det sista problemet. Den stora nöten att knäcka är att optimera mjukvara för de nya funktioner och instruktioner som en ny CPU-arkitektur medför.

Fick 2 veckor på oss att utveckla UEFI för Ryzen

I fallet med Ryzen satt moderkortstillverkare på tummarna i månader och fick så sent som 2 veckor innan lanseringen av Ryzen den slutgiltiga styrkretskoden från AMD. Den kod man suttit på tidigare saknade exempelvis stöd för Zens nya instruktioner och saknade funktionalitet. En tillverkare konstaterar också stora skillnader när AMD och Intel lanserar nya styrkretsar. Intel levererar oftast sin styrkretskod med en egen så gott som färdig grundbios som tillverkarna senare kan skräddarsy för sina specifika produkter och designspråk. Med AMD är det betydligt mycket mer jobb som måste göras från grunden av varje enskild tillverkare. Medan det enligt NordicHardwares källor inte varit något fel på hårdvaran från AMD har förberedelserna varit rekorddåliga.

– Jag kan inte minnas när det senaste var så dåligt förberett inför en ny plattformslansering. Samtidigt känns det inte som att AMD stressat fram sin lansering, man helt enkelt velat hålla locket på in i det sista, säger en källa hos moderkortstillverkare i Taiwan.

Resultatet blev en omöjlig kamp mot klockan där inte ens de största tillverkarna med de djupaste R&D-plånböckerna var kapabla att komma ända in i mål. De moderkort som levererades lagom till lanseringsdagen hade UEFI-mjukvara där målet var att “få systemen stabila och fungera”. Det var också något som tillverkarna själva kände att man trots allt löste bättre än man nästan själva förväntade sig med tanke på schemat. De flesta moderkort har i skrivande stund fortfarande inte helt skarpa uefi utan anses internt vara i betastadie. Ett faktum som kan betyda mer buggar och problem än vanligt för den första vågen av Ryzen-användare. Samtidigt som det även borgar för kontinuerliga förbättringar av både prestanda- och funktionalitet på AM4-plattformen.

En CPU är inte detsamma som en GPU

Moderkortstillverkare avslöjar att just specifikt prestandaoptimeringar var något man knappt han tänka på inför lanseringen. Vilket också kan vara en av orsakerna till att specifikt minnesprestanda och liknande skilt sig en hel del mellan olika moderkort. Med detta sagt tror inte källor som NordicHardware pratat med att Ryzen-konsumenter ska vänta sig mirakulösa prestandaförbättringar.

– En CPU är inte detsamma som en GPU. Oavsett modell eller tillverkare arbetar en CPU efter x86-instruktioner och kräver ingen specifik drivrutin som ett grafikkort. Det finns helt enkelt inte mycket mer att optimera i mjukvaruväg, konstaterar en anställd med insyn i moderkortsutvecklingen.De kommande prestandaoptimeringar som AMD talat om i officiella uttalande sägs snarare härstamma från en mer generella mjukvaruoptimeringar för flera kärnor. Särskilt spel- och grafikmotorer som idag är förhållandevis dåliga på att hantera fler CPU-kärnor. I takt med att utvecklare bättre nyttjar fler CPU-kärnor kommer AMD:s spelprestanda skala bättre på deras flerkärniga processorer. Även om detta givetvis även gäller Intels mer flerkärniga CPU-arkitekturer som Broadwell-E. Det utesluts inte att AMD kan hitta andra sätt att finslipa prestandan för Zen-arkitekturen, men det poängteras att man inte ska förväxla en CPU med en GPU. Där den senare kontinuerligt får optimeringar i drivrutiner anpassade just för den specifika GPU-arkitektur som används.

Mini-ITX kommer men inte förrän senare

Ett annat ämne som avhandlades var bristen eller egentligen totala avsaknaden av AM4-moderkort i mini-ITX. Anledningen är i korta ordalag tidsbrist men har även fler aspekter. ITX-moderkort kräver först och främst en helt egen layout än den som används på ATX-moderkort. Detta innebär att tillverkare måste utveckla nya moderkort från grunden för denna formfaktor. Ett arbete som i synnerhet med AM4-plattformens mer påkostade design blir komplext och tidsödande. En ekvation som inte går ihop när man jobbar febrilt för att optimera mjukvara för sina första AM4 ATX-moderkort. En tillverkare berättar för redaktionen att mITX-modeller givetvis kommer men att vi troligtvis inte ska vänta oss detta i större utsträckning förrän till sommaren.

Snabbtest: Vilken CPU krävs för gaming med GTX 1080 Ti?

Medan lanseringen av Ryzen varit extra kaosartad och stressad även för moderkortstillverkare är trots allt tonen positiv. Flera tillverkare har varit överraskade av prestandan i Ryzen-arkitekturen och andra erkänner att man underskattat konsumentintresset.

– Vi underskattade efterfrågan på dyra AM4-moderkort och sålde slut på alla exemplar vi kunde leverera i Sverige, säger en tillverkare till NordicHardware.

På det stora hela är det väldigt goda nyheter för hela PC-marknaden och inte minst moderkortstillverkare att Ryzen nu lanserats. Plattformen har över en dag gjort AMD till en spelare att räkna med även på CPU-marknaden för arbetsstationer och entusiaster. Och för varje såld Ryzen-CPU säljs det ett tillhörande moderkort.

För att få våra kontakter att berätta mer fritt om sina upplevelser hålls både personer och företagen de jobbar med anonyma.
Topp 6 moderkort på Prisjakt.se

Rubrik

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Morkul
7 Årtal sedan

Då Ryzen initialt inte riktigt var det CPU som jag trodde att den skulle vara så senarelade jag mitt nybygge 6 månader i förhoppning om att vi kanske får se optimeringar som gör skillnad.

Då de senaste dagarna kommer nyhet efter nyhet som visar på att det inte kommer att finnas direkt några stora generella prestanda optimeringar, utan allt kommer vara på individuell nivå gör mig orolig. Innan vi får se optimeringar på individuell nivå i större skala kommer Intel kunna svara upp på denna release och hålla spelmarknaden i ett fortsatt grepp. Hade hoppats på något helt annat.

Bengt-Arne Johansson
7 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Jag är till viss del förvånad över att moderkortstillverkare påstår sig endast ha fått 2 veckor, menar här att det funnits ES långt mycket längre än 2 veckor och så stora förändringar görs verkligen inte i design före lansering så det skulle påverka bios eller för den delen kräva stora förändringar i UEFI. Själv så misstänker jag att dom 2 veckorna syftar på tiden från beslut av lanceringsdatum, vilket kanske var lite kort, speciellt om man tycker sig ha all tid i världen. Är lite som att man skulle läsa på en tenta dagen innan tentan och sen gnälla att… Läs hela »

7 Årtal sedan

Min första PC var AMD-baserad (K6, 166MHz; överklockade fint med 83MHz buss till 205). Egentligen två första PCar; den andra var en K6-III 400 på ett annat moderkort, nu med AGP-stöd. Tyvärr världens skruttigaste chipset; VIA Apollo MVP3, så PCI-prestandan var löjligt mycket sämre än Intels, och AGP-stödet var buggigt och orsakade krash i drivrutinerna till mitt första 3D-accelererade grafikkort (Chromatic Mpact; en bisarr VLIW-baserad mjukvaru-GPU-hybrid) om man försökte använda den medföljande DVD-spelaren. K6-serien sken ju heller aldrig särskilt starkt i 3D-spel, även om jag kunde lira igenom hela Final Fantasy VII på mitt Chromatic-kort… Sedan tidigt 2000-tal har alla… Läs hela »