Intel och Arm har nu bekräftat att man ingått samarbete för att optimera Intels fabriker och framtida 18A-process för tillverkningen av ARM-baserade kretsar.

De två giganterna Intel och Arm har nu gått ut med att man ingått samarbete för att använda Intels fabriker och den kommande tillverkningsprocessen Intel 18A till att tillverka ARM-baserade kretsar. Något Intel förväntar sig ska underlätta för fabrikslösa kunder som då kommer kunna bygga sina processorer på Arms designer och låta Intel med sin process på 1,8 nanometer stå för tillverkningen.

Samarbetet innebär inte att Intels fabriker börjar tillverka processorer för Arm. Det innebär dock att företag som Qualcomm och Mediatek som inte har några egna fabriker kan designa ARM-processorer och anlita Intel för själva tillverkningen.

De första planerna är att optimera Intels framtida tillverkningsprocess kallad 18A för att kunna användas i tillverkningen av systemkretsar till mobiltelefoner och laptops. Företagen har även nämnt att samarbetet kan expanderas till tillverkning av kretsar för till exempel bilar, datacenter och Internet of Things (IoT)-kretsar. Intel kommer även erbjuda tjänster som förpackning, mjukvara och tillverkning av chiplets till kunder som har licenser för ARM-designer. Alltså vill företaget bli en slags allt-i-ett-lösning för kunder som just tidigare nämnda Qualcomm och Mediatek om så önskas.

Samarbetet går i linje med vad vi har sett från det blå laget under den senaste tiden. Fokus verkar hamna mer och mer på just byggandet av nya fabriker och tillverkning av kretsar. Nu expanderar man alltså till mer än bara tillverkning av sina egna processorer. Värt att påpeka är att Intels 18A-process med RibbonFET-transistorer eller GAAFET (Gate-All-Around) som de också kallas inte förväntas vara redo för massproduktion förrän 2025. Samarbetet startar alltså nu men de första resultaten kommer att dröja några år.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments