Nuvarande arkitekturen Alder Lake och kommande Raptor Lake från Intel har stöd för både DDR4 och DDR5 när det kommer till internminne. Intel sägs nu göra sitt bästa för att fasa ut den äldre standarden inför nästa processorlansering.

Intels nästa processorarkitektur går under kodnamnet Raptor Lake och förväntar lanseras någon gång senare i år. Denna kommer likt dagens Alder Lake-arkitektur ha stöd för internminnen i form av både DDR4 och DDR5. Det blir således upp till moderkortstillverkare att implementera kompatibilitet med någon av dessa standarder på sina moderkort för de kommande processorerna.

Nu rapporterar hemsidan Techpowerup att Intel ska ha satt i rullning ett försök att försöka fasa ut den äldre standarden helt och hållet i kommande moderkort. Enligt hemsidan ska processortillverkaren ha bett tillverkare av moderkort att inte implementera stöd för DDR4 i ett försök att snabba på övergången.

Detta innebär inte att Intel tar bort stöd för DDR4 hos de kommande processorerna. Istället sägs man då ha vänt sig till moderkortstillverkare för att be dem fokusera mer på att utveckla UEFI med DDR5-stöd. Då UEFI med DDR4 och DDR5 ska skilja sig en del från varandra. För att inte tala om de fysiska anslutningarna. Således vill man se till att tillverkare har moderkort klara när det väl beger sig och DDR5 ska vara förstavalet. Trots att minnesstandarden just nu kommer med ett premiumpris jämfört med föregångaren.

Hur pass denna rapport faktiskt stämmer återstår att se. När det väl blir dags för lanseringen av Raptor Lake kommer vi säkerligen se moderkort med DDR4-stöd. Hur stor andel av tillgängliga moderkort som kommer att byggas kring minnesstandarden är däremot något tiden får utvisa.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments